0

Д ве рецепти на Лора и Стоян от „Бон Апети“ за спагети със сосове с домати намираме на bonapeti.bg.

Помодоро

Необходими продукти:

  • 1 пакет спагети
  • 50 мл зехтин
  • 1/2 глава лук
  • 4 скилидки чесън
  • 250 г чери домати
  • 2 с.л. балсамов оцет
  • 200 мл пилешки бульон
  • 50 г пармезан
  • сол и черен пипер на вкус
  • 1-2 щипки червен пипер
  • 3-4 стръка мащерка

Начин на приготвяне:

Спагетите се сваряват във вряща подсолена вода според инструкциите на опаковката. Чери доматите се разполовяват, като малка част от тях се заделят настрани. Зехтинът се загрява в тиган и нарязаните на ситно лук и чесън се запържват. Когато омекнат, се добавят чери доматите и температурата се намалява. Налива се пилешкият бульон и се подправя с балсамов оцет. Сосът се оставя да поври около 10 минути и се подправя с 2-3 стръка мащерка, червен пипер и черен пипер. Добавят се заделените чери домати. Прибавя се отцедената паста и ястието се разбърква. След около 5 минути се сваля от котлона. Сервира се по желание поръсено с настърган пармезан и още клонки мащерка.

Болонезе

Необходими продукти:

  • 400 г спагети
  • 500 г смляно месо (от телешки врат)
  • 250 г чери домати
  • 100 г маслини каламата (без костилки)
  • 150 мл бяло вино
  • 60 мл зехтин
  • 1/2 връзка босилек
  • 2 стръка мащерка
  • 2 скилидки чесън
  • 1 глава лук
  • 3 с.л. доматен концентрат
  • 1/2 ч.л. чили (лют пипер) на люспи
  • сол и черен пипер на вкус
  • сирене пармезан за поднасяне

Начин на приготвяне:

Пастата се вари в подсолена вода, докато стане алденте. Лукът и чесънът се наситняват и се запържват в сгорещения зехтин. Прибавят се чилито, листенцата мащерка и каймата. Запържва се много добре, като се бърка, за да се получат златисти трохи. Налива се виното и след като се изпари, се слага доматеният концентрат. Запържва се за кратко и се овкусява със сол и черен пипер. Чери доматите и маслините се разполовяват. Горещият сос се смесва с отцедената паста, чери доматите, маслините и половината от наситнения босилек. Полива се с малко зехтин и се налива част от водата от варенето на пастата. Готви се 2–3 минути и се дърпа от огъня. Пастата се поднася с останалия босилек и настърган пармезан.