0

В България се срещат два вида крастави жаби -  зелена и кафява.

Видове

Зелената крастава жаба (Bufo viridis), която е по-малкият вид, има интересна шарка. Петната по гърба варират от зелено до тъмнокафяво, а понякога се появяват и червени петна. Долната страна е бяла или много светло оцветена. Европейската зелена крастава жаба променя цвета си в отговор на промените в топлината и светлината. Женските са по-големи от мъжките.

Кафявата крастава жаба (Bufo bufo), наричана също голяма крастава жаба, е едро земноводно,. На дължина достига около 18 см, като женските са много по-едри от мъжките. Тъмнокафяв цвят е и е покрита с характерните за рода крастави жаби (Bufo) брадавици. 

Местоположение

Краставите жаби често се срещат в близост до хора, привличат ги светлинните източници в дворовете на хората, защото там често се наблюдават насекоми, привлечени от лампите и градинските зеленчуци. Често се срещат и сравнително далеч от източници на вода, тъй като размножителният период е единственото време, което обитават във вода.

През останалата част на годината предпочитат рохка, влажна почва. През деня обитават изоставено дупки на гризачи, струпани дъски и растителност. Могат да бъдат видени в лехите със зеленчуци, там почвата е влажна и рохка и има наличие на дъждовни червеи. Краставите жаби отделят отрова с неприятен вкус, наречена буфотоксин, която се натрупва в кожата им и най-вече в паротидните им жлези, които могат да се видят зад главата. Химическата формула на буфотоксина е C40H60N4O10 и въпреки че някои хищници като смоците и таралежите изглеждат имунизирани, а понякога бялките, плъхове и врани ги нападнат и изяждат. 

Защита

Отровата в кожата може да убие много бозайници при поглъщане. Освен това има ефекти като силно дразнене на очите и лигавиците, парализа, така че определено не ги яжте! Краставите жаби са защитени от закона! Те са полезни съседи, които ни помагат в борбата с градинските вредители, изяждайки червеи, бръмбари, охлюви. Напълно безопасни са, стига да не ги ядете. Тези жаби са дълголетници, живеещи до петдесет години в плен. Жабите са очарователни и важни членове на нашата екосистема, така че, моля, пазете ги! Често излизат на пътищата под уличните лампи или по тъмните горски пътеки, колите са голяма опасност за тях.

*Автор: Д-р Йоан Славчев