0

О ще идеи за тиквички без месо, но този път с подчертано приготвяне на фурна, намираме на receptite.com.

Настъргани

Необходими продукти:

  • 1 кг тиквички
  • 2 яйца
  • 1 глава лук
  • 3-4 скилидки чесън
  • 1 филия стар хляб или галета
  • 2-3 с.л. брашно
  • 150 г сирене - по желание
  • сол, копър
  • олио, масло или маргарин

Начин на приготвяне:

Тиквичките се настъргват на ситно (средно) ренде. Оставят се да се изцедят хубаво (както за кюфтета). Изстискват се добре и се смесват със ситно нарязаните лук и чесън, яйцата, трохите от хляба, сол, ситно нарязан копър и по желание сирене. Добавя се брашното. Сместа се разпределя равномерно в намаслена с олио тава. Отгоре се слагат парченца масло или маргарин. Запича се в силна фурна. Сервира се с млечно-чеснов сос или салата.

Ако се изрежат с кръгла форма, се получават печени кюфтета от тиквички. Вместо с масло да се намаже с майонеза, да се поръси с кашкавал.

С лук и домати

Необходими продукти:

  • 1 кг тиквички
  • 400 г домати
  • 3 глави лук (може и пресен)
  • 100 мл олио
  • 50 г масло
  • 2-3 стръка пресен чесън
  • сол
  • копър
  • брашно

Начин на приготвяне:

Тиквичките се нарязват на кръгчета, посоляват се и се оставят да престоят малко. Изчистеният и нарязан на дребно лук се задушава в олиото. Прибавят се и част от нарязаните на дребно домати и нарязания на ситно чесън. Задушаването продължава още около десетина минути. На дъното на намаслена тавичка се поставят от тиквичките, които са оваляни в брашно. Върху тях се изсипва от доматената смес. Така се реди до свършване на продуктите. Най-отгоре се нареждат нарязани на шайби домати. Ястието се наръсва с копър и разтопено масло. Пече се до готовност.

По желание ястието може да се залее със смес от разбити яйца и размито в топла вода брашно. Малко преди да са готови може да се наръсят с настърган кашкавал.