0

И ван Звездев е майстор и на тестените изделия, като дава и нови измерения на някои традиционни наши рецепти, още на zvezdev.com.

Долнобанска баница на пънчета

Необходими продукти:

  • 1 кг брашно
  • 1 кг сирене
  • 1 кубче мая
  • 250 мл олио
  • 1 с.л. оцет
  • 1 ч.л. сол

За намазване:

  • 125 г краве масло
  • 5 яйца

Начин на приготвяне:

Пресяваме брашното два пъти, оформяме кладенче. Разтваряме кубчето мая в 400 мл хладка вода. В кладенчето слагаме сол, 3 яйца, оцет, 3 с.л. олио и маята. Замесваме меко тесто, при нужда доливаме още вода. Режем го на 5 еднакви парчета, които оформяме на топчета. Оставяме ги да починат 10-15 минути. Втасалите топчета разточваме малко. Всяко от топчетата мажем с по 1-2 с.л. мазнина и от двете страни, редим питките една върху друга, като най-горната не намасляваме. Точим ги заедно на голяма кора, поставяме я върху кърпа, издължаваме максимално. Намазваме обилно с мазнина и поръсваме със сирене. Навиваме на руло, като периодично намасляваме. Намазваме с олио и повърхността на рулото, усукваме го леко. Режем рулото на парчета, които нареждаме в намаслена и набрашнена тава, като оставяме малко разстояние едно от друго. Всяко едно пънче поливаме с по 1 с.л. от разтопеното масло. Оставяме тестото да втаса на топло поне 20 минути, за да удвои обема си. Отгоре намазваме с разбитите яйца и останалото разтопено масло. Печем на 250 градуса около 50 минути.

Славянска погача

Необходими продукти:

  • 10 г суха мая
  • 220 мл вода
  • 2 яйца
  • 1 ч.л. сол
  • 1 с.л. захар
  • 5 с.л. олио
  • 3 ч.ч. брашно - 450 г
  • 3и щипки кимион за поръсване
  • 200 г кашкавал

Начин на приготвяне:

В домашна хлебопекарна се налива вода. Слагат се сол, захар, мая, олио и едно разбито яйце. Слага се пресято брашно. Хлебопекарната се включва на програма за месене на тесто. Оставя се да втаса. Втасалото тесто се слага в тава с диаметър 24 см. Нарязва се на малки квадрати. Намазва се с разбито яйце и върху всеки квадрат се слага по резен кашкавал, като в прорезите се слага по една пръчица от кашкавала. Поръсва се с кимион. Погачата се слага в предварително затоплена фурна на 180 градуса в средата. Изпича се за 30 минути.