Н ов сорт ориз, който е щадящ за диабетици, създадоха учените от Международния институт за изследване на ориза (IRRI), който се намира в Лос Банос, Филипините.
Те са работили в сътрудничество с екипи от Калифорнийския университет, Центъра по биология и биотехнологии (България) и Института по молекулярна физиология „Макс Планк“ (Германия). Филипинският институт е създаден през 1960 г. от фондациите „Форд“ и „Рокфелер“, чиято цел е борбата с бедността на азиатския континент. Учените са предизвикани да създадат нов сорт заради огромния брой на диабетици в света.
Повече от 537 милиона възрастни по света сега имат диабет, а Международната диабетна федерация (IDF) изчислява, че този брой ще нарасне до 783 милиона до 2045 г. Повече от 60% от диабетиците живеят в азиатските страни, където оризът е една от основните храни. Този регион представлява 90% от целия ориз, произведен и консумиран в света. Но най-често срещаният, белият ориз, има висок гликемичен индекс, което означава, че този продукт може да предизвика рязко повишаване на нивата на кръвната захар, и следователно не е подходящ за хора с диабет, съобщава kommersant.ru.
Генбанка
Използвайки генната банка за ориз на института Лос Банос, най-голямата в света, учените изследваха 380 проби от семена, за да идентифицират гени и маркери с по-нисък гликемичен индекс и по-високо съдържание на протеин. Комбинирайки ги, те разработиха разновидност, която е по-безопасна за диабетиците. След това учените планират да започнат отглеждането на новия сорт в Индия и Филипините, за да приложат програмата IRRI за намаляване на бедността и глада в страните, където оризът е основната храна. През 2021 г. институтът вече помогна за разработването на разнообразие от златен ориз, богат на витамин А, за да реши проблема с дефицита на този витамин в организма.
Превод Павел Павлов