0

П рез следващия седемдневен период (23.08.-29.08.2024 г.) агрометеорологичните условия ще се определят от температури над климатичните норми и задълбочаващ се дефицит на почвена влага според Драгомир Атанасов, агрометеоролог при НИМХ. Горещото време и отсъствието на валежи със стопанско значение от началото на август в голяма част от полските райони доведоха до приключване на развитието и преждевременно узряване на пролетните култури, отглеждани при неполивни условия.

Хибриди

При късните хибриди царевица ще се наблюдава млечна и восъчна зрелост – агростанции Борима, Кюстендил и Пазарджик. При лозата ще протича прошарване на зърната и узряване – агростанции Бъзовец, Кнежа, Николаево, Кюстендил и Карнобат. В средата на месеца започна жътвата на узрелите посеви със слънчоглед. В агростанция Силистра е отчетен среден добив от 150 кг/дка.

Срокове

През периода условията няма да позволяват извършването на качествени предсеитбени почвообработки на полетата, предвидени за засяване със зимна рапица. Сушата ще отложи сеитбата на културата и в много райони ще бъдат пропуснати оптималните агротехнически срокове. Растителнозащитните пръскания срещу гъсениците от третото поколение на шарения гроздов молец, срещу брашнестите мани и плодовите червеи при трайните насаждения трябва да се извършват с препарати с кратка карантина, съобразно сроковете на беритба на плодовете.