0

Л ятото е сезонът, когато тиквичките са на най-голяма почит и покрай тях се развихрят страстите в кухнята. Ето идеи от receptite.com.

Хрупкави

Необходими продукти:

  • 1 тиквичка
  • 100 г брашно
  • 100 мл вода - студена, от хладилника
  • 4 кубчета лед
  • 1/2 ч.л. сол
  • олио за пържене

Начин приготвяне:

Тиквичките се обелват и нарязват на тънки шайби с картофобелачката. Брашното, водата и солта се разбъркват и накрая се добавят кубчетата лед. Всяка шайба от тиквичка се потапя в студената каша и се пържи в силно сгорещеното олио. Не слагайте по много бройки наведнъж (изпържват се много бързо), за да има време да се извадят, без останалите да изгорят.

С яйца и сирене

Необходими продукти:

  • 3 тиквички
  • 3 яйца
  • 200 г сирене
  • 1 зелена чушка
  • 1-2 стръка пресен чесън
  • 2-3 клончета пресен копър
  • сол
  • олио

Начин приготвяне:

Тиквичките се остъргват, всяка се срязва напречно на две и после половинките надлъжно на още две парчета, които се издълбават като лодки. Посоляват се и се бланшират за около 5 минути или се слагат за около 15 минути във фурната, за да омекнат. Нареждат се в тава и около тях се налива 1 чаша вода. Сиренето се натрошава и се смесва с разбитите яйца, нарязаните на дребно чушка, чесън и копър. С тази смес се пълнят тиквичките, поръсват се с олио и се запичат на умерена фурна до зачервяване.

Сочни кюфтета

Необходими продукти:

  • 2 тиквички
  • 2 яйца
  • 1 ч.ч. брашно
  • 1 ч.л. сода
  • 20 г топено сирене
  • 1 кренвирш или пушен колбас
  • 1 стрък пресен лук
  • пресни подправки: копър, магданоз, риган, салвия, чубрица
  • сол
  • олио за изпържване на кюфтетата

Начин приготвяне:

Настържете тиквичките, посолете ги и ги оставете да се изцедят за около 30-40 минути. Когато се изцедят тиквичките, е време за приготвяне на сместа за кюфтетата. Към тиквичките сложете яйцата и разбъркайте сместа. Към нея добавете ситно накълцания колбас, топеното сирене и всички подправки. Накрая сложете брашното и бакпулвера, ако е необходимо, увеличете количеството брашно. Всичко се разбърква много добре, за да се смесят всички съставки. В тиган изсипете олиото и когато се сгорещи, с помощта на лъжица слагайте сместа да се пържи. Когато кюфтетата добият златист вид от двете страни, ги изкарайте и ги сложете върху кухненска хартия, за да поеме мазнината.

С лук и домати на фурна

Необходими продукти:

  • 1 кг тиквички
  • 400 г домати
  • 3 глави лук (може и пресен)
  • 100 мл олио
  • 50 г масло
  • 2-3 стръка пресен чесън
  • сол
  • копър
  • брашно

Начин приготвяне:

Тиквичките се нарязват на кръгчета, посоляват се и се оставят да престоят малко. Изчистеният и нарязан на дребно лук се задушава в олиото. Прибавят се и част от нарязаните на дребно домати и нарязаният на ситно чесън. Задушаването продължава още около десетина минути. На дъното на намаслена тавичка се поставя част от тиквичките, които са оваляни в брашно. Върху тях се изсипва от доматената смес. Така се реди до свършване на продуктите. Най-отгоре се нареждат нарязани на шайби домати. Ястието се наръсва с копър и разтопено масло. Пече се до готовност.

По желание може да се залее със смес от разбити яйца и размито в топла вода брашно. Малко преди да са готови, тиквичките може да се наръсят с настърган кашкавал.

Пълнени с кайма

Необходими продукти:

  • 3-4 тиквички
  • 500 г кайма
  • 1 глава стар лук
  • 1 морков
  • копър
  • 3-4 скилидки чесън
  • черен пипер, сол
  • олио

За соса:

  • олио
  • 2-3 с.л. брашно
  • 2 жълтъци
  • 100 г кисело мляко

Начин приготвяне:

Нарязваме тиквичките на пънчета. Издълбаваме ги, като оставяме 1 см дъно. Посоляваме ги и ги оставяме да престоят половин час, за да поемат солта. В тавата, в която ще ги печем, наливаме олио и намазваме тиквичките от всички страни. Подреждаме ги с отвора нагоре и запичаме във фурната, докато по тях започнат да се получават кафяви петънца.

За плънката запържваме в олио лука и моркова, прибавяме издълбаната вътрешност на тиквичките, която предварително сме нарязали, осолили и изцедили. След като се изпари течността, добавяме каймата и задушаваме почти до пълна готовност. Прибавяме подправките и пълним запечените тиквички. Връщаме във фурната за 10 минути. Приготвяме соса, като запържваме брашното в олиото, разреждаме с вода до получаване на желаната гъстота и накрая прибавяме жълтъците, разбити с киселото мляко. Соса можем да излеем в тавата преди повторното запичане на тиквичките или да ги залеем при поднасянето.