0

В края на септември цените на основните зърнени контракти се развиваха противоречиво на световните борсови пазари в зависимост от информацията за прибирането на реколтите, динамиката на износа и влиянието на геополитическия фактор, отчитат в седмичния си бюлетин от Софийската стокова борса.

Европейските пазари реагираха с повече отклонения поради по-голямата им свързаност с Черноморския регион и реакцията на официалното присъединяване на нови украински територии към Русия.

След оповестяването на актуализираните данни на Международния съвет по зърното стана ясно, че има подобрение в състоянието на глобалния зърнен баланс и увеличение на оценката за размера на преходните запаси, което не дава обективни предпоставки за устойчив възходящ тренд. Пшеницата в САЩ слезе с 3 долара до 391 щ.д./тон, тази във Франция поевтиня с 7 евро до 353 евро/тон. В Украйна цената с доставка до Унгария намаля с 10 долара до 280 щ.д./тон, руската цена е с плюс 5 долара до 320 щ.д./тон.

Поради очакванията за по-ниски от очакваното добиви в ЕС и САЩ цената на американската царевица тръгна нагоре с плюс 4 долара до 325 щ.д./тон, във Франция плюс 6 евро до 342 евро/тон, а в Русия движението е нулево – 303 щ.д./тон. Цената на ечемика във Франция загуби 4 евро до 314 евро/тон, в Русия нагоре с 3 долара и 288 щ.д./тон. Рапицата на Euronext възстановява част от загубите с плюс 5 евро до нива от 616.75 евро/тон. Цената на нерафинираното слънчогледово олио на борсата в Ротердам, доставка октомври-декември, добави 45 долара до 1330 щ.д./тон, а тази на рафинираната захар се връща нагоре с 21,50 долара, достигайки до 551,30 щ.д./тон на борсата в Лондон.

В подкръг „Зърно“ на Софийска стокова борса АД котировките през седмицата са сравними със старите цени. Сключиха се сделки за хлебна пшеница в големи количества по 719,50 лв./тон. Фуражна пшеница в големи количества се търси на 615 лв./тон. Предлагането на фуражен ечемик дава котировки на цена от 665 лв./тон, това на царевица е на 650 лв./тон. Има заявки за покупка на маслодаен слънчоглед на 1000 лв./тон. Всички цени са без ДДС.

В подкръг „Хранителни стоки” цените на основните стоки продължават да бъдат стабилни, има предлагане на зрял фасул на 2664 лв./тон и белен слънчоглед на 3031 – 3128 лв./тон.