0

Б ашар Рахал и Ники Илиев ще бъдат част от журито на летния кинофестивал „Свети Влас филм фест“, който ще се проведе за трета поредна година в Свети Влас.

Председател на журито тази година е доц. Д-р Деян Статулов, а към членовете му ще се присъединят още Димитър Гочев и Иван Гарелов.

Програма

Фестивалът ще се проведе от 3-и до 7 юли. Откриващата вечер стартира в 21 ч. в амфитеатър „Арена“ с филма „Уроците на Блага“ на Стефан Командарев. Лентата спечели две награди „Кристален глобус“ в Карлови Вари, „Златна роза“ и награда на СБФД „Васил Гендов“ за най-добър филм и актриса в главна роля.

Актрисата Ели Скорчева, която тази година отбелязва своята 70-годишнина, ще бъде специален гост. Конкурсната програма включва още филмите „Диада“, реж. Яна Титова, „Уроци по немски“, реж. Павел Веснаков, „Добрият шофьор“, реж. Тонислав Русев, „Защото обичам лошото време“, реж. Яна Лекарска, „Чума“, реж. Иван Владимиров, „Клопка“, реж. Надежда Косева, и „Игра на доверие“, реж. Мартин Макариев.

Специални галапрожекции ще имат филмите „Чалга“ на Мариан Вълев и „Пулсът на танца“ на Георги Костов, които са извън конкурсната програма. 

Оценка

Тази година членовете на журито ще оценяват и филми от конкурса за най-добър късометражен филм, който се провежда за първи път, а творбите трябва да бъдат заснети с мобилен телефон. Конкурсът е насочен към всеки, който има страст към киното и желание да се включи без ограничение на възраст, образование и професионален опит. Темата на сюжетите е „Любовна среща с неочакван край“.

Победителите ще бъдат обявени на 6 юли (събота) на церемонията по награждаване и закриването на фестивала. Селекционери са проф. д-р Нина Алтъпармакова и Тони Добринска. Режисьорът и актьор Мариан Вълев е покровителят на развитието на филмовото изкуство в курортното градче и съвсем естествено е вдъхновението на този фестивал.