0

П рез изтеклия период само на изолирани места в източната половина от страната паднаха валежи със стопанско значение: Разград – 15 l/m2, Сливен – 16 l/m2, Карнобат – 23 l/m2, Шумен – 47 l/m2.

През следващия седемдневен период (18-24.08.)  развитието на земеделските култури ще протича с ускорени темпове при температури около и над климатичните норми за втората половина на август. При различните хибриди царевица ще се наблюдават млечна и восъчна зрялост според Драгомир Атанасов, агрометеоролог при НИМХ. 

Поливен режим

При слънчогледа ще протича фаза узряване. При лозата ще се наблюдава прошарване. През периода в полските райони от страната не се прогнозират валежи със стопанско значение, което ще изисква прилагането на повишен поливен режим при късните пролетни и зеленчуковите култури.

В повечето райони недостатъчното овлажнение на горния слой ще ограничава възможностите за качествено провеждане на сезонните почвообработки. През периода започва агротехническият срок за засяване на зимната рапица – култура, която изисква прецизна предсеитбена обработка на почвата и подсигуряване на качествено сеитбено легло за рапичното семе.

Молец

През периода растителнозащитните пръскания срещу брашнести мани и акари, срещу гъсениците от третото поколение на шарения гроздов молец трябва да се извършват в по-хладните часове от денонощието при температура на въздуха до 25оС.

Остава висок рискът от възникване на пожари в земеделските и горските територии, което ще изисква повишено внимание и спазването на висока агротехника при работа на полето.