И деи какво можем да приготвим със зрял боб намираме на bonapeti.bg, където Лора и Стоян дават огромно количество рецепти по въпроса.
Тавче гравче
Необходими продукти:
- 350 г бял боб
- 80 мл олио
- 3 глави лук
- 2 сушени люти чушки
- 2 с.л. червен пипер
- 1 с.л. доматен концентрат
- 1 с.л. брашно
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Бобът се накисва за 1 нощ. След това се отцежда и отново се залива с вода. Когато кипне, се отцежда и се залива с вода. Вари се заедно с 1 разполовена люта чушка и наситнена глава лук, докато омекне добре. След това се отцежда, а водата се запазва. Останалият лук се реже на кубчета и се запържва в олиото на умерен огън, докато омекне. Сипва се брашното, разбърква се и се запържва за кратко. Добавят се доматеният концентрат и червеният пипер, и се разбърква. Веднага се наливат около 600 мл от водата на боба, прибавя се и разполовената люта чушка. Разбърква се добре, овкусява се със сол и черен пипер и се смесва с боба в керамичен съд. Ястието се запича без капак за 30-40 минути в загрята на 200 градуса фурна.
В лозови сарми
Необходими продукти:
- 2 консерви по 400 г бял боб
- 2 с.л. доматено пюре
- 1 връзка пресен лук
- 3 с.л. олио
- 1 ч.л. чубрица
- 4 стръка пресен джоджен
- 4 стръка пресен девесил
- 20 бр. лозови листа
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
Бобът се отцежда и се намачква с вилица, докато се получи каша. Лукът се нарязва на ситно и се запържва в олиото. Бобеното пюре се смесва с нарязаните на ситно джоджен и девесил, прибавят се доматеното пюре, запърженият лук, заедно с олиото от пърженето, поръсва се чубрицата и се посолява. С тази смес се завиват сарми. Подреждат се в тава, налива се 1 пръст вода и тавата се покрива с алуминиево фолио. Сармите се пекат на 180 градуса за 40 минути. Фолиото се маха и се запичат за още 20 минути.
В салата от печени чушки
Необходими продукти:
- 4 печени червени чушки (от буркан без оцет)
- 1 консерва маслен боб (400 г)
- 100 г краве саламурено сирене
- 50 г сушени домати
- 2 скилидки чесън
- 1/2 връзка магданоз
- 2 твърдо сварени яйца
- 5 с.л. зехтин
- 2 с.л. бял винен оцет
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
Чушките се цепват по дължина от едната страна и се разтварят. Почистват се от семките. Бобът се отцежда и се слага в купа. Добавят се накълцаните сушени домати, чесън и магданоз. Овкусява се с оцета, зехтина и сол на вкус. Разбърква се. Бобената смес се сипва върху чушките и се прихлупват. Поръсват се с натрошено сирене и нарязани на едро яйца.
В кюфтета с праз
Необходими продукти:
- 200 г бял боб
- 8 стръка праз
- 2 скилидки чесън
- 1 червена чушка
- 1 морков
- 3 яйца
- 50 мл олио + още за пържене
- 2 стръка мащерка
- 1 с.л. галета + още за овалване
- 2 ч.л. кимион на зърна
- 1 ч.л. кориандър на зърна
- 1 ч.л. лют сос с чипотле
- сол и черен пипер на вкус
- брашно за овалване
За сервиране:
- 300 г чери домати
- 50 мл зехтин
- 1/2 връзка магданоз
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
Бобът се сварява, като първата вода се изхвърля, а във втората се добавя нарязаният на ситно морков. Празът се нарязва на дребно и се задушава в 50 мл олио и същото количество вода, докато омекне, без да се карамелизира. Кимионът и кориандърът се запичат на сух тиган и след това се стриват в хаванче. Чушката се почиства от семките и се наситнява. Чесънът и мащерката се накълцват. В купа се смесват изстиналият праз и отцеденият и охладен боб. Намачкват се грубо с преса за картофи. Добавят се кимионът, кориандърът, мащерката, лютият сос и чесънът. Разбърква се и се овкусява със сол и черен пипер. Чуква се 1 яйце и се поръсва 1 с.л. галета. Разбърква се и от сместа се оформят кюфтета. Овалват се в брашно, потапят се в останалите предварително разбити яйца и се покриват хубаво с галета. Пържат се в олио, до златисто. Доматите се режат на кубчета, а магданозът се наситнява. Разбъркват се и се овкусяват със сол и зехтин. Кюфтетата се поднасят с доматената салата.