0

Е кстремно високите температури през изтеклия седемдневен период, надвишили на места 40-41ºС (Свищов, Русе, Сандански, Ст. Загора, Елхово), и дефицита на влага поставиха под въпрос оцеляването на част от пролетните култури, отглеждани при неполивни условия. Неблагоприятните агрометеорологични условия през второто десетдневие на юли са причина за увяхване и изсъхване на листата от долните етажи на растенията при царевицата и слънчогледа (агростанция Силистра), за листни пригори и преждевременен листопад при някои трайни насаждения, за стерилност при зеленчуковите култури от късното производство, съобщиха от секция „Агрометеорология“ при НИМХ.

Промяна

След сухото и горещо време през следващия период се очаква промяна в агрометеорологичните условия. Прогнозираните валежи в края на второто и началото на третото десетдневие ще бъдат от изключително важно значение за възстановяване на изпадналите в топлинен стрес земеделски култури. На фона на задълбочилото се засушаване на много места в полските райони тези валежи ще бъдат недостатъчни за преодоляване дефицита на почвена влага в 50 и 100 см слой, особено в източните райони. В източните райони се очакват по-малко валежи, което ще изисква прилагане на подходящ поливен режим при по-късните хибриди царевица, овошките и лозите, които са в процес на наедряване на плодовете.

Развитие

През периода развитието на земеделските култури ще протича с ускорени темпове, без екстремно високи максимални температури. В началото на третото десетдневие при по-ранните хибриди царевица ще се наблюдава фаза млечна зрелост, а при средно късните и късните хибриди ще протича цъфтеж на метлицата, изсвиляване и формиране на зърното – фази, критични по отношение на влагата в почвата. При слънчогледа ще се осъществява наливане на семената.

През периода се очакват градушки – поредно изпитание за земеделските култури. След градушка овошките и лозите е желателно да се третират с медсъдържащи фунгициди, за да се редуцира рискът от вторични зарази с патогени.