0

- Йоана, звездите ви говорят. Дарба, хоби или призвание е това?

- Може би думата „призвание“ най-точно описва какво означава астрологията конкретно за мен. Дълго време беше страст – знание, което силно ме привличаше и ми помагаше да си обясня собственото си поведение, характерови особености на моите близки, преживявания и събития. Но както любовта между двама души може да се структурира и да се превърне във връзка или брак, така и страстта може да стане твое призвание. Що се отнася до дарбите: да, наистина има някои личностни качества и способности, които са нужни, за да извършваш астрологическо консултиране. Разбира се, без учене няма как да минем – астрологията има своя азбука, която трябва да изучиш, за да можеш да четеш космическия език и да го превеждаш. От друга страна, процесът по тълкуване на толкова много фактори и правенето на взаимовръзки между тях е изкуство, което изисква абстрактно мислене и аналитични способности.

Астропланерът, който ще ни помогне да влезем в синхрон с планетите.

 Астропланерът, който ще ни помогне да влезем в синхрон с планетите.

Да останем само на нивото на интелекта обаче не е достатъчно. Може да си изучил астрологията в най-големи детайли и да предадеш на клиента страници информация, но без емпатия и желание наистина да му бъдеш полезен астрологичното тълкувание остава някак сухо, студено и според мен няма пълен ефект. Усещането за човека пред теб, способността да погледнеш през неговите очи и да го разбереш, доколкото ти е възможно, е проявя на любов в най-широкия смисъл на тази дума. А вече знаем, че любовта е силата, която пресътворява. Разбира се, тук е ключово също доколко отворен е за нова информация самият клиент и как той ще интерпретира чутото. Защото това, което наистина ни влияе, е не какво чуваме, а как го възприемаме.

- Много хора вярват в хороскопите и не започват деня си без тях. Има ли опасност да предозират?

- Едва ли… Повечето от нас са наясно, че няма как всички хора, родени под един и същи знак, да имат сходни преживявания през деня, седмицата или месеца. Много от въпросните хороскопи се правят за забавление, а и защото се знае, че астрологията предизвиква интереса на много хора. И все пак, ако авторът на хороскопа подхожда професионално и наистина анализира водещите астрологични конфигурации и ги отнесе към всеки от дванайсетте знака, тогава дори тези описания може да донесат някаква полза. Самата аз пиша месечни и годишни прогнози за всички знаци. Макар да са много общи, все пак се опитвам да предам поне една частица от цялостната астрологична атмосфера, пречупена през призмата на всеки от зодиакалните знаци.

- Казват, че Наполеон бил голям фен на хороскопите и не тръгвал на война, преди да се допита до звездите. Знаете ли други велики личности в исторически план като него?

- Астрологията е толкова древно учение, че едва ли Наполеон е бил единственият държавник, който се е допитвал до нея през вековете. Всъщност, ако погледнем назад, в миналото, ще видим, че за племенни вождове, държавници, крале и велики пълководци е било практика да се съветват с хора, посветени в тайното знание за човека и вселената – жреци, астролози, магове, гадатели. Древните хора са знаели, че съществуват невидими сили, които движат процесите във физическия свят, и същите тези сили действат и в хората, защото ние сме част от космоса и той е част от нас. Някои от най-изтъкнатите лечители, философи, учени и хора на изкуството са се занимавали с астрология като Хипарх, Птолемей, Хипократ, Кеплер, Галилей, Леонардо да Винчи и други. Знае се за римски императори, които са имали лични астролози, а също и за политици, кралски особи и знаменитости с интереси в тази област като Бенджамин Франклин, Теодор Рузвелт, принцеса Даяна и други.

- Мащабите са различни, но идват ли при вас известни хора да им правите лични хороскопи или по-обикновените повече вярват в това?

- Не мисля, че известността или публичният образ имат някакво значение. Човекът си е човек – той копнее да е обичан и приет, да се радва на хармония в отношенията, да се реализира и да получи признание. И съответно това, което го подтиква да търси насоки от астролог, е невъзможността да получи всички тези неща. Между другото, славата може да бъде голям ресурс, защото известният човек има много по-голям обсег на влияние, който може да използва, за да дава пример и да постига благородни цели. Славата обаче може да бъде и капан – така да те засмуче и опияни, че да забравиш кое е важното и в крайна сметка да те отдалечи много от истинската ти същност.

Дори не е нужно да сме публични личности, като се замислим. Сега всички ние можем да получим своето зрънце слава благодарение на социалните мрежи. Чувствам се зле, пускам една-две снимки, пиша колко съм щастлива и моментално получавам доза допамин, който ме кара да се почувствам по-добре. Всички го правим понякога, все пак сме хора, но ако се превърне в практика и средство да бягаме от чувствата и реалните житейски ситуации, то тогава все едно вземаме обезболяващо, действащо за кратко. В споделянето и публичността няма нищо лошо. Важно е защо го правим – за да споделим искрено някаква радост, идея, постижение или за да търсим одобрение и краткосрочна радост, които иначе ни липсват.

