К акво да се приготви за впечатляващ десерт или просто за добро сладко похапване – това е често питане през декември, месеца с много празници. Лора и Стоян от „Бон Апети“ имат множество отговори и на тези въпроси както в предаването си по 24Kitchen, така и на bonapeti.bg.
Чийзкейк баклава
Необходими продукти:
За основата:
- 250 г обикновени бисквити с масло
- 100 г краве масло
За чийзкейка:
- 800 г крем сирене
- 150 г захар
- 1 с.л. сок от лимон
- 1 ванилия
- 4 яйца
За баклавата:
- 100 г орехи
- 50 г захар
- 100 г краве масло
- 1/2 ч.л. канела
- 10 точени кори
За сиропа:
- 100 г захар
- 100 мл вода
Начин на приготвяне:
Бисквитите се натрошават и се смесват с маслото за основата. Разпределя се по дъното на форма за печене с махащо се дъно. Пече се за 10 минути в загрята на 180 градуса фурна и се охлажда. С миксер за кратко се разбиват сиренето и захарта. Ароматизира се с лимоновия сок и ванилията и едно по едно се добавят яйцата. Сместа се изсипва върху основата и се заравнява. Орехите се натрошават и се смесват с 50 г разтопено масло, захарта и канелата. Сместа се поръсва върху крема. Корите се изрязват с формата и големината на формата за печене. Слагат се една върху друга, като всяка се намазва с останалото разтопено масло. Поставят се върху чийзкейка. Десертът се пече за 1 час в загрята на 160 градуса фурна, с вентилатор. От захарта се сипва във водата и сместа се кипва. Сиропът се оставя да се охлади. Все още горещият десерт се полива със сиропа. Оставя се да се охлади 1 нощ преди да се сервира.
Бадемов сладкиш с тиква
Необходими продукти:
За мармалада:
- 500 г тиква (обелена и почистена)
- 400 г захар
- 1/2 ч.л. сух джинджифил
- 1/4 ч.л. канела
- сокът от 1/2 лимон
За тестото:
- 500 г бланширани белени бадеми
- 250 г захар
- 300 г тиквен мармалад
- 100-150 г брашно + за поръсване
- 3 яйца
- 1 с.л. сок от лимон
За плънката:
- 6 жълтъка
- 6 с.л. захар
Начин на приготвяне:
Тиквата се реже на кубчета. Захарта се сипва в касерола, залива се със сока от лимон и 50 мл вода. Сварява се гъст сироп. Добавя се тиквата и се готви на слаб огън, докато омекне. След това се пасира с джинджифила и канелата. Охлажда се. Жълтъците за плънката се смесват с 6 с.л. вода и захарта и се слагат в касерола на слаб огън да се готвят, докато сместа се сгъсти и стане на пухкава пяна. Охлажда се. От захарта за тестото и 100 мл вода се сварява гъст сироп. Дърпа се от котлона, налива се сокът от лимон, добавят се смлените бадеми и се разбърква. Яйцата се разбиват леко и се добавят към бадемовата смес. Разбърква се и се връща на огъня. Готви се, докато сместа се сгъсти, стане като хомогенна топка и започне да се отлепя от стените на съда. Охлажда се. Към бадемовата смес се добавя мармаладът. Разбърква се. Тестото се прехвърля на плота, поръсва се със 100-150 г брашно и се разбърква, докато го поеме. Не се бърка много, трябва да остане леко лепкаво. Разделя се на две части, от които върху хартия за печене, поръсена с брашно, се оформят кръгове. Върху едната половина се слага сместа от жълтъци. По краищата се оставя борд от около 1 см. Отгоре се поставя другата половина от тестото и краищата се притискат добре. Прехвърля се в тава заедно с хартията. Пече се 20-25 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Охлажда се и се сервира. Може да се поднесе със заквасена сметана.
Кокосови палачинки
Необходими продукти:
- за палачинките:
- 200 г оризово брашно
- 60 г захар
- 500 мл кокосово мляко
- 6 яйца
- 4 с.л. олио
За плънката:
- 2 банана
- 200 г кафява захар демерара
- 150 г кокосови стърготини
- 100 г бял шоколад + още за гарниране
- 100 мл кокосово мляко
- 100 мл тъмен ром
Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта. Сипва се млякото и отново се разбива. Накрая се добавя оризовото брашно и се разбива добре. Прецежда се. В намазан с олио тиган за палачинки от сместа се приготвят тънки палачинки. От захарта, кокосовото мляко и ромът се приготвя не много гъст сироп. Шоколадът се накълцва. Бананите се обелват и се намачкват. Кокосовите стърготини се запичат на сух тиган до карамелен цвят. Налива се сиропът и се готви 2-3 минути. Щом се охлади, се добавят шоколадът и намачканите банани. В палачинките се слага от плънката и се завиват. По желание се заливат с разтопен бял шоколад.
