О ще идеи за тиквички без месо, но този път с подчертано приготвяне на фурна, намираме на receptite.com.
Настъргани
Необходими продукти:
- 1 кг тиквички
- 2 яйца
- 1 глава лук
- 3-4 скилидки чесън
- 1 филия стар хляб или галета
- 2-3 с.л. брашно
- 150 г сирене - по желание
- сол, копър
- олио, масло или маргарин
Начин на приготвяне:
Тиквичките се настъргват на ситно (средно) ренде. Оставят се да се изцедят хубаво (както за кюфтета). Изстискват се добре и се смесват със ситно нарязаните лук и чесън, яйцата, трохите от хляба, сол, ситно нарязан копър и по желание сирене. Добавя се брашното. Сместа се разпределя равномерно в намаслена с олио тава. Отгоре се слагат парченца масло или маргарин. Запича се в силна фурна. Сервира се с млечно-чеснов сос или салата.
Ако се изрежат с кръгла форма, се получават печени кюфтета от тиквички. Вместо с масло да се намаже с майонеза, да се поръси с кашкавал.
С лук и домати
Необходими продукти:
- 1 кг тиквички
- 400 г домати
- 3 глави лук (може и пресен)
- 100 мл олио
- 50 г масло
- 2-3 стръка пресен чесън
- сол
- копър
- брашно
Начин на приготвяне:
Тиквичките се нарязват на кръгчета, посоляват се и се оставят да престоят малко. Изчистеният и нарязан на дребно лук се задушава в олиото. Прибавят се и част от нарязаните на дребно домати и нарязания на ситно чесън. Задушаването продължава още около десетина минути. На дъното на намаслена тавичка се поставят от тиквичките, които са оваляни в брашно. Върху тях се изсипва от доматената смес. Така се реди до свършване на продуктите. Най-отгоре се нареждат нарязани на шайби домати. Ястието се наръсва с копър и разтопено масло. Пече се до готовност.
По желание ястието може да се залее със смес от разбити яйца и размито в топла вода брашно. Малко преди да са готови може да се наръсят с настърган кашкавал.