0

П равославна икона на св. Франциск от Асизи подари на папата архимандрит Никанор. Игуменът на Църногорския манастир бе на посещение във Ватикана на 10 май, което съвпадна с визитата на Александрийския коптски патриарх Тавадрос II.

Традиция 

„Всички от България подаряват на папа Франциск икони на св. Иван Рилски, с които май вече се е понапълнил. Аз реших да му поднесем неговия светия – небесен закрилник, но зографисан в православен византийски стил. Идеята ми бе да може да си ползва подаръка“, обясни пред „Телеграф“ игуменът. А папата толкова се  разчувствал, че целунал кръста му.

„Той даже се пошегува с думите: „Ей, защо и аз не бях млад като св. Франциск от иконата“. Аз му отговорих, че един ден при всеобщото Възкресение всички ще бъдем млади“, пресъздаде паметния диалог Никанор. Той информира още, че сред другите армагани за Върховния понтифекс е имало сребърен плакет на Възнесение Господне, проводен от наш манастир, както и чисто розово масло от църковен благотворител.

Комуникация

Комуникацията с папата била на английски език. Отец Никанор представил всички от делегацията. Сред тях е бил и бившият министър на земеделието Васил Грудев. Папата лично му благодарил за съдействието за обновяването на два католически храма в България. „С нас беше и едно семейство от Перник  – това на отец Константин. Папата каза: „Какви хубави семейства имало в България. Въобще срещата ни мина много добре. Главата на Римо-католическата църква е много спокоен човек, много непосредствен в общението. Нямаше никакво бързане или припряност у него, въпреки че много хора чакаха“, сподели впечатленията си духовникът.   

Благодарност 

По думите му визитата се е случила по покана на  Катoлическата църква. „Преди 2-3 години, когато стартира обновяването на храмовете с европейски средства, възстановихме близо 500 православни. Справедливо беше да поканим и католическата общност у нас да се включи. Тя го направи само с 2 храма - в Белене и в Малко Търново. Тогава заедно с г-н Грудев им помогнахме да подготвят успешно документите си за отпускането на средствата. Слава на Бога всичко се получи и църквите бяха ремонтирани.

А те все пак са и със статут на поклоннически места за българи и чужденци. В знак на благодарност за указаната помощ бе отправена покана за визита до Ватикана в удобно за нас време. На място вече успяхме да посетим и много светини – пуснаха ни там, където не всеки може да влезе. Така се поклонихме на гроба на св. Петър, допуснаха ни до саркофага с мощите на св. Павел. Отидохме и до гроба на св. Кирил в базиликата „Сан Клементе“, изброи спирките от поклонническото пътуване архимандрит Никанор.