0

Т иквичките са целогодишен продукт, но в края на пролетта започват да излизат и такива, които са отглеждани на слънце. Ето какво можем да направим с тях, идеите са от receptite.com.

Солена торта

Необходими продукти:

  • 2 тиквички
  • 2 домата
  • 3 яйца
  • 100 г брашно
  • 200 г майонеза
  • 100 г сирене
  • 6 стръка пресен лук
  • черен пипер, сол
  • магданоз

Начин на приготвяне:

Настъргваме тиквичките, посоляваме ги и ги оставяме да се отцедят. Чукаме яйцата, добавяме брашното, черния пипер и половината пресен лук, нарязан на ситно. От сместа пържим 4 палачинки. В купа смесваме майонезата, сиренето и останалия ситно нарязан пресен лук. Доматите нарязваме на тънки колелца. В по-голяма чиния слагаме една палачинка, мажем с част от майонезена смес, нареждаме домати, слагаме втората палачинка и така до края, като завършим с майонезения сос. Оставяме в хладилника 4-5 часа да стегне.

Кюфтета

Необходими продукти:

  • 1 по-голяма тиквичка
  • 2 яйца
  • 3 скилидки чесън
  • 50 г сирене
  • 1 1/2 ч.ч. брашно
  • 2 ч.л. бакпулвер
  • сол
  • подправки по избор
  • 2 с.л. галета

Начин на приготвяне:

Обелете и настържете тиквичката и скилидките чесън. Ако нямате голяма тиквичка може и да са две по-малки. По-желание може да се изцеди малко водата от настърганите тиквички или да се остави така. Към тях добавяме яйцата, брашното, смесено с бакпулвера, солта и галетата, натрошеното сирене и подправките. Разбърква се добре. Покривате тава с хартия за печене и слагате малките кюфтета, оформени с помощта на лъжица. Слагате да се пекат в предварително загрята фурна на 220 градуса и печете до златист цвят. Поднасят се в комбинация с млечно-чеснов сос.

Печени

Необходими продукти:

  • 5 тиквички
  • 5 яйца
  • 250 г сирене
  • 100 г извара
  • 200 мл прясно мляко
  • 1/4 връзка копър
  • 1 ч.л. сол
  • 50 мл олио
  • 3 стръка пресен лук
  • 150 г настърган кашкавал
  • 3 стръка пресен магданоз

Начин на приготвяне:

Тиквичките се измиват и почистват в двата края. Режат се надлъжно на тънки филии. Вземат се само вътрешните филии, които наподобяват на правоъгълник. Четири от яйцата се чукват в пластмасова купа. Сиренето се натрошава много на ситно. Добавят се изварата, копърът и зелените перца лук, нарязани много на ситно. Разбърква се плънката до получаване на еднородна смес. Взема се филийка тиквичка, слага се 1 ч.л. лъжица от плънката. Завива се на руло и в края се забожда с клечка за зъби. Готовите рулца се подреждат в тавичка за печене. Наливат се 150 мл вода и 50 мл олио. Пекат се на 200 за 30 минути. Изваждат се и се заливат с 1 разбито яйце с 200 мл прясно мляко и 3 стръка ситно нарязан пресен магданоз. Отгоре се поръсва настърган кашкавал. Тавичката се връща за запичане във фурната. Като порозовее отгоре и хване коричка, запеканката е готова. Сервират се изстинали. Разделят се на единични рулца.

Пълнени

Необходими продукти:

  • 4 тиквички
  • 250 г смляно телешко месо
  • 1/3 ч.ч. ориз
  • 2-3 домата
  • 2 с.л. олио
  • 1/2 връзка копър
  • 1/2 връзка магданоз
  • сол
  • черен пипер

Начин на приготвяне:

Тиквичките се измиват и се разрязват на две, а вътрешността им се издълбава. Ситно нарязаният лук, вътрешността от тиквичките, каймата и оризът се задушават в малко олио и вода. Посоляват се и се подправят с черен пипер, копър и магданоз. С получената смес се пълнят тиквичките. Нареждат се на дъното на широка тенджера и отгоре се покриват с кръгчета от нарязания домат. Слага се малко вода и се ври на тих огън, докато стане готово.

Хрупкави

Необходими продукти:

  • 100 мл олио
  • 1 яйце
  • 2 тиквички
  • 1/2 кубче бульон
  • черен пипер на вкус
  • готова панировка със сусам или друга панировка по избор

Начин на приготвяне:

Тиквичките се нарязват на кръгчета, не много тънки, приблизително 1 см. Яйцето се разбива с олиото, добавя се натрошеното кубче бульон и черен пипер. Тиквичките се потапят в сместа и се овалват в панировката. Подреждат се върху хартия за печене в тава и се пекат на 200 градуса до златисто. Консумират се непосредствено, след като са готови, с млечен сос по желание.

С лук и домати

Необходими продукти:

  • 1 кг тиквички
  • 400 г домати
  • 3 глави лук (може и пресен)
  • 100 мл олио
  • 50 г масло
  • 2-3 стръка пресен чесън
  • сол на вкус
  • копър
  • брашно

Начин на приготвяне:

Тиквичките се нарязват на кръгчета, посоляват се и се оставят да престоят малко. Изчистеният и нарязан на дребно лук се задушава в олиото. Прибавят се и част от нарязаните на дребно домати и нарязаният на ситно чесън. Задушаването продължава още около десетина минути. На дъното на намаслена тавичка се поставят от тиквичките, които са оваляни в брашно. Върху тях се изсипва от доматената смес. Така се реди до свършване на продуктите. Най-отгоре се нареждат нарязани на шайби домати. Ястието се наръсва с копър и разтопено масло. Пече се до готовност.

По желание ястието може да се залее със смес от разбити яйца и размито в топла вода брашно. Малко преди да са готови може да се наръсят с настърган кашкавал.