0

Л ятото е в разгара си и един от основните кулинарни продукти през него са тиквичките. Лора и Стоян от „Бон Апети“ са се постарали да дадат прекрасни идеи какво да направим с този толкова възхитителен и полезен зеленчук, които намираме и на bonapeti.bg.

Мусака с чушки и кашкавал

Необходими продукти:

  • 4 тиквички
  • 6 червени чушки
  • 200 г кашкавал
  • 160 мл прясно мляко
  • 50 мл краве масло
  • 2 яйца
  • 1 с.л. доматено пюре
  • олио за намазване
  • сол и черен пипер на вкус
  • магданоз за поръсване
  • кисело мляко за гарниране

Начин на приготвяне:

Чушките се избушват и се пекат 40 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор. Оставят се да се задушат, обелват се и се почистват от семките. Тиквичките се измиват добре, режат се на колелца, подреждат се в тави, мажат се с олио и се посоляват. Пекат се в загрята на 200 градуса фурна заедно с чушките, докато станат златисти и леко омекнат – около 30 минути. Яйцата се разбиват с прясното мляко и доматеното пюре, и се овкусяват със сол и черен пипер. Форма за печене се маже с част от маслото и в нея се редят на пластове чушките и тиквичките, като между тях се поръсва с настърган кашкавал. Завършва се с кашкавал. Залива се с млечно-яйчната смес, отгоре се слага останалото масло, нарязано на кубчета и се пече около 20 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор. Оставя се за 20 минути да се охлади. Сервира се с наситнен магданоз и кисело мляко.

Печени палачинки

Необходими продукти:

  • 600 г тиквички
  • 80 г сирене пармезан
  • 1 яйце
  • 3 с.л. грис от твърда пшеница (семолина)
  • 1 ч.л. сух чесън
  • 1/2 ч.л. кимион
  • лимонов пипер на вкус
  • сол на вкус

За намазване:

  • 200 г извара
  • 100 г заквасена сметана
  • 80 г сушени домати
  • 4 стръка босилек
  • кората от 1/2 лимон
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

Тиквички се измиват много добре и се настъргват. Посоляват се и се оставят в гевгир, за да се отцедят добре. След това се притискат с ръце, за да излезе възможно най-много от водата в тях. Смесват се с гриса, яйцето, настъргания пармезан, кимиона, чесъна, сол и лимонов пипер на вкус. От сместа в намазана със зехтин тава се оформят палачинки, като се заравняват. Пекат се за около 10 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор. Времето за печене зависи от дебелината на палачинките. Изварата се смесва със заквасената сметана, наситнените босилек и сушени домати, настърганата лимонова кора и сол на вкус. Палачинките се мажат с тази смес и се прехлупват.

С бекон на фурна

Необходими продукти:

  • 4 малки тънки тиквички
  • 150 г бекон на ленти
  • 30 г сирене пекорино
  • 60 мл зехтин
  • 40 мл бял балсамов оцет
  • 2 скилидки чесън
  • 1/2 глава лук
  • 1 с.л. дижонска горчица
  • кората от 1 лимон
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Лентите бекон се запичат на сух тиган, до златисто, след което се нарязват на кубчета. В същия съд се запържват наситнените лук и чесън. Щом омекнат, съдът се дърпа от огъня. Тиквичките се измиват добре. В тях се правят напречни прорези, като се внимава да не се срежат изцяло. Беконът се слага в прорезите на тиквичките. Лукът и чесънът се смесват с горчицата, зехтина, балсамовия оцет, настърганата лимонова кора, сол и черен пипер на вкус. Тиквичките се слагат в тава, поливат се със соса и се поръсват с настъргано сирене пекорино. Пекат се около 35 минути в загрята на 190 градуса фурна, с вентилатор.

Лазаня на рула

Необходими продукти:

  • 300 г кори за лазаня
  • 5 тиквички
  • 250 г сирене моцарела
  • 250 г сирене рикота
  • 100 г сирене грана падано
  • 80 г синьо сирене
  • 1 яйце
  • 1 скилидка чесън
  • 2 с.л. зехтин
  • сол и черен пипер на вкус

За соса:

  • 600 г домати на кубчета (от консерва)
  • 2 скилидки чесън
  • 20 мл зехтин
  • 1 ч.л. босилек
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

Чесънът за соса се наситнява и се запържва в сгорещения зехтин. Прибавят се доматите, посолява се и се поръсва с босилека. Готви се около 10 минути и се дърпа от огъня. Тиквичките се режат на ленти, посоляват се и се намазват със зехтин. Подреждат се в тави и се пекат в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор, до готовност – за 20-30 минути. Корите за лазанята се варят в подсолена вода, докато леко омекнат. След това се потапят в студена вода, за да спре процесът на готвене, и се отцеждат. Сиренето грана падано и моцарелата се настъргват, част от тях се заделят, а останалата част се смесва с рикотата, натрошеното синьо сирене, стрития на паста чесън, яйцето, сол и черен пипер на вкус. Корите за лазаня се режат на две по дължина. Върху всяка се поставят ленти тиквичка и плънка. Завиват се рулца. С част от соса се маже дъното на тава. Рулцата се подреждат в тавата, плътно едно до друго, с отвора нагоре. Мажат се с останалия сос и се поръсват със заделените сирена. Налива се около 1 пръст вода и лазанята се пече около 25 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.