0

С трахотна рецепта за всякакви печени зеленчуци, които прекрасно се съчетават с канапе от ориз, намираме на bonapeti.bg. Лора и Стоян правят от идеята за ястие, обединяващо апетита на Франция и Италия, неща, които са подходящи и за родната кухня. Типично за „Бон Апети“. Това могат да бъдат и две самостоятелни ястия.

Печени зеленчуци върху канапе от ориз

Необходими продукти:

  • 300 г кафяви печурки (големи)
  • 1 червена чушка
  • 1 зелена чушка
  • 1 глава лук
  • 1 патладжан
  • 1 тиквичка

За маринатата:

  • 70 мл зехтин екстра върджин
  • 70 мл тъмен балсамов оцет
  • 2 скилидки чесън
  • 2 с.л. мед
  • 1 с.л. дижонска горчица
  • 1 ч.л. риган
  • сол на вкус

За ориза:

  • 300 г дългозърнест ориз
  • 1 връзка магданоз
  • 1 скилидка чесън
  • 4 с.л. зехтин
  • кората от 1 лимон

Начин на приготвяне:

Патладжанът се измива, обелва се и се реже на кубчета. Посолява се и се оставя да престои 20 минути, за да се отцеди от него горчивата течност. Изплаква се и се подсушава. Гъбите се почистват и се режат на ленти. Чушките, тиквичката и лукът се нарязват на едри кубчета. Чесънът за маринатата се стрива на паста и се смесва с дижонската горчица и меда. Добавя се оцетът и се разбърква. При постоянно бъркане, на тънка струйка, се налива зехтинът. Овкусява се със сол и риган. Зеленчуците се заливат със сместа и се разбъркват. Оставят се за няколко часа, за да се мариноват. Отцеждат се и се слагат в тава, застлана с пергаментова хартия. Пекат се в загрята на 200 градуса фурна (с вентилатор), до готовност – около 30 минути.

Оризът се измива много добре под течаща студена вода, за да падне нишестето. Чесънът се наситнява и се запържва в 2 с.л. зехтин. Сипва се оризът и се запържва, докато стане стъклен. Наливат се 650 мл вода и се оставя да кипне. Похлупва се и се готви 15 минути. Котлонът се изключва и оризът се оставя да престои още 10 минути под капак. Добавят се останалият зехтин, сол, настърганата лимонова кора и наситненият магданоз, и се разбърква внимателно. Зеленчуците се сервират върху ориза.