0

О бединеното кралство е родина на много сортове ябълки. Но има един предтеча на съвременните ябълки, който е изгубен – докато не се появяват „детективи“, които решават да го открият, съобщава Би Би Си.

В родословното дърво на британските ябълки винаги е имало празноти. Това е като онзи прадядо, чието име никой не помни. Виждате го на старите снимки, вперил поглед в нас. Но кой е той?

Проби

ДНК-то на някои сортове ябълки показва, че те са наследници на изгубеното дърво, което някога трябва да е съществувало, но и до днес остава неидентифицирано. Учените го наричат „призрачното ябълково дърво“ или Неизвестен основател 8, от което произлизат някои много популярни сортове като „Кралски юбилей“.

Почитателите на ябълките из цялото Обединено кралство вземат проби от много стари ябълкови дървета с надеждата да научат повече за старите сортове и очаквайки да направят изненадващи открития.

Повечето ябълки са от издънки на дървета, които са растели преди много години. Тези стари традиционни сортове вече не могат да бъдат намерени на пазара, тъй като са изтласкани от модерните индустриални култури. Във Великобритания всеки, който се интересува, има възможност през пролетта да откъсне няколко млади листа от вековно дърво в задния си двор и да ги прати в лаборатория. Ако някой друг е пратил проба и тя е била идентифицирана като определен сорт, ще получите съвпадение.

Откритие

Джон Тейзър е специалист по ябълки от английския град Херефорд. Преди дни той получава мейл от организация на група ентусиасти от Уелс, решени да създадат база с ДНК на ябълките. В мейла се казва, че Неизвестен основател 8 вече е разконспириран. Неговото ДНК имало съвпадение с дърво от Глостършир.

Идентифицирането на Неизвестен основател 8 е само част от откритията, които ентусиастите правят, за да запазят традиционните сортове. Съществува огромен потенциал за нови любопитни открития.