С трахотна рецепта за всякакви печени зеленчуци, които прекрасно се съчетават с канапе от ориз, намираме на bonapeti.bg. Лора и Стоян правят от идеята за ястие, обединяващо апетита на Франция и Италия, неща, които са подходящи и за родната кухня. Типично за „Бон Апети“. Това могат да бъдат и две самостоятелни ястия.
Печени зеленчуци върху канапе от ориз
Необходими продукти:
- 300 г кафяви печурки (големи)
- 1 червена чушка
- 1 зелена чушка
- 1 глава лук
- 1 патладжан
- 1 тиквичка
За маринатата:
- 70 мл зехтин екстра върджин
- 70 мл тъмен балсамов оцет
- 2 скилидки чесън
- 2 с.л. мед
- 1 с.л. дижонска горчица
- 1 ч.л. риган
- сол на вкус
За ориза:
- 300 г дългозърнест ориз
- 1 връзка магданоз
- 1 скилидка чесън
- 4 с.л. зехтин
- кората от 1 лимон
Начин на приготвяне:
Патладжанът се измива, обелва се и се реже на кубчета. Посолява се и се оставя да престои 20 минути, за да се отцеди от него горчивата течност. Изплаква се и се подсушава. Гъбите се почистват и се режат на ленти. Чушките, тиквичката и лукът се нарязват на едри кубчета. Чесънът за маринатата се стрива на паста и се смесва с дижонската горчица и меда. Добавя се оцетът и се разбърква. При постоянно бъркане, на тънка струйка, се налива зехтинът. Овкусява се със сол и риган. Зеленчуците се заливат със сместа и се разбъркват. Оставят се за няколко часа, за да се мариноват. Отцеждат се и се слагат в тава, застлана с пергаментова хартия. Пекат се в загрята на 200 градуса фурна (с вентилатор), до готовност – около 30 минути.
Оризът се измива много добре под течаща студена вода, за да падне нишестето. Чесънът се наситнява и се запържва в 2 с.л. зехтин. Сипва се оризът и се запържва, докато стане стъклен. Наливат се 650 мл вода и се оставя да кипне. Похлупва се и се готви 15 минути. Котлонът се изключва и оризът се оставя да престои още 10 минути под капак. Добавят се останалият зехтин, сол, настърганата лимонова кора и наситненият магданоз, и се разбърква внимателно. Зеленчуците се сервират върху ориза.