Баски ванилов пай
Необходими продукти:
- 400 г брашно
- 250 г краве масло на стайна температура
- 200 г кафява захар
- 125 г филирани бадеми
- 50 г черешов мармалад
- 10 г бурбонска ванилова захар
- 2 яйца + още 1 за мазане
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1 щипка сол
За крема:
- 1 л прясно мляко
- 12 яйца
- 400 г захар
- 100 г царевично нишесте
- 10 г бурбонска ванилова захар
Начин на приготвяне:
Бадемите се смилат и се смесват с брашното, солта, ваниловата захар и бакпулвера. Захарта за тестото се разбива с маслото. Добавят се яйцата и пак се разбива. Сипват се сухите съставки и се разбърква до хомогенизиране. Тестото се разделя на две части, които се оформят като диск и се завиват във фолио за свежо съхранение. Прибират се в хладилник за 1 час. Млякото се загрява. Яйцата се разбиват леко, прибавят се захарта, ваниловата захар и нишестето и се разбърква. Горещото мляко се налива към яйчената смес. Разбърква се до хомогенизиране. Слага се на котлона и се готви на слаб огън, докато се сгъсти при постоянно бъркане. Охлажда се. Единият диск тесто се разточва и с него се покриват дъното и стените на форма за печене с подвижно дъно. Прибира се в хладилник за 30 минути. След това се намазва с мармалада и се покрива с охладения крем. Разточва се и останалото тесто и с него се покрива кремът. Хубаво се притиска отстрани, да се залепи. Прибира се в хладилник за 40 минути. Десетина минути преди да се извади се намазва с яйце, разбито с вода. Пече се 30-40 минути на долната решетка в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Охлажда се.
Кремът може да се приготви и само с жълтъци и по-малко нишесте.
Реване с кокос и бадеми
Необходими продукти:
- 350 г грис от твърда пшеница (семолина)
- 200 г кисело мляко
- 200 г захар
- 125 г краве масло + още за намазване
- 70 мл прясно мляко
- 1 ч.л. бакпулвер
- кокосови люспи и филирани бадеми за поръсване
За сиропа:
- 300 г захар
- 1 пръчка канела
- 1/2 ч.л. сок от лимон
Начин на приготвяне:
Киселото мляко се разбърква със захарта. Добавят се грисът, бакпулверът и прясното мляко. Разбърква се до хомогенизиране. Малко по малко при непрекъснато бъркане се налива предварително разтопено масло. Сместа се изсипва в намазана с масло керамична форма и се пече 40-45 минути в загрята на 170 градуса фурна, с вентилатор. В касерола се смесват 400 мл вода, захарта и канелата. Кипва се и се готви до получаване на захарен сироп. Дърпа се от котлона и се добавя лимоновият сок. Охлажда се много добре. Горещият блат се залива с охладения сироп. Оставя се да престои поне 2 часа, за да се напои добре реването. Кокосът и филираните бадеми се запичат на сух тиган и се поръсват върху сладкиша преди сервиране.
Сладки от Алказар
Необходими продукти:
- 200 г брашно
- 200 г захар
- 8 средно големи яйца
- 1 щипка канела
- 1 щипка сол
- кората от 2 лимона
За сервиране:
- 400 мл прясно мляко
- 100 г захар
- 1 пръчка канела
- кората от 1 лимон
Начин на приготвяне:
Жълтъците се отделят от белтъците и се разбъркват с канелата и настърганите лимонови кори. Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол и към тях постепенно и при постоянно разбиване се добавя захарта. Жълтъците се изсипват в разбитите на сняг белтъци и се разбъркват внимателно. Поръсва се пресятото брашно и отново се разбърква внимателно. Дъното на тава се застила с пергаментова хартия и върху нея от сместа се оформят кръгли сладки с диаметър 12 см. Пекат се на няколко пъти в загрята на 160 градуса фурна, с вентилатор, за 10-15 минути. По желание сладките се заливат с горещо мляко, подсладено със захар и ароматизирано с канела и настъргана лимонова кора.
