0

М инистерството на земеделието обмисля да се въведе регистрация на обектите, в които се продава вино.

Режимът за регистрация вероятно може да залегне в новия Закон за виното и спиртните напитки, който ведомството ще разработва.

Това става ясно от въпросник, който министерството е пуснало за попълване от представители на бранша. Въпросникът ще се попълва с цел да се направи оценка на въздействието на новия нормативен акт.

Идеята на министерството е продажбата на вино, включително наливно, да се извършва в регистрирани за целта обекти, като регистрацията ще е опростена - място и лице (юридическо лице, извършващо продажбата). За неспазване на изискването за вписване и отписване в регистъра ще се наказва с глоба, а контролът ще бъде поверен на Изпълнителната агенция по лозята и виното.

Мотиви

Министерството мотивира предстоящата промяна с това, че при липса на такъв режим практиката показва, че търговците не са запознати с регулацията в сектора - кой контролира, къде са разписани правилата и разпоредбите, които трябва да се спазват. Установяват се продажби извън обекти в нарушаване на законодателството в областта на публичните финанси, обясняват от ведомството. И добавят, че ако такава регистрация не се предвиди, контролът по спазването на новите правила за етикетиране на лозаро-винарските продукти, в сила от 8 декември миналата година, ще бъде затруднен.

Анкетираните представители на лозаро-винарския бранш имат право да изберат като отговор дали подкрепят или не подобна промяна, като във втория случай трябва да пояснят и защо.

Сив сектор

Друга важна промяна, която се готви, е да се регламентират местата за продажба на винено грозде, така че продажбата на грозде от стопанството да е разрешена. Мотивът на земеделското министерство е, че по този начин секторът ще се изсветли и ще има проследимост на суровината. Продажбите извън регламентираните места ще се наказват с глоба.

И при този случай анкетираните имат право на два отговора, като при отрицателен трябва да обяснят мотивите си.

Припомняме, че от бранша за производство на напитки от грозде винаги са сочели нерегламентираните продажби на суровина като една от основните причини за огромния сив сектор при производството на вина и ракии.