Б ългарското биошипково брашно на предприемачи от Трявна получи най-високо отличие на международното изложение във Виена Free from Specialty Food + Wine 2025. Това съобщи пред „Телеграф“ съсобственикът на иновативната биокомпания Иво Балевски. Биошипковото брашно бе избрано сред 15 хил. продукта. „Благодарим, Виена, благодарим, Австрия, благодарим, Европа. Честито, Трявна, честито, България!“, написа екзалтиран в профила си във Фейсбук Иво Балевски. Той добави, че продуктите от шипково брашно в Трявна вече са и на необятния китайски пазар.
Берлин
Шипковите продукти на компанията направиха в началото на тази година фурор и по време на най-голямото изложение за храни в Берлин „Зелена седмица“. Припомняме, че за първи път в България шипките се преработват на брашно, капсули с хранителни добавки, базови масла, мармалади в Трявна, а цикълът се затваря изцяло, като отпадъците се правят на пелети, с които пък се добива енергия за сушене на плодовете. За това разказа пред „Телеграф“ Кристиян Петров, управител на модерната компания. Фабриката преработва изключително биошипки от четири години, но върху проекта се работи от 2013 г. На изложението бяха представени четири вида шипково брашно, което е безглутеново, с високо съдържание на витамин С, като този витамин в шипката е 40 пъти повече, отколкото в лимона. Сред асортимента има чисто шипково брашно, както и варианти с добавена коприва, куркума, арония. Те могат да се добавят към кисело мляко, мюсли, но и по една лъжичка към бебешки пюрета и храни за деца или от брашното да се приготвят курабийки, но в комбинация с обикновено брашно, защото в противен случай печивата стават много твърди.
Платформа
Free From Specialty Food + Wine 2025 е водещо европейско търговско изложение, фокусирано върху храни и напитки, органични и специализирани. То служи като платформа за търговци на дребно, специалисти в областта на хранителните услуги, дистрибутори и лидери в индустрията, за да открият нови продукти, тенденции и иновации на пазара на здравословни и специализирани храни.
