0

В зривното устройство, което уби италианския съдия-следовател Джовани Фалконе на магистралата от международното летище на Палермо към града, е задействана от къща в околността.

Мястото става известно на разследващите години след атентата на 23 май 1992 г., разказват хора от Сицилия. Дълго време след покушението не е ясно откъде е натиснато копчето за активиране на бомбата.

Възмездие

Къщата и до днес стои на мястото си, но нейният собственик по време на атентата по-късно умира от рак, разказват още местни. Постройката не се вижда от мястото на покушението, тъй като разстоянието не е близо.

До магистралата е издигнат висок керемидено-червен паметник с имената на загиналите – съдия-следователя Джовани Фалконе, съпругата му Франческа Морвило и тримата им телохранители - полицаите Роко Дичило, Антонио Монтинаро и Вито Скифани.

Хората в Сицилия се чудят има ли или не възмездие и за всеки случай и до днес говорят шепнешком за „Коза Ностра“.

Памет

Столицата на острова Палермо е осеяна с места, където мафията е извършила екзекуции, дори има пространство, наречено „Площада на екзекуцията“, тъй като там са паднали няколко жертви. На друго място в Палермо пък е издигнат паметник на жертвите на мафията, който представлява две високи заострени колони сякаш от ръждясало желязо.

Страх

Когато на 30 май 2021 г. предсрочно е освободен от затвора смятания за един от изпълнителите на убийството на Фалконе – Джовани Бруска, Италия изпада в шок. 64-годишният тогава Бруска излиза на свобода за добро поведение от римския затвор „Ребибия“ след 25 г. зад решетките – период, по време на който се съгласява да сътрудничи на властите. Сега той е в 4 г. пробация. „Освободен е Бруска, най-жестокият бос на мафията“, пише в заглавие в. „Република“.

„От човешка гледна точка тази новина ме наскърбява, но такъв е законът, един закон, какъвто желаеше брат ми и който трябва да бъде спазван“, коментира сестрата на Джовани Фалконе – Мария, цитирана от вестника.

Атентатът

В 17,57 ч. на 23 май 1992 г. Фалконе пътува в брониран автомобил FIAT Croma със съпругата си и охраната от трима полицаи. Малко преди град Капачи – предградие на Палермо, на пътя избухва мощна бомба с 1000 кг тротилов еквивалент. Взривното устройство е заложено в един от водосточните канали под магистралата. Експлозията отнася цяла част от пътя и прави огромен кратер. Пътниците в колата загиват на място. Бомбата е задействана дистанционно от Джовани Бруска, по прякор Свинята, по поръчение на кръстника му – боса на сицилианския клан на мафията Корлеоне Салваторе (Тото) Риина, с прякор Тото Звяра.

Плановете на пътуванията и маршрутите на Фалконе са строго секретни, тъй като вече има опити за убийството му след най-големия процес срещу мафията в средата на 80-те години, по който той е обвинител и са осъдени 360 мафиоти. Въпреки мерките за охрана и дълбоката секретност „Коза Ностра“ научава къде и как се придвижва Фалконе и удря прецизно на магистралата.

Арести

Италианската държава изпраща в Сицилия 12 000 военни в подкрепа на полицията за период от 6 г. Джовани Бруска е арестуван на 20 май 1996 г., приема да сътрудничи на правосъдието и да свидетелства на многобройни процеси. Той признава не само за Фалконе, но и за отвличането през 1983 г. на 11-годишния Джузепе ди Матео, син на разкаял се престъпник, за удушаването на момчето и разтварянето на тялото му в киселина като отмъщение на баща му за сътрудничеството с правосъдието.

По-малко от година след убийството на Фалконе и на неговия приятел и съратник - съдия Паоло Борселино, с кола бомба пред къщата на майка му в Палермо, през януари 1993 г. е арестуван поръчителят Тото Риина. Той е осъден на доживотен затвор. И други водещи фигури от подземния свят влизат зад решетките. Риина умира на 87 г. през ноември 2017 г.

Поръчан

Джовани Фалконе е знаел, че стане ли мишена на мафията, това няма срок. Още през 1984 г. босът на сицилианската мафия Томазо Бушета, който е екстрадиран от САЩ в Италия след дълго издирване, го предупреждава за това. „Предупреждавам ви господин съдия – след този разпит може да станете знаменитост, но животът ви ще бъде белязан. Ще се опитат да ви унищожат физически и професионално. Не забравяйте, че вашата сметка в „Коза Ностра“ никога няма да бъде закрита. Все още ли искате да ме разпитвате?“, пита Бушета. Фалконе продължава с разследването и през февруари 1986 г. в аулата бункер на затвора „Учардоне“ в Палермо започва най-големият процес срещу мафията. Подсъдими са 476 мафиоти, през декември 1987 г. 360 от тях са осъдени на общо 2665 г. затвор.

Последният Кръстник

След 30 г. укриване в средата на януари 2023 г. е арестуван най-издирваният бос на „Коза Ностра“ - Матео Месина Денаро. Задържан е в частна клиника в столицата на Сицилия Палермо. Денаро има задочна присъда доживотен затвор за над 50 убийства, пране на пари и трафик на наркотици за „Коза Ностра“. След смъртта на Тото Риина през 2017 г. Денаро е неоспоримят „бос на всички босове“ в италианската мафия. Според източници на италианския в. „Република“ от клиниката „Мадалена“, в която е заловен Денаро, той се опитал да избяга, но бил спрян в един бар. Денаро се смята за последния истински бос на „Коза Ностра“, връзката между сицилианската мафия и калабрийската Ндрангета.