Т иквичките са целогодишен продукт, но в края на пролетта започват да излизат и такива, които са отглеждани на слънце. Ето какво можем да направим с тях, идеите са от receptite.com.
Солена торта
Необходими продукти:
- 2 тиквички
- 2 домата
- 3 яйца
- 100 г брашно
- 200 г майонеза
- 100 г сирене
- 6 стръка пресен лук
- черен пипер, сол
- магданоз
Начин на приготвяне:
Настъргваме тиквичките, посоляваме ги и ги оставяме да се отцедят. Чукаме яйцата, добавяме брашното, черния пипер и половината пресен лук, нарязан на ситно. От сместа пържим 4 палачинки. В купа смесваме майонезата, сиренето и останалия ситно нарязан пресен лук. Доматите нарязваме на тънки колелца. В по-голяма чиния слагаме една палачинка, мажем с част от майонезена смес, нареждаме домати, слагаме втората палачинка и така до края, като завършим с майонезения сос. Оставяме в хладилника 4-5 часа да стегне.
Кюфтета
Необходими продукти:
- 1 по-голяма тиквичка
- 2 яйца
- 3 скилидки чесън
- 50 г сирене
- 1 1/2 ч.ч. брашно
- 2 ч.л. бакпулвер
- сол
- подправки по избор
- 2 с.л. галета
Начин на приготвяне:
Обелете и настържете тиквичката и скилидките чесън. Ако нямате голяма тиквичка може и да са две по-малки. По-желание може да се изцеди малко водата от настърганите тиквички или да се остави така. Към тях добавяме яйцата, брашното, смесено с бакпулвера, солта и галетата, натрошеното сирене и подправките. Разбърква се добре. Покривате тава с хартия за печене и слагате малките кюфтета, оформени с помощта на лъжица. Слагате да се пекат в предварително загрята фурна на 220 градуса и печете до златист цвят. Поднасят се в комбинация с млечно-чеснов сос.
Печени
Необходими продукти:
- 5 тиквички
- 5 яйца
- 250 г сирене
- 100 г извара
- 200 мл прясно мляко
- 1/4 връзка копър
- 1 ч.л. сол
- 50 мл олио
- 3 стръка пресен лук
- 150 г настърган кашкавал
- 3 стръка пресен магданоз
Начин на приготвяне:
Тиквичките се измиват и почистват в двата края. Режат се надлъжно на тънки филии. Вземат се само вътрешните филии, които наподобяват на правоъгълник. Четири от яйцата се чукват в пластмасова купа. Сиренето се натрошава много на ситно. Добавят се изварата, копърът и зелените перца лук, нарязани много на ситно. Разбърква се плънката до получаване на еднородна смес. Взема се филийка тиквичка, слага се 1 ч.л. лъжица от плънката. Завива се на руло и в края се забожда с клечка за зъби. Готовите рулца се подреждат в тавичка за печене. Наливат се 150 мл вода и 50 мл олио. Пекат се на 200 за 30 минути. Изваждат се и се заливат с 1 разбито яйце с 200 мл прясно мляко и 3 стръка ситно нарязан пресен магданоз. Отгоре се поръсва настърган кашкавал. Тавичката се връща за запичане във фурната. Като порозовее отгоре и хване коричка, запеканката е готова. Сервират се изстинали. Разделят се на единични рулца.
Пълнени
Необходими продукти:
- 4 тиквички
- 250 г смляно телешко месо
- 1/3 ч.ч. ориз
- 2-3 домата
- 2 с.л. олио
- 1/2 връзка копър
- 1/2 връзка магданоз
- сол
- черен пипер
Начин на приготвяне:
Тиквичките се измиват и се разрязват на две, а вътрешността им се издълбава. Ситно нарязаният лук, вътрешността от тиквичките, каймата и оризът се задушават в малко олио и вода. Посоляват се и се подправят с черен пипер, копър и магданоз. С получената смес се пълнят тиквичките. Нареждат се на дъното на широка тенджера и отгоре се покриват с кръгчета от нарязания домат. Слага се малко вода и се ври на тих огън, докато стане готово.
Хрупкави
Необходими продукти:
- 100 мл олио
- 1 яйце
- 2 тиквички
- 1/2 кубче бульон
- черен пипер на вкус
- готова панировка със сусам или друга панировка по избор
Начин на приготвяне:
Тиквичките се нарязват на кръгчета, не много тънки, приблизително 1 см. Яйцето се разбива с олиото, добавя се натрошеното кубче бульон и черен пипер. Тиквичките се потапят в сместа и се овалват в панировката. Подреждат се върху хартия за печене в тава и се пекат на 200 градуса до златисто. Консумират се непосредствено, след като са готови, с млечен сос по желание.
С лук и домати
Необходими продукти:
- 1 кг тиквички
- 400 г домати
- 3 глави лук (може и пресен)
- 100 мл олио
- 50 г масло
- 2-3 стръка пресен чесън
- сол на вкус
- копър
- брашно
Начин на приготвяне:
Тиквичките се нарязват на кръгчета, посоляват се и се оставят да престоят малко. Изчистеният и нарязан на дребно лук се задушава в олиото. Прибавят се и част от нарязаните на дребно домати и нарязаният на ситно чесън. Задушаването продължава още около десетина минути. На дъното на намаслена тавичка се поставят от тиквичките, които са оваляни в брашно. Върху тях се изсипва от доматената смес. Така се реди до свършване на продуктите. Най-отгоре се нареждат нарязани на шайби домати. Ястието се наръсва с копър и разтопено масло. Пече се до готовност.
По желание ястието може да се залее със смес от разбити яйца и размито в топла вода брашно. Малко преди да са готови може да се наръсят с настърган кашкавал.