0

С ветът е измислил различни рецепти, които стават и за предястие, но спокойно могат да минат и за основно или пък да са гарнитура. Ето няколко такива вкусни идеи, за които се казва, че апетитът идва с яденето. Забелязани са на receptite.com.

Яйца на очи с домати

Необходими продукти:

  • 800 г - 1 кг домати (може и от консерва)
  • 4-6 яйца
  • 200 г сирене
  • 4-5 с.л. лютеница по желание
  • магданоз, босилек

Начин на приготвяне:

Доматите се обелват, нарязват се на ситно или се настъргват и се задушават в тиган с малко олио или зехтин. По желание може да се добавят няколко лъжици лютеница. Вари се, докато доматите се посгъстят. Добавя се натрошеното сирене и отгоре се чукват яйцата. Тиганът се похлупва за около 2-3 минути и ястието е готово. При желание за по-твърдо сварени яйца варенето продължава 5-6 минути. Яйцата се поднасят, поръсени с магданоз, босилек или други зелени подправки на вкус.

Цветя от чушки

Необходими продукти:

  • 2 с.л. зехтин
  • 1/2 червена чушка
  • 1/2 зелена чушка
  • 1/2 жълта чушка
  • 8 яйца
  • сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

Чушките се измиват, нарязват се на 2 см шайби и се почистват от семките и бялата централна част. Загрява се зехтинът в тиган и се поставят в него за няколко секунди. Чушките се запичат от двете страни. Счупва се яйце в купичка, като се внимава да не се нарани жълтъкът, и деликатно се изсипва в резенчето чушка. Продължава се така с всички яйца. Похлупва се с капак, докато се готвят яйцата на умерен огън, овкусяват се със сол и пипер. Сервират се веднага след изваждането от тигана.

Киш със спанак и сирене

Необходими продукти:

  • 1 глава лук
  • 200 г спанак
  • 4 яйца
  • 1/2 ч.ч. брашно
  • 1/2 ч.л. бакпулвер
  • сол, черен пипер, лют червен пипер (по желание)
  • 1 и 1/3 ч.ч. прясно мляко
  • 1/2 ч.ч. сирене (или повече на вкус)
  • олио или масло

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната до 200 градуса. Задушете нарязания на кубчета лук с малко мазнина на средно висока температура, докато стане полупрозрачен и мек. Добавете нарязания спанак и гответе, докато омекне. Свалете от котлона и оставете да поизстине. В голяма купа смесете яйцата, брашното и бакпулвера и бъркайте до получаване на гладка смес. По желание овкусете със сол, черен и лют червен пипер. Добавете млякото, разбъркайте и добавете спаначената смес. Разбъркайте отново и изсипете в намазнена тавичка или форма за киш или пай (диаметър около 24 см). Поръсете с натрошеното сирене и печете 25-30 минути или докато центърът се втвърди и външният ръб стане златистокафяв.

Съвет: Оставете да изстине 5 минути преди сервиране. Не се прави основа за киша, но от брашното естествено се получава тънка коричка на дъното и по стените на формата.

Пълнени гъби с топено сирене

Необходими продукти::

  • 7-8 пресни печурки
  • 200-250 г топено сирене (натурално)
  • 1 с.л. настърган шпек или ситно нарязана шунка
  • пресен магданоз
  • 2 с.л. маргарин или масло
  • 4-5 с.л. олио

Начин на приготвяне:

Печурките трябва да са с диаметър 6-7 см, ако са по-малки, ще ви трябват повече гъби. Гъбите се измиват и внимателно се отстраняват пънчетата. Пънчетата се нарязват на много ситно. В купа се слага топеното сирене и се намачква, прибавят се колбасът, ситно нарязаният магданоз и нарязаните на ситно пънчета, разбърква се добре. С готовата смес се пълнят гъбите, като не се препълват, трябва да са равни, като ги заглаждаме с лъжица. Разтопява се маслото и се излива в тавичка заедно с олиото. Подреждат се гъбите. Пече се в загрята на 150-160 градуса фурна, докато покафенеят гъбите.