0

Б итката за наследството на 88-годишния актьор Ален Делон се разгоря с пълна сила, независимо че той още е жив. Той има двама синове и дъщеря, които могат да наследят богатството му, а в последния момент към тях се опита да се присъедини болногледачката на Делон, която се пробва да сключи проформа брак с него. Според оценка на The Times наследството ще бъде на стойност, надхвърляща 245 млн. евро, като тук са включени банкови сметки, ценни картини и уникална колекция от спортни коли.

Решение

Ситуацията е изключително грозна, но не е изолиран случай. Подобни дрязги между роднини отприщиха масова мода сред богатите и известните да лишават децата си от наследство, като мотивът е, че полученото наготово богатство развращава и убива амбициите за личностна реализация.

„Децата ми ще получат наследство, което е най-ценното на света. Те ще получат първокласно образование, което е много по-скъпо от купчина пари”, заявява основателят на Microsoft Бил Гейтс, който има три деца и почти 130 млрд. долара. Бил и Мелинда Гейтс са решили да оставят на децата си „достатъчно пари, за да се захванат с нещо и да работят, но недостатъчно, ако се опитат да прекарат живота си в нищонеправене”.

Подобно решение е взел и създателят на Facebook Марк Зукърбърг. Той и съпругата му Присила Чан обявиха още при раждането на първото им дете - Макс, че милиардите долари няма да бъдат наследени. Общо 99% от състоянието на Зукърбърг вече е запорирано в полза на дълъг списък с благотворителни каузи и организации, свързани с борбата с глада и осигуряване на достъп до образование на бедни деца.

Мила Кунис и Аштън Къчър също отрязват достъпа до финансите за наследниците си. „Нашите деца са привилегировани още с раждането си. Те дори не подозират с какъв летящ старт са по рождение, но ние решихме да коригираме нещата. След нашата смърт всички пари, които останат след нас, ще отидат за благотворителност”, казва Къчър в интервю за списание Harpers Bazaar. По последни оценки общото състояние на Мила Кунис и Аштън Къчър възлиза на над 275 млн. долара.

Актьорът Даниел Крейг, станал известен с ролята на Джеймс Бонд, смята, че самата идея някой да получи наготово огромно състояние е „отвратителна”. В интервю за Candis Magazine той казва, че децата му няма да наследят нито цент от милионите му. „Моята идея е да се отърва от абсолютно всички пари още приживе”, казва Крейг.

„Казах на децата да си правят планове, без да разчитат на наследство. Когато умра, ще бъда разорен, както беше и моят баща”, казва Гай Фиери. Той има верига ресторанти и е изключително популярен с предаванията си във Food Network. Според оценка на Forbes богатството на Фиери се е удвоило през последната година и той вече има над 100 млн. долара. Фиери смята, че готовите пари правят човека мързелив. Самият той е започнал собствен бизнес, когато е бил едва на 10 г., като е започнал да продава бретцели на улицата.

Уроци

Тежки уроци преподава на своите пет деца и топготвачът Гордън Рамзи. „Те няма да получат нищо наготово. Те не са работили достатъчно и не са постигнали кой знае какво, за да си позволят каквото и да е”, казва Рамзи в интервю за The Telgraph. Рамзи има вериги ресторанти. Той има спечелени най-много звезди на Michelin в света.

Рамзи е автор и водещ на най-гледаните готварски телевизионни формати. Към 2024 г. състоянието му се оценява на над 830 млн. долара. „Парите със сигурност няма да отидат при тях и затова съм им казал да не разчитат. С жена му Тана са се споразумели всяко от децата да получи само пари за първо жилище, като тези вноски няма да надхвърлят 25 процента от стойността на имота”.

На 92 г. милиардерът Уорън Бъфет също е решил да не остави пари в наследство. Първоначално той смятал да дари 99% от състоянието си и да остави едно на сто на трите си деца. Но в края на 2024 г. състоянието на Бъфет е надхвърляло 120 млрд. долара и дори един процент от тази стойност представлява колосална сума. По тази причина Бъфет се захванал допълнително да окастри наследниците си.

Проклятие

На ударно харчене се е отдала вдовицата на създателя но айфона Стив Джобс, който почина от рак на панкреаса. „На Стив не му пукаше за парите. Те са проклятие. Смятахме, че трупането на пари е най-безсмисленото нещо в този живот. Децата няма да наследят нищо. Искам да живея достатъчно дълго, за да разпределя парите. Всичко ще приключи с моята смърт“, казва пред The New York Times вдовицата Лорънс Пауъл Джобс. Стив Джобс остави след себе си четири деца и милиарди долари в акции на гиганта Apple.

„Разбира се, че искам децата ми да са финансово осигурени, но е отвратително което и да е дете да бъде родено със сребърна лъжичка в устата, защото това просто скапва живота му”, заяви в интервю за Mirror певецът Елтън Джон.

„Ако е кадърен, ще може да спечели собствени пари, но ако за нищо не става, защо да пилее парите, които аз съм спечелил”, казва екшън звездата Джеки Чан по адрес на сина си Джейси. В интерес на истината Джейси затъна в наркотиците и впоследствие Джеки Чан окончателно го зачеркна от завещанието си.

Нито цент наследство няма да видят и шестте деца на Стинг. Певецът има в банковите си сметки повече от 550 млн. долара от турнета и авторски права. „Искам да се научат да работят, за да постигат целите, които си поставят. Предупредих ги да не очакват пари в завещанието. Всичко трябва да бъде похарчено още докато съм жив”, казва в интервю за Forbes Стинг.

Без пари остават и четирите деца на легендата Джордж Лукас. Създателят на хитовите поредици „Междузвездни войни” и „Индиана Джоунс” продаде студиото си и авторските права над филмите си на Disney. Милиардите от сделката обаче не влязоха в джоба му, а бяха преведени по сметките на фондацията му, която е с предмет на дейност подобряване на достъпа до образование на всички хора в света. „Обещавам, че ще похарча за тази цел абсолютно всички средства, които са на мое разположение”, казва Лукас.