0

О т древни времена крушата се смята за един от най-полезните плодове. Ботаниците спорят за произхода й. Сигурно е, че на Балканите са отглеждали круши поне 1000 г. пр. н.е., поне такива описания има в древните текстове. Някои дори предполагат, че крушите са съчетание от различни плодове и растения, което е направено още в праисторически времена и това най-вероятно се е случило в Близкия изток, Китай и региона около Черно море. Но никой със сигурност не може да каже. Други настояват, че става реч за съвсем естествен растителен подбор. В наши дни има хиляди сортове, числото им също не се знае с точност. Крушата от дълбока древност до наши дни я хапват сурова и готвена. Ето идеи за сладки изкушения с круши, дело на Лора и Стоян от „Бон Апети“, които могат да се намерят на bonapeti.bg.

Кейк

Необходими продукти:

  • 4 круши
  • 80 г захар
  • 50 г краве масло

За тестото:

  • 240 г брашно
  • 125 г краве масло (със стайна температура)
  • 150 г захар
  • 60 г захаросан джинджифил
  • 10 г бурбонска ванилова захар
  • 10 г бакпулвер
  • 180 мл сайдер от круши
  • 1 яйце
  • 1 ч.л. канела

Начин на приготвяне:

Крушите се обелват, разрязват се по дължина и се почистват от семките. Маслото и захарта се загряват, докато захарта се карамелизира. Слагат се плодовете и се готвят от двете страни. Когато станат карамелени, се отстраняват от котлона. Подреждат се с отвора нагоре в тава, застлана с пергаментова хартия. Заливат се с отделилия се карамелен сос. Маслото се разбива със захарта. Прибавят се яйцето, сайдерът, бакпулверът, ваниловата захар, канелата и брашното, и отново се разбива. Накрая се добавя и накълцаният захаросан джинджифил, и се разбърква. Плодовете се покриват с тестото. Заравнява се. Сладкишът се пече около 25 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Изважда се от фурната, охлажда се за 10 минути и се обръща.

С шоколад и сирене

Необходими продукти:

  • 8 круши
  • 50 г печени бадеми
  • 20 г краве масло
  • 2 с.л. мед
  • 1/2 ч.л. канела
  • морска сол на вкус
  • олио за намазване

За гарниране:

  • 250 г крем сирене
  • 100 г черен шоколад
  • 30 мл бърбън

Начин на приготвяне:

Необелените круши се разполовяват и се почистват от семките. Намазват се с олио и се пекат на плоча или грил от двете страни, докато омекнат. Малко преди да са готови, върху всяка се слага парченце масло. Медът се разбърква с канелата. Крушите се мажат със сместа. Шоколадът се разтопява и се смесва с крем сиренето. Налива се алкохолът и се разбърква. Крушите се гарнират с получения крем и се поръсват с накълцани бадеми, а по желание и с едро счукана морска сол.

Тарт с лешници

Необходими продукти:

  • 4 круши
  • 650 г бутер тесто
  • 150 г печени лешници
  • 120 г кафява захар
  • 120 г краве масло (меко)
  • 10 г бурбонска ванилова захар
  • 2 яйца

Начин на приготвяне:

Лешниците се смилат, сипва се захарта и отново се смила. Прибавя се маслото, чуква се едно яйце, ароматизира се с ванилията и се разбърква. Сместа се оставя в хладилник да стегне. Крушите се белят и се разполовяват по дължина, почистват се от семките и се режат на тънки парчета. Бутер тестото се разточва на тънка кора, от която се изрязват ленти, с които след това се оформя бордът на всеки тарт. Кората се реже на 4 правоъгълника. От лентите тесто по краищата на всеки правоъгълник се оформя борд. Лешниковата смес се разпределя върху тестото, отгоре се подреждат крушите и по желание се мажат с масло. Ръбовете се мажат с разбито яйце. Пекат се в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор до златисто – 15 минути. Охлаждат се върху решетка. По желание се мажат с кайсиев мармалад.

Царевичен кекс

Необходими продукти:

  • 180 г захар
  • 130 г царевичен грис
  • 100 г бяло брашно
  • 125 мл портокалов сок (фреш)
  • 125 мл зехтин
  • 2 яйца
  • 1 ванилия
  • 2 ч.л. бакпулвер
  • кората от 1 портокал

За пошираните круши:

  • 2 круши
  • 400 мл десертно вино
  • 100 г захар

Начин на приготвяне:

Крушите се измиват, режат се на половинки и се почистват от семките. В касерола се загряват захарта и виното. Когато захарта се разтвори, се пускат крушите. Пошират се на много слаб огън, като течността не бива да кипи, докато омекнат, без да се разкашкват. Оставят се да се охладят във виното. В купа се разбиват портокаловият сок, зехтинът, яйцата, настърганата портокалова кора, захарта и ванилията. Добавят се царевичният грис, брашното и бакпулверът. Разбърква се. Дъното на тава за печене с размери: 34 х 20 х 3 см се покрива с пергаментова хартия. Тестото се изсипва в тавата. Крушите се нарязват на тънки парчета и се подреждат отгоре. Сладкишът се пече около 25 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Сервира се.

Съвет: Може да редуцирате подсладеното вино от поширането на крушите, докато се превърне в сироп, и да го поднесете към кекса.

