0

Л ора и Стоян от „Бон Апети“ предлагат чудесни идеи какво да направим с крушите в по-студените дни. Отговорът е чудесни рецепти от ТВ канала 24Kitchen и bonapeti.bg.

Сладкиш с маскарпоне

Необходими продукти:

  • 4 големи круши
  • 20 г кедрови ядки
  • 60 мл балсамов оцет
  • 50 г захар
  • 30 г краве масло

За тестото:

  • 170 г захар
  • 250 г брашно
  • 5 яйца
  • 1 ванилия
  • 10 г бакпулвер
  • 160 г краве масло
  • кората от 1 портокал

За крема:

  • 500 г сирене маскарпоне
  • 100 г захар
  • сокът от 1 портокал

Начин на приготвяне:

Крушите се белят се и се режат на лодки. След това се запържват в маслото, налива се балсамов оцет, щом се изпари леко, се слага захарта. Когато сосът се редуцира добре, крушите се изваждат заедно със сока в друг съд, за да се охладят. Яйцата се смесват със захарта и ванилията и се разбиват до побеляване с миксер. Прибавя се кората от портокала, разтопеното масло, бакпулверът и брашното. Разбърква се със силиконова бъркалка. Тестото се изсипва във форма с диаметър 26 см, постлана с хартия за печене. Отгоре ветрилообразно се подреждат крушите, поръсват се с кедровите ядки и блатът с крушите се пече на 180 градуса с вентилатор за 45 минути.

В купа се смесват захарта, портокаловият сок и маскарпонето. Разбиват се с миксер, докато стане пухкав крем. Блатът се разделя на две части, които се слепват с крема.

Крем с карамел и рикота

Необходими продукти:

За крушите:

  • 800 г круши
  • 50 мл вино марсала
  • 2 с.л. кафява захар мусковадо
  • 40 г краве масло
  • 2 стръка мащерка
  • 1 щипка индийско орехче

За крема:

  • 400 г сирене рикота
  • 200 мл течна животинска сметана
  • 2 с.л. мед
  • 2 с.л. пудра захар
  • 10 г бурбонска ванилова захар

Начин на приготвяне:

Почистете крушите и ги нарежете на кубчета. В тиган загрейте маслото, пуснете крушите и ги запържете за 2-3 минути, прибавете клонките мащерка и индийското орехче. След това поръсете със захарта и ги оставете да се карамелизират. Налейте марсалата, по желание фламбирайте и след минута-две дръпнете от огъня и охладете.

За крема разбийте сметаната със захарта и бурбонската ванилова захар. Рикотата смесете с меда, а след това разбъркайте с разбитата сметана. В чаши за сервиране редувайте пластове от крем и круши. Оставете десерта в хладилник поне за 2 часа и сервирайте.

Обърнат кейк

Необходими продукти:

  • 5 круши
  • За маслото:
  • 80 г захар
  • 60 г краве масло

За тестото:

  • 4 яйца
  • 1 1/2 ч.ч. захар
  • 2/3 ч.ч. олио
  • 1 ч.ч. прясно мляко
  • 2 1/2 ч.ч брашно
  • 1 пакетче бакпулвер
  • 1 ванилия
  • 1/2 ч.л. сух джинджифил
  • пудра захар за поднасяне

Начин на приготвяне:

Крушите се обелват, разрязват се надве, почистват се от семките, след което всяка половина се нарязва на още две или три парчета. Маслото (размекнато на стайна температура) се смесва със захарта. С тази смес се намазва правоъгълна тава, на дъното на която се слага пергаментова хартия. Отгоре се подреждат нарязаните круши. Яйцата се разбиват със захарта с миксер, до побеляване. Прибавят се олиото и прясното мляко, разбърква се леко. Слагат се брашното, бакпулвера, ванилията и джинджифила и отново се разбива. С тази смес се покриват крушите. Кейкът се пече в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор, за около 40 минути. Охлажда се леко и се обръща. Поръсва се с пудра захар и се поднася.

Десерт със стафиди

Необходими продукти:

  • 220 г чаени бисквити
  • 60 г краве масло

За крема:

  • 500 мл прясно мляко
  • 50 г тъмни стафиди
  • 5 с.л. захар
  • 5 жълтъка
  • 3 с.л. нишесте
  • 1 ванилия

За плодовете:

  • 4 круши
  • 40 г краве масло
  • 1 щипка карамфил
  • 30 мл бренди
  • 1 с.л. захар

Начин на приготвяне:

Бисквитите се натрошават в купа и се смесват с разтопеното масло. Разстила се на дъното на тава за печене и блатът се пече на 180 градуса с вентилатор за 15 минути. Оставя се да се охлади. В касерола се смесват млякото, стафидите и захарта и се загряват, докато захарта се разтопи. Жълтъците се разбиват с нишестето и ванилията с помощта на телена бъркалка. Към тях се налива горещото мляко, след това сместа се сипва в касеролата и се слага на слаб огън, докато се сгъсти. Оставя се леко да се охлади.

Крушите се обелват, почистват се и се режат на кубчета. Запържват се в масло. Подправят се с щипка карамфил, налива се брендито и се фламбира. Сипва се захар и се оставя на огъня, докато течността изври. Оставя се да се охлади леко. Яйченият крем се разпределя върху блата и отгоре се подреждат крушите. Оставя се поне за 2 часа в хладилник да стегне. Нарязва се на парчета и се сервира.

