К екс с кисело мляко и смокини е прекрасна рецепта за времето, когато могат да се намерят пресни смокини, защото те придават неповторими аромат и вкус, които сушените не могат.
Рецептата я намираме в богатия списък с предложения за вкусни неща на „Бон Апети“ от Лора и Стоян. Още на bonapeti.bg.
Кекс с кисело мляко и смокини
Необходими продукти:
- 300 г кисело мляко
- 200-300 г смокини
- 100 г захар
- 4 яйца
- 1/2 лимон
- 3 с.л. брашно + още за поръсване
- 1/4 ч.л. сух джинджифил
- 1 щипка сол
- краве масло за намазване
Начин на приготвяне:
Жълтъците на яйцата се отделят от белтъците и се разбиват със захарта до побеляване. Сипва се киселото мляко и се разбърква добре. Прибавят се лимоновият сок, настърганата лимонова кора, джинджифилът и брашното. Сместа се разбърква отново. Трябва да се получи тесто, подобно на палачинково. Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол и се прибавят към тестото постепенно, при непрекъснато разбъркване. Сместа се прехвърля в квадратна керамична форма за печене, предварително намазана с масло и поръсена с брашно.
Отгоре се подреждат нарязаните на парченца смокини. Кексът се пече 35 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Охлажда се, нарязва се и се поднася.
Съвет: По желание може да поднесете кекса със сос от кисело мляко, канела и джинджифил.