Л ора и Стоян винаги са предлагали идеи за коя от коя по-апетитни рецепти от близо и далеч. И сега го правят, а идеята е, че по-голямата част от тях могат да станат и чудесни десерти покрай великдендските празници. Още на bonapeti.bg.
Казан диби
Необходими продукти:
- 300 мл прясно мляко
- 200 мл животинска сметана
- 150 г захар
- 1 пакетче бурбонска ванилова захар
- 4 с. л. оризово брашно
- краве масло за намазване
- канела и пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Оризовото брашно се разтваря в 100 мл мляко. Останалото мляко, сметаната и захарта се кипват. Подправя се бурбонската захар. Сипва се оризовото брашно и се готви на умерен огън, докато кремът се сгъсти. Тиган с незалепващо дъно се маже тънко с масло и щедро се поръсва с пудра захар. Кремът се изсипва в съда и се загрява на умерен до слаб огън, така че по повърхността да се образуват мехурчета. Готви се, докато отдолу се получи тъмен карамел. После се охлажда за няколко часа в хладилник. Нарязва се на 6 ленти и се навиват рула. Поръсват се с пудра захар и се карамелизират с горелка. Десертът традиционно се поднася, поръсен с канела.
Сладки със сушени череши
Необходими продукти:
- 250 г брашно
- 100 г сушени череши
- 90 г захар
- 45 г краве масло (студено)
- 100 мл прясно мляко
- 1 яйце
- 1 пакетче лимонови корички (6 г)
- 2 с.л. филирани бадеми
- 2 ч.л. бакпулвер
- 1 щипка индийско орехче
- 1 щипка канела
- 1 щипка сол
За глазурата:
- 3 с.л. пудра захар
- 1–2 с.л. сок от лимон
- 1 с.л. захар с аромат на ром
Начин на приготвяне:
Брашното се смесва с канелата, индийското орехче, солта и бакпулвера. Добавя се маслото и се претрива с ръце, докато се получат трохи. Слагат се лимоновите корички и сушените череши. Млякото се разбърква с яйцето, 2 с. л. се запазват, а останалото се налива при трохите. Накрая се сипва захарта и се разбърква добре. Тестото се разточва върху набрашнен плот на кора с дебелина от 1–2 см. С помощта на метален пръстен се изрязват кръгове. Подреждат се в тава с незалепващо покритие и се намазват със заделената млечна смес. Поръсват се с бадемите и се пекат 10 минути в загрята на 190 градуса фурна, с вентилатор. Захарта с аромат на ром се смесва с пудрата захар и се пресява. Добавя се лимоновият сок и се разбърква. Сместа се прехвърля в пош и върху всяка сладка се рисува кръст.
Козуначен пудинг с банани и шоколад
Необходими продукти:
- 1 козунак (500 г)
- 200 г течен шоколад
- 160 г кафява захар мусковадо
- 500 мл прясно мляко
- 250 мл животинска сметана
- 50 мл крем ликьор
- 4 банана
- 4 яйца
- краве масло за намазване
Начин на приготвяне:
Сметаната се смесва с прясното мляко, крем ликьора, течния шоколад, яйцата и захарта. Прибавя се нарязаният на кубчета козунак и се оставя така поне за 30 минути, за да се напои добре. Слагат се нарязаните на кубчета банани. Сместа се изсипва в намазана с масло тава. Пудингът се пече в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор до готовност – около 35 минути.
Целувки „Павлова“
Необходими продукти:
- 2 яйца (със стайна температура)
- 250 мл животинска сметана
- 200 г ананас
- 200 г ягоди
- 80 г кристална захар
- 70 г пудра захар
- 2–3 стръка босилек
- кората от 1/2 лимон
- 1 с.л. сок от лимон
- 1 ч.л. бял винен оцет
- 1 щипка сол
Начин на приготвяне:
Белтъците се отделят от жълтъците и се разбиват с щипка сол. Малко по малко и при постоянно разбиване се добавя пудрата захар. Сипва се и оцетът и отново се разбива. Сместа се прехвърля в пош и се оформят кръгове с диаметър 4–5 см. Пекат се 50 минути в загрята на 100 градуса фурна, без вентилатор. След това фурната се изключва и кръгчета се оставят вътре да се охладят. Сметаната се разбива с кристалната захар. Ягодите и ананасът се почистват, нарязват се на кубчета и се смесват с настърганата лимонова кора, лимоновия сок и наситнения босилек. Върху целувчената основа се слага от сметаната, поръсва се с плодовата смес и се поднася.
