Л ора и Стоян от „Бон Апети“, които ни радват с новите си епизоди в делниците по 24Kitchen, винаги предлагат любопитни рецепти, идеални да си ги приготвим у дома. Ето няколко, които са лесни, но определено са доста вкусни. Още на bonapeti.bg.
Пилешки кюфтета с гъби
Необходими продукти:
- 1 пиле (около 1,5 кг)
- 200 г печурки
- 100 г краве масло
- 3 яйца
- 1 връзка пресен лук
- 1/2 връзка магданоз
- 4 стръка мащерка
- 1 скилидка чесън
- 1 дафинов лист
- кората от 1 лимон
- 4 с.л. галета + още за овалване
- брашно за овалване
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Гъбите се обелват, нарязват се на кубчета и се запържват в 1 с.л. масло. Пилето се сварява във вода заедно с дафиновия лист. Охлажда се и се почиства от костите и кожата, а бульонът се запазва, за да се използва за супа, или се замразява. Месото се накълцва. Добавят се гъбите, нарязаният на ситно лук, накълцаният магданоз, 2 яйца, 4 с.л. галета, мащерката, настърганата лимонова кора, смачканият на паста чесън, сол и черен пипер на вкус. Оформят се кюфтета, които се овалват в брашно, след това в разбит белтък и накрая в галета. Пържат се в останалото масло от всички страни до златисто.
Картофи в ароматна кора
Необходими продукти:
- 600 г стари картофи
- 250 г бял хляб (4–5 филии)
- 50 г сирене пармезан
- 3 яйца
- 1 ч.л. сушен див лук
- 1 ч.л. сух чесън
- 1/4 ч.л. лют червен пипер (на люспи)
- сол и черен пипер на вкус
- зехтин за поливане
- брашно за овалване
Начин на приготвяне:
Хлябът се смила на фини трохи и се запича в сгорещен тиган без мазнина, до златисто. Охлажда се и се смесва със ситно настъргания пармезан, сухия чесън, дивия лук, лютия пипер, сол и черен пипер на вкус. Яйцата се разбиват. Картофите се режат на пръчици и се варят в подсолена вода (трябва да останат леко твърди в средата). Отцеждат се и се охлаждат в леденостудена вода. Отново се отцеждат добре. Посоляват се и се овалват в брашното. Изтупват се от излишното. Потапят се в яйцата и накрая се овалват в ароматните хлебни трохи. Подреждат се в тава, застлана с пергаментова хартия, поливат се със зехтин и се пекат около 20 минути в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор. Сервират се със сос по избор.
Яйца по португалски
Необходими продукти:
- 500 г замразен грах
- 200 г бекон
- 200 г домати
- 2 яйца
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън
- 1/4 връзка магданоз
- 1 с.л. оцет
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Беконът се нарязва на кубчета. Запържва се в сух тиган до златисто и се изважда. В отделилата се мазнина се запържват наситнените лук и чесън. Добавя се размразеният грах и се готви 2–3 минути. Слагат се нарязаните на кубчета домати, готви се още 3–4 минути и се овкусява със сол и черен пипер. Накрая се прибавят наситненият магданоз и беконът. Яйцата се пошират за 4–5 минути във вода с оцет под точката на кипене. Поднасят се върху граха.