Зимен плодов пай

Необходими продукти:

За тестото:

  • 280 г брашно + за разточване
  • 220 г краве масло (студено)
  • 80 г кафява захар
  • 1 ванилия

За плънката:

  • 2 сладко-кисели ябълки
  • 2 круши
  • 120 г кафява захар
  • 80 г орехи
  • 50 г сушени сини сливи без костилки (от сочните)
  • 50 г стафиди
  • 20 г краве масло
  • 1 ч.л. канела

Начин на приготвяне:

В купа се смесват брашното, захарта и ванилията. Добавя се маслото, нарязано на кубчета, и се претрива с пръсти, докато се получат трохи. Наливат се 3-4 с.л. студена вода и отново се претрива. Тестото се увива с фолио и се прибира в хладилник за 30 минути. След това се разточва върху набрашнен плот. Поставя се във форма за тарт с диаметър 24 см, така че да покрива и стените. Стърчащите краища се изрязват, увиват се във фолио и се слагат в хладилник. Основата се покрива с хартия за печене и отгоре се сипва морска сол. Пече се за 15 минути в загрята на 190 градуса фурна с вентилатор. След това хартията със солта се отстранява и се пече още 5 минути. Ябълките и крушите за плънката се обелват и се почистват. Нарязват се на кубчета и се готвят в сгорещеното масло заедно със захарта, докато омекнат. Съдът се дърпа от огъня и се прибавят накълцаните сливи и стафидите, наситнените орехи и канелата. Разбърква се и сместа се оставя да се охлади. Плънката се разпределя върху изпечената основа, а останалото тесто се настъргва отгоре. Паят се пече около 20 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор. Оставя се леко да се охлади и се сервира, по желание поръсен с пудра захар.

Панакота с кафе

Необходими продукти:

  • 80 мл сварено кафе
  • 160 г кафява захар
  • 1 круша
  • 1 пакетче желатин (10 г)
  • 300 мл животинска сметана
  • 300 мл прясно мляко
  • 1 шушулка ванилия

Начин на приготвяне:

Кафето се загрява с 80 г захар. Добавя се обелената, почистена и нарязана на тънки филийки круша и се готви, докато плодът омекне. Резените круши се подреждат на дъното на подходящи формички. Заливат се с кафето и се оставят да се охладят. Желатинът се накисва в 30 мл мляко и се разтопява в микровълнова фурна. Останалото мляко се кипва заедно със сметаната, разполовената шушулка ванилия и останалата захар. Съдът се дърпа от котлона, шушулката ванилия се отстранява и сместа се оставя леко да се охлади. Добавя се желатинът, разбърква се и се оставя да изстине напълно. Сметановата смес се разпределя във формичките. Десертът се прибира в хладилник за поне 4 часа. След това се изважда, обръща се и се сервира.

Плодове в мед

Необходими продукти:

  • 4 добре узрели твърди круши
  • 150 г мед
  • 2 с.л. кафява захар мусковадо
  • 50 г краве масло
  • 1 ванилия
  • 4 стръка мащерка

За гарниране:

  • 200 г заквасена сметана
  • 2 с.л. мед
  • 1/2 ч.л. канела

Начин на приготвяне:

Крушите се режат на две по дължина, без да се белят. В дебел съд за готвене се слагат мед, кафява захар, масло, целите клонки мащерка и ванилията. Щом сместа кипне, се оставя за около 2-3 минути. Дърпа се от огъня. Тогава се поставят крушите с разреза надолу, поливат се със соса, пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса с вентилатор за около 25 минути. Изваждат се от фурната и се поднасят със смес от заквасена сметана, мед и канела.

В тесто

Необходими продукти:

  • 4 средно големи круши
  • краве масло за намазване
  • захар за поръсване

За тестото:

  • 250 г брашно
  • 125 г краве масло
  • 60 г захар
  • 50 г бланширани бадеми
  • 1 яйце

За крема:

  • 300 г крем сирене
  • 80 г пудра захар
  • 50 г печени бадеми
  • 10 г бурбонска ванилова захар
  • 2 жълтъка
  • 2 с.л. брашно

За соса:

  • 350 мл сайдер
  • 80 г захар

Начин на приготвяне:

Бадемите се смилат със захарта и се разбъркват в купа с брашното. Добавя се маслото. Претрива се с пръсти, докато се получат трохи. Прибавя се яйцето и се разбърква. Полученото тесто се увива в прозрачно фолио и се прибира в хладилник, за да стегне. Крем сиренето се разбърква с жълтъците, пудрата захар, ваниловата захар, брашното и накълцаните бадеми. Крушите се обелват, разполовяват се и се почистват от семките. Издълбават се и се пълнят с крема. Тестото се разточва върху набрашнен плот. Разделя се на 8 парчета. Крушите се поставят върху тестото с отвора надолу. Излишното тесто се изрязва. По желание се украсяват с декоративни елементи. Крушите се мажат с разтопено масло и се поръсват с кристална захар. Пекат се около 18 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор. Охлаждат се. Сайдерът се редуцира на умерен огън със захарта. Когато сместа се сгъсти, се дърпа от огъня и се оставя да се охлади. Крушите се поднасят с получения сос.

Пълнени със сирене бри

Необходими продукти:

  • 4 круши
  • 160 г сирене бри
  • 80 г бадеми
  • 4 с.л. зехтин
  • 2 с.л. сок от лимон
  • 2 с.л. мед
  • 2 с.л. дижонска горчица
  • 1 с.л. бял балсамов оцет
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Зехтинът се смесва с меда, горчицата, оцета и лимоновия сок. Овкусява се със сол и черен пипер. Крушите се разрязват надве по дължина и се почистват от семките и се намазват с дресинга. Подреждат се в тава с незалепващо покритие с разреза надолу. Заливат се с останалия дресинг. Пекат се 20 минути в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор. След това внимателно се обръщат и в тях се слага парченца бри. Печат се още 5 минути. Бадемите се накълцват и се запичат на сух тиган. Готовите круши се поръсват с тях и се сервират.