Торта „Малаков“
Необходими продукти:
- 30 бишкоти (савоярди)
- 100 г кайсиево желе (сладко)
За блата:
- 60 г брашно
- 1 яйце
- 1 жълтък
- 100 г захар
- 125 г заквасена сметана
- 50 г орехи
- 60 г какао
- 65 мл олио
- 1/2 с. л. бакпулвер
За ваниловия крем:
- 350 мл прясно мляко
- 60 г захар
- 3 жълтъка
- 2 с.л. нишесте
- 1 ванилия
- 300 мл животинска сметана
- 1 патетче желатин
За шоколадовия крем:
- 150 г шоколадов кувертюр
- 300 мл животинска сметана
- 100 мл прясно мляко
- 1/2 пакетче желатин
За сиропиране:
- 150 мл вода
- 150 г захар
- 100 мл ром
За украса:
- 200 мл животинска сметана
- 150 г филирани бадеми
- 3 бишкоти
Начин на приготвяне:
Орехите се смилат и се смесват с останалите продукти за блата. Разбърква се с лъжица до хомогенизиране. Тестото се разпределя в силиконова форма и се пече в загрята на 180 градуса фурна за 10-12 минути. След това се охлажда. Нишестето за крема се разтваря в малко мляко и се добавят жълтъците и захарта. В 3 с.л. вода се разтваря желатинът. Останалото мляко се кипва с ванилията. Дърпа се от котлона и се оставя 5 минути да се охлади. Налива се към жълтъците на тънка струйка при постоянно бъркане. Всичко се слага на котлона и се вари до сгъстяване. Отстранява се от огъня и се оставя леко да се охлади. Желатинът се разтопява в микровълновата и се налива на тънка струйка към крема при постоянно бъркане. Оставя се да се охлади до стайна температура. Сметаната се разбива леко и се добавя към охладения крем. Оставя се да престои 5-6 минути. Желатинът за шоколадовия крем се накисва в 3 с.л. вода. Млякото се кипва и с него се залива натрошеният шоколад. Бърка се до хомогенизиране. Желатинът се разтопява в микровълновата и се добавя към шоколада при постоянно разбиване с миксер. Оставя се да се охлади до стайна температура. Добавя се леко разбита сметана и се разбърква. Оставя се да предстои 5-6 минути.
От водата, захарта и рома се прави сироп. Блатът се заравнява с нож и се слага във форма. Сиропира се. Желето се загрява в микровълновата и с него се намазва блатът. Отгоре се разстила шоколадовият крем. Бишкотите се сиропират леко и се подреждат върху шоколада. Разпределя се половината от ваниловия крем. Отново се слагат сиропирани бишкоти и се завършва с бял крем. Тортата се оставя за 6 часа в хладилник, за да стегне. Формата се отделя от стените внимателно с нож и се изважда. Сметаната за украсата се разбива и с част от нея се зафилва тортата. С останалата с помощта на пош се оформят розички отгоре. Бадемите се разпределят по стените и повърхността на тортата. Във всяка розичка се слага триъгълник от бишкота.
Тарталети с ябълки и козе сирене
Необходими продукти:
За тестото:
- 250 г брашно
- 170 г краве масло (меко)
- 80 г пудра захар
- 30 г орехи
- 1 жълтък
- 1 ванилия
За плънката:
- 300 г меко козе сирене (френско, без плесен)
- 30 г краве масло
- 1 яйце
- 3-4 червени ябълки
- 1/2 лимон
- 4 с.л. мед
- 2 с.л. кафява захар
- 1 с.л. заквасена сметана
Начин на приготвяне:
Маслото и захарта се разбиват. Добавят се брашното, ванилията, смлените орехи и жълтъкът. Наливат се и 1-2 с.л. студена вода. Забърква се твърдо тесто, което се увива във фолио за свежо съхранение и се прибира в хладилник, за да стегне. Разточва се на тънка кора, нарязва се и с него се покриват формите за тарталети. Излишното се изрязва. Отгоре се поставят парчета пергаментова хартия и се посипват с морска сол. Пекат се около 10 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Ябълките се нарязват на тънки филийки, поръсват се със захар и се поливат с лимонов сок. Оставят се леко да омекнат. Козето сирене, сметаната, яйцето и 2 с.л. мед се разбъркват добре. Кремът от сирене се разпределя върху изпечените тестени основи. Отгоре се подреждат ябълките, така че да приличат на рози. Намазват се с разтопено масло. Поливат се с останалия мед и се връщат обратно в загрятата на 180 градуса фурна. Пекат се около 15 минути. Сервират се охладени. По желание се поливат с още мед.