О т 12 до 15 юни 2025 г. в Горна Оряховица ще се проведе 18-ото издание на уникалния Празник на суджука, който съчетава вкусната българска традиция, богата културна програма и незабравими емоции за малки и големи. Ето идеите какво да сготвим със суджук, приспособени за съвременния вкус и забелязани на gotvach.bg.

Бутер пица

Необходими продукти:

  • 400 г бутер тесто
  • 3 с.л. доматено пюре или ситно смляна лютеница
  • 1 ч.л. риган
  • черен пипер на вкус
  • 200 г суджук
  • 30 г замразен грах
  • 30 г царевица
  • 50 г сирене
  • 100 г маслини
  • 150 г кашкавал

Начин на приготвяне:

Оставете бутер тестото на стайна температура, докато се отпусне напълно. Разточете леко и оформете правоъгълник (или друга форма) според тавата. Постелете в тавата хартия за печене и преместете внимателно тестото. С останалото тесто оформете рамка на правоъгълника, все едно е картина. Запечете на 150 градуса за 15-ина минути до полуготовност. Извадете тестото от фурната и намажете внимателно с доматеното пюре вътре в рамката, поръсете с черния пипер и ригана. Разпръснете предварително натрошеното сирене, нарязания на ситно суджук, маслини, грах и царевица. Запечете до готовност. Поръсете готовата пица с кашкавал и оставете във изключената фурна, докато кашкавалът се разтопи.

Бъркани яйца

Необходими продукти:

  • 250 г домашен суджук
  • 6 яйца
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 3 с.л. олио
  • сол

Начин на приготвяне:

Обелете и нарежете суджука на парченца. Загрейте в тиган олиото и добавете суджука, нарязан на парчета. Пържете 4-5 минути. Добавете червения пипер. Чукнете яйцата и разбъркайте. Бъркайте до готовност на яйцата, още 5-6 минути, след което са готови за поднасяне.

На тиган със салата от булгур

Необходими продукти:

  • 1 суджук
  • 1 ч.ч. булгур
  • 1 домат
  • 1 зелена чушка
  • 1 червена чушка
  • магданоз
  • 1 с.л. олио
  • 1 с.л. ябълков оцет
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

Загрява се грил тиган и печем суджука от двете страни до готовност. Измит булгур се залива със студена вода и варим до готовност, докато се пукнат зрънцата. Отцежда се и добавяме нарязан обелен домат, лентички зелена и червена чушка, ситно нарязан магданоз. Добавя се олио, ябълков оцет и сол на вкус. Разбърква се и сервираме салата с нарязана на кръгчета суджук.