0

У чени и представители на бизнеса работят по проект, който има амбицията да спаси от изчезване една типично българска порода свине – източнобалканската.

Африканската чума остави малобройна популация от тези животни, отглеждани векове наред от предците ни при пасищни условия. Месото им е вкусно и с ниско съдържание на мазнини, а някога са правели прочутата смядовска луканка само с него.

Чума

„Наистина в последните минути преди африканската чума да ликвидира остатъка от тази порода свине директорът на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството Георги Йорданов отива и взема най-доброто от тези животни от стада. Благодарение на тази стъпка са запазени 52 селекционни животни, които сега са в Сливен“, обясни пред „Телеграф“ ръководителят на проекта за спасяването на източнобалканската свиня д-р Ангел Мавровски. Той взе участие в проведения наскоро в Тракийския университет в Стара Загора научен форум на тема: „Аборигенни домашни породи „Източнобалканска свиня“ – богатството на България“.

Свинекомплекс

Всичко започнало, когато изпълнителният директор на свинекомплекса в русенското село Голямо Враново Вихрен Димитров посетил преди три години Унгария и видял как се развива мангалицата като автохтонна порода. Решил, че това може да се приложи и в България за източнобалканската свиня. Потърсил съмишленици и скоро екипът се разширил. По него сега работят и Тракийският университет в Стара Загора, също и Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството.

Д-р Мавровски обясни, че освен 52-те селекционни животни в Сливен, още 50 има в Средец и 25 – в бившата Осеменителна станция в Кюстендил, която сега е база на свинекомплекс „Голямо Враново“, която работи по съхраняване на породата.

Анализ

„Целта сега е да разчетем генома на източнобалканската свиня, да направим пълен ДНК анализ на всички тези животни, които са под пълен селекционен контрол. Искаме да избегнем инбридинг – близкородствено кръстосване, което води до ниска продуктивност, голяма смъртност, уродства и изменения“, допълни д-р Мавровски.

От тези животни вече се добива семенен материал и се извършва изкуствено осеменяване. Така ще се достигнат достатъчен брой чисти линии. В екипа работят изключителни професионалисти, които се надяват в най-скоро време да има 200 селекционни животни, чрез които да бъде съхранена тази уникална българска порода свине.

Форум

Междувременно международен научен форум на тема „Аборигенни домашни породи „Източнобалканска свиня“ – богатството на България“ събра учени, представители на бизнеса и институциите от различни страни. Домакин на научния форум е Тракийският университет, съобщи divident.eu.
След последната вълна африканска чума по свинете у нас животните от породата „Източнобалканска свиня“ са критично намалели, стана ясно на форума. Необходимо е да се запази генофондът, иначе породата ще изчезне изцяло, каза на пресконференция ректорът на Тракийския университет – Стара Загора, проф. Добри Ярков.

„Ситуацията е критична и благодаря на проф. Ярков, че пое инициативата за спасяване на тази порода“, каза д-р Ангел Мавровски на форума. „Научните изследвания показват, че нашата порода източнобалканска свиня е по-добра по отношение на качествени показатели от иберийската свиня, от която се произвежда прочутият хамон. Цената на хамона е над 100 евро на кг. Това е много добър бизнес“, подчерта проф. Ярков.