0

Р еформата „Симеон Дянков“ обрече по-голяма част от служителите в БАБХ /Агенция по храните/ на заплати без повишение за 2023 г. Въпреки че след синдикалните протести в земеделието през лятото бяха отпуснати за увеличение на заплатите в БАБХ 6 млн. лв. , се оказа, че повечето от хората няма да вземат нито лев отгоре. Това обясни пред „Телеграф“ шефката на агросиндиката/ФНСЗ/ Валентина Васильонова. В момента тя и нейни колеги обясняват пред парламентарни групи патовата ситуация. „ Повечето от депутатите не могат да повярват как е възможен такъв абсурд, разказа тя. При това е известно, че служителите в БАБХ са с едни от най-ниските трудови възнаграждения, допълни Васильонова.

Атестации

Тя обясни, че причината за този абсурд е, че през октомври постановление от финансовото министерство сочи, че увеличенията трябва да се правят съобразно системата за атестации. Тя е въведена от Симеон Дянков, бивш министър на финансите от кабинета Бойко Борисов. Атестации обаче не се правят на служителите, които са назначени по Кодекса на труда, а те са мнозинство в системата, което означава, че няма да получат и увеличение на доходите си, каза тя.

Минимални

ФНСЗ настоява да се добавят още 41 млн. лв. за заплати към бюджета на Министерство на земеделието, за да има някакво увеличение на доходите в структурите му. Според нея предстоящото вдигане на минималната работна заплата на 933 лв. ще изяде заложените увеличения за 2024 г. Тя добави, че особено плачевно е положението в Агрофонда, където средната разлика в месечните доходи между централната администрация и тези в страната е около 1000 лв.