С ветът е измислил различни рецепти, които стават и за предястие, но спокойно могат да минат и за основно или пък да са гарнитура. Ето няколко такива вкусни идеи, за които се казва, че апетитът идва с яденето. Забелязани са на receptite.com.
Яйца на очи с домати
Необходими продукти:
- 800 г - 1 кг домати (може и от консерва)
- 4-6 яйца
- 200 г сирене
- 4-5 с.л. лютеница по желание
- магданоз, босилек
Начин на приготвяне:
Доматите се обелват, нарязват се на ситно или се настъргват и се задушават в тиган с малко олио или зехтин. По желание може да се добавят няколко лъжици лютеница. Вари се, докато доматите се посгъстят. Добавя се натрошеното сирене и отгоре се чукват яйцата. Тиганът се похлупва за около 2-3 минути и ястието е готово. При желание за по-твърдо сварени яйца варенето продължава 5-6 минути. Яйцата се поднасят, поръсени с магданоз, босилек или други зелени подправки на вкус.
Цветя от чушки
Необходими продукти:
- 2 с.л. зехтин
- 1/2 червена чушка
- 1/2 зелена чушка
- 1/2 жълта чушка
- 8 яйца
- сол, черен пипер
Начин на приготвяне:
Чушките се измиват, нарязват се на 2 см шайби и се почистват от семките и бялата централна част. Загрява се зехтинът в тиган и се поставят в него за няколко секунди. Чушките се запичат от двете страни. Счупва се яйце в купичка, като се внимава да не се нарани жълтъкът, и деликатно се изсипва в резенчето чушка. Продължава се така с всички яйца. Похлупва се с капак, докато се готвят яйцата на умерен огън, овкусяват се със сол и пипер. Сервират се веднага след изваждането от тигана.
Киш със спанак и сирене
Необходими продукти:
- 1 глава лук
- 200 г спанак
- 4 яйца
- 1/2 ч.ч. брашно
- 1/2 ч.л. бакпулвер
- сол, черен пипер, лют червен пипер (по желание)
- 1 и 1/3 ч.ч. прясно мляко
- 1/2 ч.ч. сирене (или повече на вкус)
- олио или масло
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 200 градуса. Задушете нарязания на кубчета лук с малко мазнина на средно висока температура, докато стане полупрозрачен и мек. Добавете нарязания спанак и гответе, докато омекне. Свалете от котлона и оставете да поизстине. В голяма купа смесете яйцата, брашното и бакпулвера и бъркайте до получаване на гладка смес. По желание овкусете със сол, черен и лют червен пипер. Добавете млякото, разбъркайте и добавете спаначената смес. Разбъркайте отново и изсипете в намазнена тавичка или форма за киш или пай (диаметър около 24 см). Поръсете с натрошеното сирене и печете 25-30 минути или докато центърът се втвърди и външният ръб стане златистокафяв.
Съвет: Оставете да изстине 5 минути преди сервиране. Не се прави основа за киша, но от брашното естествено се получава тънка коричка на дъното и по стените на формата.
Пълнени гъби с топено сирене
Необходими продукти::
- 7-8 пресни печурки
- 200-250 г топено сирене (натурално)
- 1 с.л. настърган шпек или ситно нарязана шунка
- пресен магданоз
- 2 с.л. маргарин или масло
- 4-5 с.л. олио
Начин на приготвяне:
Печурките трябва да са с диаметър 6-7 см, ако са по-малки, ще ви трябват повече гъби. Гъбите се измиват и внимателно се отстраняват пънчетата. Пънчетата се нарязват на много ситно. В купа се слага топеното сирене и се намачква, прибавят се колбасът, ситно нарязаният магданоз и нарязаните на ситно пънчета, разбърква се добре. С готовата смес се пълнят гъбите, като не се препълват, трябва да са равни, като ги заглаждаме с лъжица. Разтопява се маслото и се излива в тавичка заедно с олиото. Подреждат се гъбите. Пече се в загрята на 150-160 градуса фурна, докато покафенеят гъбите.