Салата с крутони от качамак
Необходими продукти:
За салатата:
- 200 г чери домати (червени и жълти)
- 200 г краве сирене
- 1 връзка рукола
- 50 г бейби спанак
За дресинга:
- 2 скилидки чесън
- 1/2 глава червен лук
- 4 с.л. зехтин
- 1/2 с.л. мед
- 1 с.л. светъл балсамов оцет
- сол и черен пипер на вкус
За крутоните:
- 100 г царевичен грис
- 150 мл прясно мляко
- 2 с.л. зехтин + още за пържене
- 1 ч.л. риган
- 1 щипка сухо чили
- 1 щипка сух чесън
- сол и черен пипер на вкус
- царевично нишесте за овалване
Начин на приготвяне:
Млякото се загрява заедно с ригана, сухия чесън, чилито, зехтина и около 150 мл вода и се овкусява със сол и черен пипер. Сипва се грисът и се готви, докато абсорбира течността и се свари. След това се прехвърля в тава, разстила се и се оставя да се охлади и да стегне. Нарязва се на кубчета, които се овалват в нишесте и се пържат до златисто в малко зехтин. Дресингът се приготвя, като зехтинът се разбива с оцета, стрития на паста чесън, меда, сол и черен пипер на вкус. Лукът се нарязва на тънки полумесеци и се смесва с разполовените чери домати, руколата и бейби спанака. Салатата се овкусява с дресинга и се разбърква. Сервира се с крутоните и нарязаното на кубчета сирене.
Тиганици с авокадо и чушки
Необходими продукти:
- 2 картофа
- 1 глава лук
- 3 с.л. зехтин екстра върджин
- 1 ч.л. сух риган
- 1/2 ч.л. лют червен пипер
- сол и черен пипер на вкус
За гарниране:
- 2 бр. авокадо
- 2 печени червени чушки
- 2 скилидки чесън
- 1/2 връзка кориандър
- сокът от 1/4 лимон
- 2 с.л. зехтин екстра върджин
- 1 с.л. оцет
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
Картофите се обелват и се настъргват на едро ренде. Лукът се наситнява и се сипва при картофите. Добавят се 1 с.л. зехтин, сол и черен пипер на вкус, червеният пипер и риганът. Загрява се 1 с.л. от зехтина и в него на умерен огън от двете страни до златисто се пържи първата тиганица. Слага се останалият зехтин и се пържи и втората тиганица. Чесънът се стрива на паста с малко сол. Чушките се нарязват на кубчета. Смесват се с наситнения кориандър, половината чесън, оцета, 1 с.л. зехтин и сол на вкус. Авокадото се разрязва на две и костилката се отстранява. Вътрешността на авокадото се изважда с лъжица, намачква се и се залива с лимоновия сок, за да не потъмнее. Прибавя се останалият чесън, 1 с.л. зехтин и сол на вкус. Тиганиците се сервират с авокадото и чушките. По желание се поръсват с пресен кориандър.
Хумус от печени тиквички
Необходими продукти:
- 4 малки тиквички
- 60 г сусамов тахан
- 1 консерва нахут (400 г)
- 1 скилидка чесън
- 1 лимон
- 50 мл студено пресован зехтин
- 1 стрък розмарин
- сол и пипер меланж на вкус
- зехтин за намазване
Начин на приготвяне:
Тиквичките се режат по дължина, посоляват се и се намазват със зехтин. Пекат се на грил тиган. Нарязват се и се оставят да се охладят. Нахутът се пасира с наситнения розмарин, сусамовия тахан, тиквичките, чесъна, настърганата лимонова кора и лимоновия сок, зехтина, сол и пипер меланж на вкус. Поднася се с препечен хляб или крекери.
Чеснов хляб
Необходими продукти:
- 1 хляб (с дебела кора)
- 200 г краве масло (със стайна температура)
- 100 г сирене пармезан
- 1/2 връзка магданоз
- 4 скилидки чесън
- 4 стръка мащерка
- 1/2 ч.л. сух риган
- 1 щипка сминдух
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
Хлябът се реже на филийки, чесънът се стрива на паста с малко сол, а магданозът и мащерката се наситняват. В купа се смесват чесънът, мащерката, магданозът, сминдухът, риганът и сол на вкус. Прибавя се и маслото и се разбърква добре. Филиите се мажат с ароматното масло, поръсват се с настъргания пармезан и се подреждат една до друга, за да се сглоби отново хлябът. Завиват се добре в алуминиево фолио. Хлябът се пече 15 минути в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор.