0

П рез периода до 18 юли съществена промяна в агрометеорологичните условия не се очаква, съобщават от Секция „Агрометеорология“ при НИМХ.

Развитието на земеделските култури ще протича при горещо време и задълбочаващ се дефицит на почвена влага. На много места в полските райони се прогнозират екстремно високи максимални температури над 39-40ºС. Тези стойности в съчетание с ниската атмосферна влажност ще бъдат предпоставка за топлинен стрес, нарушен воден баланс и повреди по земеделските култури: листни пригори, намалена фертилност на полена, стерилност при зеленчуковите култури, недобра озърненост на кочаните при по-късните хибриди царевица.

Без валежи

През периода валежи със стопанско значение не се очакват и от повишени поливни норми ще се нуждаят не само по-късните пролетни и зеленчукови култури, но и овошките и лозите, при които протича наедряване на плодовете.

През второто десетдневие на юли при царевицата, отглеждана при поливни условия, в зависимост от ранозрелостта на хибридите ще се наблюдават различни фази. При ранните хибриди ще протича наливане на зърното и фаза млечна зрелост. При по-късните хибриди царевица ще се наблюдават различни фази: изметляване, цъфтеж на метлицата и изсвиляване – фази, критични по отношение на влагата в почвата. При слънчогледа ще протича цъфтеж, оплождане и наливане на семената.

Мана

През периода метеорологичните условия ще ограничават развитието на редица гъбни болести с изключение на брашнестите мани по зеленчуковите култури, овошките и лозите. При необходимост растителнозащитните пръскания трябва да се извършват през ранните часове от деня при температура под 25 ºС.