0

Х отелче, на което могат да завидят и в Тоскана, се е сгушило в Орешака. А най-точното определение за това място е приказка, в която се влюбват и деца, и възрастни от България и чужденци. Негови създадели са семейство дизайнерка и художник, които са вложили безграничното си въображение и усет за красота, която създава радост. Това са скулпторът и автор на мебели и дизайнерката Биляна Милушева. Хотелчето е доказателството, че всяко правило си има изключение, защото е създадено с пари за селски туризъм от Програма за развитие на селските райони.

Пленява

Навсякъде греят картини от стените, всяка стая си има име, а обзавеждането отговаря на името, чашите са от рисувано стъкло, всяко кътче от мозайките на пода, през старинните закачалки и вратите, до лежанките на терасата са произведение на изкуството, но се вписва в цялостната приказна картина. В двора има пищна зеленина и красиви цветя, които се вият около басейн, сякаш излязъл от античността. А масите за храна навън напомнят на къщичката на Снежанка и седемте джуджета, но с по-големи размери.

Горски гъби

Гостите се наслаждават на планински въздух и минералните извори, които са на няколко километра, или просто ползват СПА етажа с басейн, който в момента се строи в подпокривното пространство.

Най-вдъхновяващо за творчески настроените са обученията по рисуване на стъкло и часовете по кулинария. Ателието се намира в двора точно срещу сградата на хотела. Обученията са еднодневни от по четири часа за групи от не повече от десет души. Всеки участник получава изящна чаша с високо столче, боички и пособия за рисуване. Художник с чувство за хумор показва как всеки може да превърне своята чаша в уникална творба, която да отнесе със себе си.

Агнешко със синьо сирене

В кулинарните курсове има избор между традиционна българска кухня, която е интересна за чужденците, а за българските групи са италиански рецепти и авторско меню, което е съставено от идеи на Биляна с доза немски влияния. Сред ястията са качамак със зеленийки и манатарки, талятели, пилешко руло с три вида сирена, розмарин и риган, сосът е с диворастящи гъби, манатарка и пачи крак. Агнешкото се приготвя с розмарин и синьо сирене, аспержи и бял сос, подобен на беарнез, но в него вместо естрагон слагат розмарин.

Това лято курсове ще водят и шеф готвачи. Към гозбите се поднасят изключително български вина от наши бутикови изби. В съставяне на листата е участвал Иво Върбанов, пианист, който прави в Странджа вино.

Мои близки казваха, че не трябва да не изключвам италианските и френските, но аз обичам българското вино и смятам, че то има много високо качество, споделя стопанката на хотелчето, която дълги години е живяла в Германия.

Биляна извървяла 385 км по време на пандемията

Колкото и красива да е една сграда, това, което създава топлината и кара хората да се връщат, отново са стопаните. Сърцето на това място е Биляна Милушева, чиято лична история е повече от невероятна. Като много млада тя заминава в Германия, за да спечели пари. Започва буквално от миенето на чинии, преминава през всички стъпала на бизнеса, докато стигне до най-високото. Междувременно създава семейство и заживява като успяла и заможна германка.

Любовта изненадващо я връхлита и променя живота й на 180 градуса. Така напуска Германия и заживява в Орешака заедно с художника Пламен Петров, който като всеки мълчалив художник вижда невидимото. Дава й пълна свобода и подкрепа в създаване на интериора на хотелчето. И така се стига до този фантастичен резултат. В началото живеехме в един от апартаментите на хотела, но аз работех и когато спях и стигнах до пълно изтощение, връща се във времето назад Биляна. Затова семейството се премества на няколко метра нагоре в планината, където се намира ателието на Пламен, и малка къща на брега на планинска река и ширнала се зелена поляна отпред.

По време на пандемията Биляна решила да предизвика себе си и тръгнала пеша към родното си място село Старчево, Петричко, в Огражден планина. Вървяла сама 385 км от 25 април до 5 май и пристигнала в родната си къща в навечерието на Гергьовден, празника на светеца, който бил неин закрилник. Така с георгиевска храброст тя поставила истински рекорд, преодоляла себе си, запознала се с хора с чисти сърца, а всички къщи за гости отказвали да й вземат пари. Нарекла пътуването си Корона камино.

Украинците от Мариупол

Семейството художници дава къщата си на семейство от Мариупол, където живеят в момента три семейства с няколко деца. Ние не искахме хора, които да помагат в бизнеса, просто искахме да помогнем. Така при тях пристигат Наталия и съпругът й заедно с децата. На третата седмица от престоя си украинците отиват при хазяите си и казват, че ако не им дадат някаква работа, ще се побъркат от тревожни мисли. Беше зимен период и хотелът работеше само по време на уикендите, връща се със смях година назад Биляна. Чудех се какво да им дам да работят. В крайна сметка им връчих четки и дадох да боядисват новите стаи, които бяха на полузамазка. Тя ни казваше какви цветове, а ние боядисвахме, допълни разказа украинката Наталия. Младата майка и цялото й семейство вече говорят отлично български, любимци са на всички в района, а децата ходят в местното училище. Наталия просто заяви: „Сега вече мога да правя всичко, но най-добре домашна торта „Наполеон“. А тортата е един от сладкарските специалитети на хотелчето. Харесва ми в България, имаме много приятели, но копнея за Украйна“, прошепна Наталия на изпроводяк.