0

В ерига от суши ресторанти в Токио плати 207 милиона йени (1,3 милиона долара) за риба червен тон, която е с размерите и теглото на мотоциклет. Това е втората най-висока цена, плащана някога на годишния новогодишен търг на рибния пазар Тойосу в японската столица.

Печелившата оферта бе подадена от "Онодера Груп" (Onodera Group), която обяви, че тежащата 276 кг риба ще бъде сервирана в нейните ресторанти Ginza Onodera със звезди „Мишлен“, както и в ресторантите Nadaman в цялата страна.

"Първата продадена риба тон за годината носи добър късмет. Искаме да направим така, че хората да се усмихват, докато хапват", каза пред репортери Шинджи Нагао от „Онодера“ след търга, предаде АФП.


Той допълни, че уловената от района на Аомори в Северна Япония риба трябва да донесе прекрасна година на хората, които я изядат.

"Беше дебела като крава", разказва 73-годишният рибар Масахиро Тайеучи, описвайки момента, в който е извадил рибата от водата.

Това е петата поредна година, в която веригата плаща най-високата цена на търга за риба тон Ichiban. Миналата година сумата обаче беше доста по-ниска - 114 милиона йени за най-добрата риба тон.

Най-високата цена, постигана на търга от началото на водената статистика от 1999 г., е 333,6 милиона йени през 2019 г. за 278 кг червен перка. Тогава тя бе платена от самозвания японски Крал на рибата тон и собственик на суши ресторант Кийоши Кимура.

Рибният пазар Тойосу, открит през 1935 г., се смята за най-големия рибен пазар в света и е известен с ежедневните търгове за риба тон преди зазоряване.