Щрудел

Необходими продукти:

  • 2 ябълки (сорт „Фуджи“)
  • 3 круши
  • 100 г стафиди
  • 2 бр. карамфил
  • 100 г орехи
  • 100 г захар + още за поръсване на корите
  • 50 г галета
  • 6 точени кори
  • пудра захар за поръсване
  • олио за намазване

Начин на приготвяне:

Ябълките и крушите се обелват, нарязват се на кубчета и се готвят със захарта под капак, докато омекнат. Дърпат се от огъня и се овкусяват със стрития карамфил. Орехите се смилат и се смесват с галетата. Две кори се подреждат една върху друга, като всяка се маже с олио и се поръсва със захар. Слага се трета кора и се поръсва със сместа с галета. Отгоре се разпределя половината от ябълковата смес (без течността, която се е отделила при варенето) и 50 г стафиди. Отново се поръсва със сместа с галета и се навива на руло. По същия начин се оформя и другият щрудел. Рулата се поставят в тава и се пекат в загрята на 180 градуса фурна, до златисто – 20 минути. Сладкишът се поръсва с пудра захар, нарязва се и се сервира.

Обърнат тарт с кестени

Необходими продукти:

  • 4 средно големи круши
  • 200 г кестени
  • 200 г синьо сирене
  • 50 г краве масло
  • 2 стръка мащерка
  • 3 с.л. мед
  • сол и черен пипер на вкус

За тестото:

  • 200 г брашно
  • 125 г краве масло
  • 50 г ръжено брашно
  • 1 стрък розмарин
  • 1 ч.л. сол

Начин на приготвяне:

Розмаринът се наситнява, а маслото се нарязва на кубчета. Двата вида брашно, солта и розмаринът се разбъркват, добавя се маслото и се претрива с ръце, така че да се получат трохи. Сипват се 2-3 с.л. студена вода и се разбърква. Тестото се оформя като диск и се завива с фолио за свежо съхранение. Прибира се в хладилник за 30 минути. Кестените се цепват на кръст в основата и се пекат 15-20 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор. Обелват се, докато са още топли, и се накълцват на едро. Крушите се обелват и се почистват от семките. Режат се на сравнително тънки парчета по дължина. Маслото се разтопява в съда, в който ще се пече тартът. В него се слагат първо крушите, които се готвят, докато леко омекнат. След това се подреждат ветрилообразно. Върху тях се поръсват накълцаните кестени, натрошеното сирене, накълцаната мащерка, меда, сол и черен пипер. Тестото се разточва, слага се най-отгоре, като се подпъхва отстрани. Тартът се пече в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, до златисто – 30 минути. След като се извади, се обръща.

Сладкиш с маскарпоне

Необходими продукти:

  • 4 големи круши
  • 20 г кедрови ядки
  • 60 мл балсамов оцет
  • 50 г захар
  • 30 г краве масло

За тестото:

  • 170 г захар
  • 250 г брашно
  • 5 яйца
  • 1 ванилия
  • 10 г бакпулвер
  • 160 г краве масло
  • кората от 1 портокал

За крема:

  • 500 г сирене маскарпоне
  • 100 г захар
  • сокът от 1 портокал

Начин на приготвяне:

Крушите се белят и се режат на лодки. След това се запържват в маслото, налива се балсамов оцет, щом се изпари леко, се слага захарта. Когато сосът се редуцира добре, крушите се изваждат заедно със сока в друг съд, за да се охладят. Яйцата се смесват със захарта и ванилията и се разбиват до побеляване с миксер. Прибавя се кората от портокала, разтопеното масло, бакпулверът и брашното. Разбърква се със силиконова бъркалка. Тестото се изсипва във форма с диаметър 26 см, постлана с хартия за печене. Отгоре ветрилообразно се подреждат крушите, поръсват се с кедровите ядки и блатът с крушите се пече на 180 градуса с вентилатор за 45 минути. В купа се смесват захарта, портокаловият сок и маскарпонето. Разбиват се с миксер, докато стане пухкав крем. Блатът се разделя на две части, които се слепват с крема.

Зимен плодов пай

Необходими продукти:

  • 280 г брашно + още за разточване
  • 220 г краве масло (студено)
  • 80 г кафява захар
  • 1 ванилия

За плънката:

  • 2 сладко-кисели ябълки
  • 2 круши
  • 120 г кафява захар
  • 80 г орехи
  • 50 г сушени сини сливи без костилки (от сочните)
  • 50 г стафиди
  • 20 г краве масло
  • 1 ч.л. канела

Начин на приготвяне:

В купа се смесват брашното, захарта и ванилията. Добавя се маслото, нарязано на кубчета, и се претрива с пръсти, докато се получат трохи. Наливат се 3-4 с.л. студена вода и отново се претрива. Тестото се увива с фолио и се прибира в хладилник за 30 минути. След това се разточва върху набрашнен плот. Поставя се във форма за тарт с диаметър 24 см, така че да покрива и стените. Стърчащите краища се изрязват, увиват се във фолио и се слагат в хладилник. Основата се покрива с хартия за печене и отгоре се сипва морска сол. Пече се за 15 минути в загрята на 190 градуса фурна, с вентилатор. След това хартията със солта се отстранява и се пече още 5 минути. Ябълките и крушите за плънката се обелват и се почистват. Нарязват се на кубчета и се готвят в сгорещеното масло заедно със захарта, докато омекнат. Съдът се дърпа от огъня и се прибавят накълцаните сливи и стафидите, наситнените орехи и канелата. Разбърква се и сместа се оставя да се охлади. Плънката се разпределя върху изпечената основа, а останалото тесто се настъргва отгоре. Паят се пече около 20 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Оставя се леко да се охлади и се сервира, по желание поръсен с пудра захар.