0

Т аня Иванова дава уроци и консултации по астрология. Родена е в София през 1960 г. По образование е машинен инженер, като какъвто работи преди 1989 г. в гордостта на родната индустрия – Завода за тежко машиностроене в Радомир. Преди около 15 години прави рязък завой към древната наука за влиянието на небосклона върху живота ни. Обяснява, че астрологията всъщност й е страст от студентските години. Разговаряме с Иванова за влиянието на актуалните астроаспекти върху обществено-политическия живот в България и в света.

- Г-жо Иванова, ретроградният Меркурий вече изтече, това ще повлияе ли в положителен аспект на живота ни?

- Ще трябва да изчакаме с важните решения, докато планетата излезе от знака Лъв и влезе в своя си дом – в Дева, което ще стане съвсем скоро на 9 септември. А в момента всичко е доста напрегнато, информацията лети отвсякъде – къде вярна, къде не. Наблюдавам една по-силна вербална атака и в социалната среда. Всичко това е по-скоро за уронване устоите на стария строй. А причината е, че Меркурий прави негативен аспект (квадратура) с Уран – планетата, разбиваща статуквото.

От девети септември вече информацията и комуникацията ще стават по-достоверни и балансирани, защото вече ще мислим с ума, а не с лъвската енергия.

- Точно тази седмица планетата на човешката енергия и инициатива – Марс – сменя своята позиция от въздушния знак Близнаци във водния Рак, където ще гостува до 2025 г. Какъв е вашият прочит на това доста знаменателно астросъбитие?

- Според астрологията Марс е нашата енергия за жизненост, нашият подтик за изява. Точно тази седмица (на 4 септември в 22:47 минути) Марс влезе в спокойния Рак. Това е знак с преобладаваща женска енергия, докато Марс е символ на мъжкото начало. При срещата им се получава едно подчинение на мъжката енергия на най-женския знак в хороскопа.

Ракът отговаря за дом, семейство, род и родина. И, влизайки там, представете си воинът Марс как трябва да свали шлема и доспехите си, да седне на креслото и да гледа как щъка домочадието около него. Това е твърде пасторална картина за неговата природа. Трябва да отбележим още, че Марс не е добре поставен в този знак, защото тук не може да изрази своята жажда за победа.

Все пак Марс е богът на войната, а в зоната на Рака той няма да воюва толкова, колкото да защитава семейството си. Така че полето му за изява е малко.

- Споменахте, че т. нар. марсова енергия ще е насочена към дома, а това няма ли да благоприятства свиването на повече семейни гнезда и сватби?

- Струва ми се, че в резултат ще имаме много новосъздадени деца. Аз даже броях девет месеца след това, когато вероятно ще имаме някакъв прираст. Ще имаме бум на националистическите движения и женски организации за защита на дом, род и родина. Няма да се учудя, ако се появяват и повече дами с пагони в нашето общество в близкото бъдеще.

Движейки се напред по зодиака, Марс ще достигне до знака Лъв, но в края на тази година (на 7 декември) ще тръгне назад в ретроградна посока и в резултат пак ще се върне в Рака.

- Какви ще са негативите от това рачешко царство, в което ще се намираме?

- Според мен по-неприятното влияние ще бъде през месец октомври, когато Марс (в Рак) и Слънце (във Везни) ще бъдат в неблагоприятен аспект. Ще имаме доста силни лични пристрастия и ярки борби, в това число и в обществен план. Ако дотогава сме гледали изява на личности в името на някаква кауза, сега изявата ще бъде чисто за тяхното его. Всеки ще търси поле да е под прожекторите като някакъв отдушник. След това нещата ще се поуспокоят. Даже Марс в края на тази година и през 2025-а ще донесе на мнозина позитиви, защото ще прави само добри аспекти. От професионалните съсловия под знака на тази планета са въоръжените сили, военните и въобще хората с пагони, пожарникарите и всички, които носят оръжие, но и работещите с машини, спортистите, спасителите, хирурзите и месарите. Под управлението на Марс са още и ловните дружинки.

- Как ще се отрази новият ритмус на червената планета на структурите на МВР, където също се подрънкват оръжия?

