0

С ветовната оперна звезда Анна Нетребко ще има своята първа среща с българската публика на 20 март 2025 година в „Арена София”.

Оперната гала ще е под диригентството на маестро Найден Тодоров, настоящия служебен министър на културата, със Софийската филхармония. Заедно с Анна Нетребко на сцената ще видим и нейния съпруг Юсиф Ейвазов - драматичен тенор с процъфтяваща международна кариера.

Звезда

Нетребко започва своята кариера през 1994 година, за да достигне най-престижните оперни сцени. Тя е звездата на Миланската Ла Скала, Виенската Щаатсопера, Метрополитън опера в Ню Йорк, Кралската опера в Лондон, Берлинската Щаатсоперa, участник в церемонията по откриването на Зимните олимпийски игри в Сочи и т.н. Нетребко неизменно се отличава в света на операта, като демонстрира забележителен диапазон и артистична чувствителност в образите на най-емблематичните оперни героини. В репертоара й са включени опери на Моцарт, Верди, Белини, Доницети, Масне, Гуно, Пучини, Чайковски, Чилеа и много други.

Участия

Най-очакваните й участия това лято са в 8 спектакъла на Миланската Ла Скала - Турандот/Пучини, които започват от 25 юни, и 3 спектакъла през август в Арена ди Верона, Тоска/Пучини. Сред многобройните си награди и отличия Нетребко има три номинации за наградата „Грами“, немската награда „Бамби“, „Певица на годината” на класическите музикални награди BRIT, музикалната награда „Полар“ за 2020 г., която често е наричана „Нобелова премия в областта на музиката“, а оценката на журито е: „Да бъдеш виртуозен вокалист не е достатъчно. Операта като форма на изкуството привлича публика и никой в съвременната епоха не прави това по-добре от оперната дива Анна Нетребко. С нейния великолепен глас и харизма тя е повече от певица“.

През 2007 година от вестник „Таймс” Нетребко е обявена за една от 100-те най-влиятелни личности в света. Тя е глобален посланик на бижута Chopard.