0

К екс с кисело мляко и смокини е прекрасна рецепта за времето, когато могат да се намерят пресни смокини, защото те придават неповторими аромат и вкус, които сушените не могат.

Рецептата я намираме в богатия списък с предложения за вкусни неща на „Бон Апети“ от Лора и Стоян. Още на bonapeti.bg.

Кекс с кисело мляко и смокини

Необходими продукти:

  • 300 г кисело мляко
  • 200-300 г смокини
  • 100 г захар
  • 4 яйца
  • 1/2 лимон
  • 3 с.л. брашно + още за поръсване
  • 1/4 ч.л. сух джинджифил
  • 1 щипка сол
  • краве масло за намазване

Начин на приготвяне:

Жълтъците на яйцата се отделят от белтъците и се разбиват със захарта до побеляване. Сипва се киселото мляко и се разбърква добре. Прибавят се лимоновият сок, настърганата лимонова кора, джинджифилът и брашното. Сместа се разбърква отново. Трябва да се получи тесто, подобно на палачинково. Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол и се прибавят към тестото постепенно, при непрекъснато разбъркване. Сместа се прехвърля в квадратна керамична форма за печене, предварително намазана с масло и поръсена с брашно.

Отгоре се подреждат нарязаните на парченца смокини. Кексът се пече 35 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Охлажда се, нарязва се и се поднася.

Съвет: По желание може да поднесете кекса със сос от кисело мляко, канела и джинджифил.