0

К ойто и да попитате за съвет за косопад, едно от първите неща, които ще чуете, е да обърнете внимание на диетата си.
Изключително важна е добре балансираната диета, богата на хранителни вещества и витамини. Това означава да отидете директно към източника на проблема и да го прекъснете в зародиш (в случай че не страдате от тежко състояние). Ако се чудите върху кои храни точно трябва да наблегнете, за да имате мечтаната гъста, обемна и лъскава коса, ето списък с най-силните храни, които помагат при косопад, пише inova.bg.

1.Спанак

Когато става въпрос за здравословни зеленчуци, спанакът заема челни позиции. Този листен зеленчук е просто пълен с хранителни вещества, които са полезни за цялостното здраве на тялото, а това включва и косата. Той съдържа желязо, фолиева киселина, витамини А и С и всички тези хранителни вещества насърчават растежа на косата ни. Производството на себум, който поддържа скалпа овлажнен и здрав, се стимулира от витамин А и само 1 чаша спанак на ден осигурява до 54% от необходимия прием на витамин А. Желязото засилва притока на кислород към косата, като по този начин подпомага възстановяването й и нейния растеж.

2. Яйца

Яйцата са една от най-разпространените и достъпни храни и е важно да сме благодарни за този вкусен източник на протеин и биотин, които са от съществено значение за стимулиране на растежа на косата. Космените фоликули в по-голямата си част са направени от протеини, така че не е чудно, че диета, богата на протеини, може да засили растежа на косата и да предотврати загубата и изтъняването. Биотинът в яйцата е от съществено значение за производството на протеина за коса, наречен кератин. Много изследвания показват връзка между загубата на коса и дефицита на биотин.

Яйцата също са пълни с други полезни за косата хранителни вещества като селен и цинк, което ги прави една от оптималните храни за здравето на косата.

3. Горски плодове

Освен че са вкусно лакомство, горските плодове са просто заредени с всички онези здравословни съединения, както и витамини, които определено насърчават растежа на косата и помагат за предотвратяване на по-нататъшна загуба на коса. Те включват витамини и антиоксиданти. Антиоксидантите предпазват космените фоликули от свободните радикали, които могат да бъдат вредни за косата ни. Най-важният от тях е витамин С, който има страхотни антиоксидантни свойства. Засилва производството на колаген, който е протеинът, отговорен за укрепването на косата. Друга много полезна характеристика на витамин С е, че помага на тялото ни да абсорбира желязото, което, свързано с високите нива на желязо в спанака например, прави една доста мощната комбинация.

4. Авокадо

Авокадото е невероятен източник на здравословни мазнини и витамин Е. Витамин Е също има силни антиоксидантни свойства, които помагат за неутрализиране на свободните радикали и защитата на космените фоликули. Приемането на добавки с витамин Е е научно доказано, че повишава растежа на косата с 34,5%. Авокадото също е много богато на мастни киселини, които телата ни не могат да произвеждат естествено, но са от съществено значение за здравето на косата и фоликулите.

5. Мазна риба

Риба, която е естествено мазна, като херинга, сьомга или скумрия, е пълна със здравословни омега-3 и омега-6 киселини, както и антиоксиданти. Ако не можете да ги включвате редовно в диетата си, уверете се, че приемате добавки с рибено масло, тъй като проучванията показват, че жените, приемащи тези добавки, значително подобряват косата си и намаляват косопада. Тези видове риби са пълни също и с витамини B и D3, селен и протеини.

6. Моркови и сладки картофи

Тези зеленчуци правят изключително силна комбинация. Докато морковите са директен източник на витамин А, сладките картофи съдържат бета-каротин, който тялото превръща във витамин А. Витамин А е от съществено значение, когато става въпрос за доброто здраве на нашата коса. Той насърчава производството на себум, ускорява растежа на косата и предотвратява регресията на фоликулите.

7. Ядки и семена

Виждали ли сте някога катерица или хамстер с проблеми с косата? Тези пухкави сладури са пухкави с причина. Ядките са пълни с различни хранителни вещества, необходими за предотвратяване на косопада и подобряване на здравето на косата и скалпа, като витамин Е, разнообразие от витамини от група В, мастни киселини и цинк. Изследвания пряко свързват дефицита на тези хранителни вещества с косопада. Семената са с невероятно ниско съдържание на калории, като в същото време осигуряват хранителни вещества като цинк, витамин Е, витамини В и селен.

Смес от семена като чиа и ленено семе винаги са добро допълнение към ежедневния ви режим на хранене.

8. Месо и морски дарове

Месото е чудесен източник на протеин, който е от съществено значение за растежа на косата, и на желязо, което лесно се абсорбира. Птичето месо като пилешкото е особено богато на висококачествен протеин. Стридите осигуряват балансиран прием на цинк, докато скаридите са богати на много полезни за косата хранителни вещества. Те съдържат протеини, витамини от група В, цинк, витамин D и желязо.

9. Боб и леща

За тези, които не са големи фенове на месото, бобът е невероятен източник на протеини, който е от съществено значение за растежа на косата. Те също са пълни с цинк, желязо, биотин и фолиева киселина. Лещата също съдържа всички тези хранителни вещества заедно с фолиева киселина, която възстановява червените кръвни клетки и помага за снабдяването на косата и скалпа с подходящи количества кислород.

10. Сладки чушки

Добре знаете, че сладките чушки са просто пълни с витамин С, дори повече от всеки цитрус. Всъщност само 1 жълта чушка може да осигури почти 5,5 пъти повече витамин С от един портокал. Те са и чудесен източник на витамин А. Тази комбинация насърчава производството на колаген, който поддържа косата силна, и на себум, който поддържа хидратацията на скалпа.