Л ятото е сезонът, когато тиквичките са на най-голяма почит и покрай тях се развихрят страстите в кухнята. Ето идеи от receptite.com.
Хрупкави
Необходими продукти:
- 1 тиквичка
- 100 г брашно
- 100 мл вода - студена, от хладилника
- 4 кубчета лед
- 1/2 ч.л. сол
- олио за пържене
Начин приготвяне:
Тиквичките се обелват и нарязват на тънки шайби с картофобелачката. Брашното, водата и солта се разбъркват и накрая се добавят кубчетата лед. Всяка шайба от тиквичка се потапя в студената каша и се пържи в силно сгорещеното олио. Не слагайте по много бройки наведнъж (изпържват се много бързо), за да има време да се извадят, без останалите да изгорят.
С яйца и сирене
Необходими продукти:
- 3 тиквички
- 3 яйца
- 200 г сирене
- 1 зелена чушка
- 1-2 стръка пресен чесън
- 2-3 клончета пресен копър
- сол
- олио
Начин приготвяне:
Тиквичките се остъргват, всяка се срязва напречно на две и после половинките надлъжно на още две парчета, които се издълбават като лодки. Посоляват се и се бланшират за около 5 минути или се слагат за около 15 минути във фурната, за да омекнат. Нареждат се в тава и около тях се налива 1 чаша вода. Сиренето се натрошава и се смесва с разбитите яйца, нарязаните на дребно чушка, чесън и копър. С тази смес се пълнят тиквичките, поръсват се с олио и се запичат на умерена фурна до зачервяване.
Сочни кюфтета
Необходими продукти:
- 2 тиквички
- 2 яйца
- 1 ч.ч. брашно
- 1 ч.л. сода
- 20 г топено сирене
- 1 кренвирш или пушен колбас
- 1 стрък пресен лук
- пресни подправки: копър, магданоз, риган, салвия, чубрица
- сол
- олио за изпържване на кюфтетата
Начин приготвяне:
Настържете тиквичките, посолете ги и ги оставете да се изцедят за около 30-40 минути. Когато се изцедят тиквичките, е време за приготвяне на сместа за кюфтетата. Към тиквичките сложете яйцата и разбъркайте сместа. Към нея добавете ситно накълцания колбас, топеното сирене и всички подправки. Накрая сложете брашното и бакпулвера, ако е необходимо, увеличете количеството брашно. Всичко се разбърква много добре, за да се смесят всички съставки. В тиган изсипете олиото и когато се сгорещи, с помощта на лъжица слагайте сместа да се пържи. Когато кюфтетата добият златист вид от двете страни, ги изкарайте и ги сложете върху кухненска хартия, за да поеме мазнината.
С лук и домати на фурна
Необходими продукти:
- 1 кг тиквички
- 400 г домати
- 3 глави лук (може и пресен)
- 100 мл олио
- 50 г масло
- 2-3 стръка пресен чесън
- сол
- копър
- брашно
Начин приготвяне:
Тиквичките се нарязват на кръгчета, посоляват се и се оставят да престоят малко. Изчистеният и нарязан на дребно лук се задушава в олиото. Прибавят се и част от нарязаните на дребно домати и нарязаният на ситно чесън. Задушаването продължава още около десетина минути. На дъното на намаслена тавичка се поставя част от тиквичките, които са оваляни в брашно. Върху тях се изсипва от доматената смес. Така се реди до свършване на продуктите. Най-отгоре се нареждат нарязани на шайби домати. Ястието се наръсва с копър и разтопено масло. Пече се до готовност.
По желание може да се залее със смес от разбити яйца и размито в топла вода брашно. Малко преди да са готови, тиквичките може да се наръсят с настърган кашкавал.
Пълнени с кайма
Необходими продукти:
- 3-4 тиквички
- 500 г кайма
- 1 глава стар лук
- 1 морков
- копър
- 3-4 скилидки чесън
- черен пипер, сол
- олио
За соса:
- олио
- 2-3 с.л. брашно
- 2 жълтъци
- 100 г кисело мляко
Начин приготвяне:
Нарязваме тиквичките на пънчета. Издълбаваме ги, като оставяме 1 см дъно. Посоляваме ги и ги оставяме да престоят половин час, за да поемат солта. В тавата, в която ще ги печем, наливаме олио и намазваме тиквичките от всички страни. Подреждаме ги с отвора нагоре и запичаме във фурната, докато по тях започнат да се получават кафяви петънца.
За плънката запържваме в олио лука и моркова, прибавяме издълбаната вътрешност на тиквичките, която предварително сме нарязали, осолили и изцедили. След като се изпари течността, добавяме каймата и задушаваме почти до пълна готовност. Прибавяме подправките и пълним запечените тиквички. Връщаме във фурната за 10 минути. Приготвяме соса, като запържваме брашното в олиото, разреждаме с вода до получаване на желаната гъстота и накрая прибавяме жълтъците, разбити с киселото мляко. Соса можем да излеем в тавата преди повторното запичане на тиквичките или да ги залеем при поднасянето.