Царска мазурка
Необходими продукти:
За тестото:
- 250 г краве масло (меко)
- 220 г брашно
- 120 г филирани бадеми
- 70 г пудра захар
- 1 яйце
- 1 с.л. заквасена сметана
- 1 щипка сол
- 1 ванилия
За гарниране:
- 80 г сладко от малини
- 80 г сладко от кайсии
- За намазване:
- 1 жълтък
Начин на приготвяне:
Маслото и захарта се разбиват добре. Прибавят се ванилията, солта, яйцето, сметаната и отново се разбива. Сипват се смлените филирани бадеми и брашното. Забърква се тесто. Увива се в прозрачно фолио и се прибира в хладилник да стегне. От тестото се заделя около 1/3 и се прибира на студено. Останалото се разточва на тънка кора, която се поставя във форма за печене (с подвижно дъно) и се оформя ръбче, високо около 1 пръст. Заделеното тесто също се разточва и от него се изрязват ленти с еднаква дебелина. Подреждат се върху тестото като решетка. Жълтъкът се разбива с малко вода и с него се мажат лентите. Сладкишът се пече около 15–20 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Охлажда се. Вдлъбнатините между лентите се пълнят с двата вида сладко. Сладкишът се поръсва с пудра захар и се сервира.
Шоколадова маркиза
Необходими продукти:
За тестото:
- 90 г брашно
- 50 г печени лешници
- 1/4 ч.л. бакпулвер
- 4 яйца
- 1 пакетче бурбонска ванилова захар
- 100 г захар
- 1 щипка сол
За плънката:
- 300 г шоколад (70%)
- 300 мл животинска сметана
- 100 г пудра захар
- 1 пакетче бурбонска ванилова захар
- 300 г краве масло (на стайна температура)
- 50 г какао
- 4 жълтъка
За соса:
- 250 мл животинска сметана
- 2 с. л. захар
- 1 ч. л. инстантно кафе
Начин на приготвяне:
Лешниците се нарязват на ситно и се смесват с брашното и бакпулвера. Жълтъците се отделят от белтъците и се разбиват до побеляване с половината захар и ваниловата захар. Белтъците се разбиват с щипка сол. Добавя се останалата захар и отново се разбива. Белтъците се добавят на няколко пъти към жълтъците. Разбърква се и постепенно се сипва сухата смес. Тестото се прехвърля в пош. Върху хартия за печене се очертват дъното и дългите страни на форма терин. Сместа се шприцова върху обратната страна на очертаната хартия. Пече се 10 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Блатовете се слагат в терин, облечен с фолио за свежо съхранение. Плънката се приготвя, като шоколадът се натрошава, разтопява се в микровълнова фурна и се оставя да се охлади. Две трети от пудрата захар се разбива с маслото и бурбонската ванилова захар. Добавя се какаото и отново се разбива. Жълтъците се готвят на водна баня и също се добавят към сместа. Накрая се сипва шоколадът и се разбива. Сметаната се разбива с останалата захар (не трябва да става на сняг), добавя се към шоколада и се разбърква внимателно. Шоколадовата смес се сипва във формата терин и се оставя в хладилник най-добре за 1 нощ. Сметаната за соса се кипва със захарта и кафето, след което се охлажда. Десертът се изважда от формата и се нарязва с горещ нож. Сервира се със соса.
Карпатка
Необходими продукти:
За тестото:
- 125 г краве масло
- 125 г брашно
- 240 мл прясно мляко
- 5 яйца
- 1 с. л. захар + още за поръсване
- 1 щипка сол
За крема:
- 750 мл прясно мляко
- 250 мл животинска сметана
- 180 г захар
- 80 г царевично нишесте
- 60 г краве масло
- 30 мл коняк
- 4 жълтъка
- 1 шушулка ванилия
За боровинките:
- 200 г замразени боровинки
- 100 г захар
- 2 с. л. лимонов сок
- 1 с. л. царевично нишесте
- пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
В касерола се загряват маслото, млякото, захарта и солта за тестото. Когато сместа кипне, се прибавя брашното и се бърка непрекъснато, докато се образува топка тесто, която се отлепва от страните на съда. Охлажда се леко, слага се в купата на миксер и се разбива. Едно по едно към тестото се чукват яйцата при непрекъснато разбиване. Готовото парено тесто се разпределя в две форми, застлани с пергаментова хартия с диаметър 26 см, заравнява се и се поръсва със захар. Пекат се около 18 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор, като фурната не бива да се отваря. Готовите блатове се охлаждат. Боровинките, захарта и лимоновият сок се готвят около 10 минути на умерен огън. Нишестето се размива в 60 мл студена вода, разбърква се с боровинките и сместа се оставя да се охлади, покрита с фолио, за да не хваща кора.
Млякото за крема се загрява със захарта, отделените семенца от разполовената шушулка ванилия, както и самата шушулка. Жълтъците се разбъркват с нишестето, налива се конякът и отново се разбърква. Темперират се с малко от топлото прясно мляко. Шушулката ванилия се отстранява, а жълтъците се изливат в съда при горещото мляко и се бърка, докато се получи гъст крем. Отстранява се от котлона и се смесва с маслото, бърка се, докато се разтопи. Кремът се охлажда, покрит с прозрачно фолио, за да не хваща кора, и се прибира в хладилник за поне 1 час. Сметаната се разбива много добре. Охладеният крем се разбива добре и се смесва внимателно със сметаната. Върху единия блат се слага половината от крема, следват боровинки, втората част от крема и блат. Тортата се оставя в хладилник за 4–6 часа, за да стегне. Поръсва се с пудра захар и се поднася.