- Има ли всъщност обикновени и необикновени хора – звездното начало заложено ли е у всеки човек?

- Във всеки от нас е заложено творческото начало, или т.нар. божествена искра. При различните хора обаче тя гори с различна сила и оттам способността да творим осъзнато живота си е различна. Нашата съзидателна мощ зависи от еволюцията на нашата душа и нейния произход, от това каква опитност има и каква е връзката й с Източника. Зависи и от развитието ни в настоящия живот – с каква скорост напредваме и какво сме научили.

Докъдето и да сме стигнали обаче, възможността за свободен избор е дадена на всички ни – това е неотменим вселенски закон. Така че винаги има шанс да осъзнаем, че имаме силата да променяме себе си, а оттам преживяванията, които имаме. Хороскопът показва нашите „фабрични настройки“, но те могат да бъдат преинсталирани на определени етапи от време чрез нашите мисли, чувства, действия и избори – ако използваме метафора от съвременните технологии. В астрологията нашата творческа сила се символизира от Слънцето. Слънчевият знак е т.нар. зодия. Ето защо е толкова важно да развиваме качествата на нашата зодия – точно те ни помагат да бъдем автентични, да следваме своя собствен път, да блести, а оттам и да даваме светлина и топлина на другите.

- Разкажете повече за Астропланер 2024. Как се стигна до този уникален проект?

- Идеята за Астропланер 2024 г. ми хрумна след разговори с мои приятели, които ме подтикваха да разказвам по-често за астрологичните събития на моята страница в една от социалните мрежи. Тогава си помислих, че би било много полезно човек да притежава тази информация в аванс – за една година. Така ще може да я използва, за да планира своите задачи и проекти, да разбира по-добре какво провокира неговите преживявания и какъв евентуално е техният смисъл.

Така се роди идеята. Споделих я с издателството, те много я харесаха и после я доразвихме заедно. Решихме освен описание на общата атмосфера за всеки месец и водещите астрологични събития да включим и идеи и упражнения за свързване с качествата на зодиакалните знаци. Така читателят от пасивен приемник на информацията се превръща в творец, който през призмата на собствените си преживявания, цели и планове пречупва влиянията на планетите и знаците и създава по-осъзнато своята реалност през годината.

- Дневник на намерения или лексикон е Астропланер 2024? Има ли инструкция за употреба? А гаранционен срок?

- Той е компас за работа със себе си и за сътворяване на една по-смислена и удовлетворяваща година. Защото двете неща – работата и творчеството, са неразривно свързани. Напоследък е много модерно да се визуализира, да се пишат намерения и желания – така нареченото манифестиране. Идеята, че ние сами рисуваме живота си по своите собствени предпочитания, е много привлекателна и в същността си тя отговаря на истината за начина, по който работи съзнанието. Много хора обаче не разбират, че няма как да създадеш нов живот, ако първо не промениш нещо в себе си. Например може да визуализираш колкото си искаш финансов успех, но ако вътрешно не вярваш, че заслужаваш изобилието, не оценяваш себе си и качествата си, тогава едва ли ще стигнеш далеч в манифестирането. С други думи, ако не осъзнаеш коя програма в теб създава старото положение и не актуализираш тази програма, реалността не се променя. Преобразяването на нашата реалност става само след вътрешно преобразяване, а това е вътрешна работа.

Ето защо чрез планера каня хората да се обърнат към себе си, да разберат чувствата, потребностите, желанията и вътрешните си импулси, като в същото време се вслушват в посланията на планетите и знаците. Всъщност планетните влияния са само ключета – те показват кога се отключва част от нашия вроден потенциал, както и какви опитности може да произтекат от това.

Гаранционният срок е до края на 2024 г., но реално упражненията са свързани със знаците от зодиака и могат да се практикуват през всяка една година.

* В следващия брой на „Маг Зодиак“ - Можем ли да направляваме енергиите на планетите и какво става, ако не зачитаме Луната

ТОВА Е ТЯ: 

  • Йоана Йорданова е родена на 27.05.1982 г.
  • Образование: Академично: книгоиздаване; по астрология – цялостно обучение в център за психологическа астрология „Астростудио“
  • Професия: прави прогнози за консултант-астролог, провежда астропсихологически консултации, изготвя писмени астропортрети и годишни прогнози
  • Книги/проекти: Астропланер 2024
  • Семейно положение: Семейна, с две деца
  • Хоби: четене на книги