0

О т незапомнени времена баницата е царицата на българската кухня. Наричали са я дрипава, защото навремето домакините са я готвели с ръчно приготвени кори на момента, които трябва да се поскъсат тук-там, за да са хубави. В съвременността рядко се случва някой да си меси сам корите. Ето прекрасни идеи по въпроса от receptite.com.

Дърпана

Необходими продукти:

  • 600 мл вода
  • 2 с.л. оцет
  • 4 с.л. олио
  • 1 с.л. сол
  • 2 яйца по желание
  • около 1 кг брашно

За плънката:

  • 300-400 г сирене
  • 2 яйца

За заливката:

  • 2 ч.ч. вода
  • 2 щипки сол или захар на вкус
  • 1 ч.ч. мазнина за намазване на корите

Начин на приготвяне:

В съд се смесват водата, олиото, оцета, солта и яйцата, постепенно към тях се прибавя брашно и се замесва тесто. Разделя се на топки, които се оставят да починат около 20 минути. Всяка топка първо се разточва с точилка. Получената кора след това се дърпа на ръце, докато се получи необходимата тънкост. Всяка кора се маже с мазнина, слага се от плънката и се завива на руло. Готовата баница по желание може да се намаже с яйце и да се поръси с мазнина. Пече се в умерена фурна около 30-40 минути. Отделно се приготвя вряща солена или подсладена заливка - на вкус. Току-що извадената баница от фурната се залива с врящата заливка и се връща отново във фурната за около 10 минути, докато заливката попие в корите. Изваждат се и се завиват с кърпа, за да се задуши и омекне, ако са полети със сладка заливка, отгоре се поръсват с пудра захар.

Вита с праз и сирене

Необходими продукти:

  • 500 г кори за баница
  • 4 бр. яйца
  • 300 г сирене
  • 1 ч.ч. газирана вода
  • 3-4 стръка праз лук със зелените листа
  • зехтин

Начин на приготвяне:

Празът се измива и се нарязва. Запържва се с малко зехтин до зачервяване, като се разбърква, за да не залепне. Разбиват се яйцата, прибавят се сиренето, празът и газираната вода. Върху всяка кора се слага от плънката и се навиват на руло. Нареждат се в намазнена тава и отгоре също се намазва със зехтин. Пече се в умерена фурна.

Бързи триъгълници

Необходими продукти:

  • 12 фини кори за баница
  • 5 яйца
  • 200 г сирене (или 100 г извара и 100 г сирене)
  • 6 с.л. олио
  • бучка масло
  • 1 разбито яйце за намазване

Начин на приготвяне:

Сиренето се натрошава и се смесва с яйцата. Получава се рядка смес. Всяка от корите се сгъва откъм широката страна на половина и в средата се разстилат около 2 с.л. от сместа. Кората се загръща от двете страни и се получава правоъгълник, който се сгъва на две и после на триъгълник. Триъгълните банички се подреждат в правоъгълна тава с размери 28х38 см, намазана с масло. Олиото се загрява и се сипва по 1 с.л. на две триъгълни банички. Отгоре се намазва с допълнително разбитото яйце (или ако е останала от яйчено-сирената смес) и се пече в предварително загрята фурна на 180-200 градуса до златисто. След като изстинат, могат да се разрежат на по-малки триъгълници, като хапки.

Цигарен бюрек

Необходими продукти:

  • 400 г кори за баница
  • 250-350 г сирене
  • 4-5 яйца
  • 1 връзка магданоз
  • олио

Начин на приготвяне:

Корите се разстилат и се нарязват на триъгълници. Отделят се белтъците на яйцата, смесват се с натрошеното сирене и нарязания на ситно магданоз. С получената плънка се намазват триъгълните парчета кора, като плънката се слага в основата на триъгълника. Преди да се завие на стегнато ролце, се подвиват двете ъгълчета, за да не изтича пълнежът. Намазват се с разбитите жълтъци и се пържат и от двете страни в сгорещеното олио до златисто. Могат да се поднесат върху кисело мляко и поръсени със ситно нарязан магданоз.