- За МВР трябва да гледаме и аспектите на Плутон. Причината е, че в тези структури дейностите са плутонови, т.е. по-неясни и скрити. По празниците и около Нова година ще бъде най-предизвикателният момент за тях. Това ще бъде цял месец преди това, докато Марс излезе от знака Лъв, което ще се случи около 6 януари (Йордановден) през 2025 г. След това вече ще започне малко по-спокойно да бъде, ще се уталожва тази максимална енергия, която усещаме в момента.

- Предстоят поредните предсрочни избори у нас. В годишния си хороскоп за 2024-та предричате тотално сгромолясване на политическата система у нас на фона на продължаващо лъсване на натрупани с годините негативи в ущърб на обикновените хора. Всичко това вече се случва, какво следва обаче?

- Основната ситуация в политиката, не само в България, ще продължи да бъде една неяснота. Ще имат превес ту едните сили, ту другите. Но когато тази есен Плутон окончателно влезе в знака на Водолея – на 20 ноември тази година – просто ще задуха вятърът на промяната. Ама наистина ще задуха! Плутон е този, който трансформира и променя тотално и из основи нещата. Ще се свърши с това централизирано и целенасочено управление, ще има трусове във всяка власт. В световен план тази тенденция ще се отрази особено на монархиите. Плутон във Водолей управлява и неправителствените организации, които ще имат все по-ключова роля в управлението на държавите.

- У нас партийната система е в период на полуразпад, но пък и нищо по-добро досега не е измислено от представителната демокрация?

- В момента действа един по-продължителен квадрат между Юпитер (в Близнаци) и ретрограден Сатурн (в Риби). Юпитер като управител на законодателната система търси нови решения. Юпитер в Близнаци – указва по-млади и напористи, но неориентирани хора. Това е и хаосът в желанието да бъдеш известен, да правиш нещо, че другите да те забележат. Този аспект в крайна сметка води до разрушаване и разграждане на старото. От другата страна е Сатурн – символът на старото управление и статуквото, на дълго задържалите се във властта партии, корпорации и личности. Имайте предвид обаче, че процесите, които текат у нас, не са изолирано явление, защото планетите променят картинката на глобално ниво. Ами вижте какво се случва в една Германия след местните избори там.

- Плутон се върна за пореден път в знака Козирог, под който се счита, че се намира България. Как ще се отрази това в обществен план?

- Връщайки се в Козирог, Плутон ще стои в последния му градус, а винаги планетите там са изтощени, уморени, не могат да действат. Връщат се като за последен танц на сегашните управляващи. Така че на мен ми се струва, че няма да има промяна на властта сега. Затова тези избори, които престоят през октомври, са излишни от астрологична гледна точка. Има обаче едно „но“. Все пак в тези избори ще се покаже някакво ново зрънце... Ще видим какво ще стане...

- Ако слезем на нивото личен план, периодът септември-октомври за кои зодии ще бъде по-благоприятен за работа, семейство, любов?

- Водолеите ще са най-печеливши. В началото на октомври, когато Слънцето влезе във Везни и направи добър аспект (тригон) с Юпитер в Близнаци. Разбира се, самите Близнаци можем да кажем, че са номер 1. Защото всички с натални планети, медиум цели или други важни точки от хороскопа в знака Близнаци ще получат своето разширение и развитие. Доброто ще стане някак набързо, макар и не толкова целенасочено, можем и да не усетим, но то ще стане.

Хората със зодии Скорпион, Рак, Телец, Риби и Козирог и по-специално онези с натални планети в последните 5 градуса на тези знаци ще имат едно добро развитие до края на тая година. Близнаци, Везни и Водолей (с планети около 22-рия градус) също ще имат подкрепа Свише.

Следващата седмица очаквайте...

- Има ли карма и доколко съдбата ни е предопределена?

- По какво си приличат Доналд Тръмп, Бойко Борисов и Румен Радев?

- Каква ще е формулата на властта след навлизането на Плутон във Водолей от 2024 до 2043 г.?

- Ще има ли нова Френска революция?

- Кои са късметлиите на зодиака за периода септември-октомври?

- Кой подпали войните в Украйна и в Близкия изток?