0

Р ецепта за студена супа от тиквички и леща намираме на bonapeti.bg. В летните жеги студените супи са много ценни. У нас тараторът, независимо от всичките му варианти, е безспорният номер едно. В Испания и големи части от Европа номер едно пък е гаспачото. Но Лора и Стоян от „Бон Апети“ дават интересна интерпретация с подчертан италиански привкус, като добавят и мъничко ориенталски блясък с лещата и кориандъра, а киселото мляко обединява всичко и го приспособява за българския вкус.

Студена супа

Необходими продукти:

  • 3 тиквички
  • 800 мл зеленчуков бульон
  • 30 мл олио
  • 300 г кисело мляко
  • 120 г червена леща
  • 2 скилидки чесън
  • 1/2 лайм
  • 1/2 връзка кориандър
  • 1/2 ч. л. кимион на зърна
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Лещата се сварява. Кимионът се счуква леко в хаванче, чесънът се накълцва, а тиквичките се режат на кубчета. Чесънът и кимионът се запържват за кратко в сгорещеното олио. Прибавят се тиквичките, когато се запържат, се наливат около 300 мл от бульона. Посолява се и се готви, докато тиквичките омекнат. Охлаждат се. В блендер се слагат тиквичките заедно с течността, кориандъра, сока от лайм, отцедената леща, останалия бульон, сол и черен пипер на вкус. Смила се добре. Прибавя се киселото мляко и се разбърква. Супата се охлажда добре и се поднася по желание с едро счукан черен пипер и листенца кориандър.