0

З ехтинът е истински вълшебник не само за чинията, а и за кожата на лицето. Ако разполагате с качествен зехтин и овкусявате блюдата си с него всеки ден, това със сигурност ще се отрази добре на здравето ви. Освен да се почувствате по-добре отвътре, той ще ви помогне и да се подмладите отвън, категорични са производители. В зехтина се съдържат антиоксиданти, които предотвратяват появата на бръчки.

Качества

За вкусовите качества на зехтина може да ви гарантира единствено професионален сомелиер. В България те са малцина. Който иска да се сертифицира, може да се поинтересува за това в специализирано учебно заведение. Сред вариантите е Escuela Espanola de Cata в Мадрид. Сомелиерите на зехтин могат безупречно да анализират качествата на еликсира, като техният съвет е той да се опитва затоплен. Ако е студен, това ще замаскира дефектите му, ако изобщо има, предупреждават експерти. И допълват, че най-качественият зехтин е клас екстра върджин или върджин. Само те представляват натурални масла. Най-ниско качество е класът помаче, който се ползва предимно за пържене. Има и обикновен зехтин, който е среден клас, допълват търговци. В момента у нас се продава бутиков биозехтин с 400 международни награди за качество за 60 лв. за 500 милилитра в луксозна кутия.

Горчиво

Производители обясняват, че горчивината на зехтина не означава, че той е по-некачествен, а напротив. Характерната лека горчивина е сигнал за добро качество. Цветът на зехтина зависи от сорта на маслините, от които е направен. Това, че един зехтин е по-зелен от друг, не означава, че единият е с по-добри качества, допълват още производители.

Аромати

У нас може да намерите разнообразни видове и марки зехтин. Има испански, гръцки, италиански. Цените са различни, като със сигурност по-скъпите са и по-качествени, въпреки че не винаги цената е определяща, споделят търговци. Според тях много търсени напоследък и набиращи популярност са нетрадиционни екстра върджин зехтини с вложени в тях истински портокали, лимони или чесън. Плодовете се слагат в машината заедно с маслините и резултатът е ароматен и божествено вкусен еликсир, който превръща всяка салата в деликатес.

По-полезен е от олиото за готвене

Зехтинът е по-полезен от олиото за готвене. Наскоро международни учени развенчаха митовете, че приготвянето на манджи със зехтин може да е вредно. Преди се е смятало, че точката на димене на зехтина е твърде ниска и заради това не може да се използва за пържене например. Точката на димене представлява температурата, при която мазнината започва да пуши и придобива неприятен вкус. Последните анализи показват, че точката на димене на необработения зехтин е между 193 до 210 градуса, което го прави идеален за готвене. Според производители и търговци най-подходящ за ястия е качественият екстра върджин зехтин, който няма добавки като портокал и лимон, докато тези по-екзотични видове са идеални за салати.

Слагаме го в крема за гладка кожа

Зехтинът е отличен помощник на козметичните продукти за гладка кожа. Може просто да го добавите към крема си за ръце например и ще имате хидратирана и мека кожа. Има и много варианти сами да си приготвите крем със зехтин в домашни условия. Сред рецептите е да смесите две супени лъжици зехтин с една супена лъжица мед и да използвате отварата за суха кожа или чувствителна кожа. Ако разбъркате зехтин с малко количество кокосово масло, ще получите отличен крем за зоната около очите. Смес от намачкано авокадо със зехтин също ще има подмладяващ ефект върху кожата на лицето. За да избегнете алергични реакции, все пак се консултирайте с козметик, преди да използвате домашни или каквито и да е отвари за кожата си, предупредиха експерти.