О т 12 до 15 юни 2025 г. в Горна Оряховица ще се проведе 18-ото издание на уникалния Празник на суджука, който съчетава вкусната българска традиция, богата културна програма и незабравими емоции за малки и големи. Ето идеите какво да сготвим със суджук, приспособени за съвременния вкус и забелязани на gotvach.bg.
Бутер пица
Необходими продукти:
- 400 г бутер тесто
- 3 с.л. доматено пюре или ситно смляна лютеница
- 1 ч.л. риган
- черен пипер на вкус
- 200 г суджук
- 30 г замразен грах
- 30 г царевица
- 50 г сирене
- 100 г маслини
- 150 г кашкавал
Начин на приготвяне:
Оставете бутер тестото на стайна температура, докато се отпусне напълно. Разточете леко и оформете правоъгълник (или друга форма) според тавата. Постелете в тавата хартия за печене и преместете внимателно тестото. С останалото тесто оформете рамка на правоъгълника, все едно е картина. Запечете на 150 градуса за 15-ина минути до полуготовност. Извадете тестото от фурната и намажете внимателно с доматеното пюре вътре в рамката, поръсете с черния пипер и ригана. Разпръснете предварително натрошеното сирене, нарязания на ситно суджук, маслини, грах и царевица. Запечете до готовност. Поръсете готовата пица с кашкавал и оставете във изключената фурна, докато кашкавалът се разтопи.
Бъркани яйца
Необходими продукти:
- 250 г домашен суджук
- 6 яйца
- 1 ч.л. червен пипер
- 3 с.л. олио
- сол
Начин на приготвяне:
Обелете и нарежете суджука на парченца. Загрейте в тиган олиото и добавете суджука, нарязан на парчета. Пържете 4-5 минути. Добавете червения пипер. Чукнете яйцата и разбъркайте. Бъркайте до готовност на яйцата, още 5-6 минути, след което са готови за поднасяне.
На тиган със салата от булгур
Необходими продукти:
- 1 суджук
- 1 ч.ч. булгур
- 1 домат
- 1 зелена чушка
- 1 червена чушка
- магданоз
- 1 с.л. олио
- 1 с.л. ябълков оцет
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
Загрява се грил тиган и печем суджука от двете страни до готовност. Измит булгур се залива със студена вода и варим до готовност, докато се пукнат зрънцата. Отцежда се и добавяме нарязан обелен домат, лентички зелена и червена чушка, ситно нарязан магданоз. Добавя се олио, ябълков оцет и сол на вкус. Разбърква се и сервираме салата с нарязана на кръгчета суджук.