0

П рез юли най-важният въпрос не е „Какво да сеем?“, а „Къде?!“. Всички растения са вече израснали, а градината, която в края на пролетта изглеждаше като огромна площ за засяване на всичко, няма нито едно свободно петно.

Така че трябва по някакъв начин да се измъкнете, защото не засаждането, да речем, на бяла ряпа, репички или пекинско зеле за късна реколта се приравнява на сериозно престъпление с градинарите, поставя един от най-важните проблеми за градинаря през лятото kakda.org.

Плодородно

Сега е времето покрай тиквите да засадите пуклива царевица. Двете култури се обичат и се подхранват взаимно.

Най-плодородното място е лехата с лука, а между редовете му има достатъчно място за сеитба. Да, и се изважда много добре, отглежданите култури няма да пострадат. Освен това лукът е прекрасен предшественик на почти всички зеленчуци, които могат да се засаждат през лятото.

В зависимост от ориентацията на лехите е удобно културите да се поставят в “стълба”. А именно – в най-северната част можете да засеете непретенциозни и устойчиви сортове краставици с кратък период на зреене, аспержи, грах за прясна консумация или фасул вигна, отново с кратък период на зреене.

Добра идея е да засадите средния слой с броколи, като изберете сортове с ранно узряване. Напълнете редовете в най-южната част на лехите с моркови – летните моркови не стават големи колкото пролетните моркови, но са нежни и сладки. Многоцветните моркови, които често изискват кратък светъл ден, разнообразяват не само цвета, но и вкусовата палитра.

За прясна консумация на млади кореноплодни може да се засее и цвекло.

Къдраво зеле

Отличен избор ще е да засадите къдраво зеле. Къдравите му листа са вкусни, като не се притеснява от леко застудяване и студ. Ако ви изненада ранен сняг, тогава може да го отрежете до 10-сантиметров пън и през пролетта ще израсне отново. Къдравото зеле има декоративен вид и определено ще украси градината в края на есента. Препоръчително е да засеете всички горепосочени култури през първото десетдневие на юли.

Подарък

До средата на юли лехите се освобождават от зимния чесън. Това е подарък за градинарите, които все още не са задоволили сеитбата. По принцип от 15 до 20 юли е времето за засаждане на източни видове зеле като пекинско и китайско. В същото време е добре да се засяват различни видове репички и дайкон. Не забравяйте за ряпата, която се превърна в екзотика в градините. Традиционната жълта ряпа е богата на каротеноиди и ликопен, които са от съществено значение за поддържане на зрителната острота. Но има и други видове: черна ряпа, червена, бяла, зелена, розова, лилава, бяла. Вкусът им е много различен.

Манголд

Времето е добро и за засяване на манголд. Има смеси с бели, зелени, червени, жълти дръжки. В допълнение към хрупкавите сочни дръжки и здрави зеленчуци, манголдът има и доста прилични декоративни качества. Той е в състояние да украси лехите с веселата си палитра до зимата. Освен това толерира слаби отрицателни температури в зряла възраст.

От началото до средата на юли е подходящо време за засяване на различни видове лук. В топлата почва семената (предварително накиснати в 50-градусова вода) бързо покълват и до есента младите пера от разнообразен лук ще зарадват с феерия от вкусове. А зимата може да отглеждате лук и вкъщи. 

Можете също така да засадите чесън от семена – пресният зелен чесън е необичайно добър за всякакви салати.

Розмарин, мащерка и риган

Тученица – самото име за много градинари е синоним за плевел. Понякога дори е страшно да го споменем. А ние позволяваме на тученицата да расте в лехите и да я слагаме в салати и зелени сосове? През юли оставените майчини растения от тученица ще разпръснат семена и до края на лятото ще имате свежи хрупкави стъбла със сочни листа. Тук дори не е нужно да сеете. Юли е подходящ за засяване на многогодишни ароматни билки. Мента, маточина, риган, исоп, мащерка, градински чай, естрагон и розмарин образуват млади растения до есента и ще осигурят пикантна зеленина през следващата година.