Х ем да е по нашенски, хем да е и международно. Този въпрос прекрасно са решили Лора и Стоян от „Бон Апети“. Ето няколко идеи от bonapeti.bg.
Хрупкави тиганици
Необходими продукти:
- 5 с.л. зехтин
- 700 г картофи
- 1 глава лук
- 150 г печурки
- 2 скилидки чесън
- 2 стръка мащерка
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Картофите се обелват и се режат на много тънки пръчици, като слама. Лукът се реже на полумесеци. Гъбите се почистват и се режат на кубчета. Лукът и гъбите се запържват в 1 с.л. зехтин. След това се добавят наситнените чесън и мащерка. Дърпа се от котлона и се овкусява със сол и черен пипер. В тиган с дебело дъно и незалепващо покритие се загряват 2 с.л. зехтин и се изсипват половината картофи, овкусени със сол и черен пипер. Отгоре се разпределят гъбите и лукът. Покрива се с останалите картофи. Готви се около 10 минути на умерен огън. След това се обръща с помощта на чиния и се запържва в останалия зехтин и от другата страна за 10 минути.
Съвет: Ако се опасявате, че картофите могат да се залепят на дъното на съда, когато ги пържите, поставете лист хартия за печене, изрязана в кръг с формата на съда, отгоре сложете зехтина и изпържете.
Баница със сирене и моркови
Необходими продукти:
- 4 ч.ч. брашно
- 1 яйце
- 2 с.л. зехтин
- 1 с.л. оцет
- 300 мл вода
- 1 щипка сол
- зехтин за намазване
За плънката:
- 300 г овче сирене
- 4 моркова
- 2 глави лук
- 2 с.л. зехтин
- 4 яйца (размер L)
- 1 ч.ч. кисело мляко
- 1 ч.л. семе от копър
- зехтин екстра върджин за намазване
- 2 яйца за намазване
- прясно мляко за намазване
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Брашното, солта, зехтинът, яйцето и оцетът се смесват в купа. Постепенно се налива водата (трябва да е хладка) и се бърка, докато продуктите се съберат и се получи меко тесто. Прехвърля се на плот и се меси до получаването на гладко тесто. Готовото тесто се разделя на две части, които се оформят като фитили. Намазват се със зехтин и се оставят да починат за около 15 минути, покрити с кърпа. Морковите се обелват и се настъргват на едро ренде, лукът се нарязва на полумесеци. Запържват се в зехтина и се овкусяват със семето от копър, сол и черен пипер. Когато зеленчуците омекнат, след около 5 минути, се отстраняват от огъня и се оставят леко да се охладят.
В купа леко се разбиват яйцата, към тях се натрошава овчето сирене и се добавя киселото мляко. От всеки фитил тесто се оформят 12 топчета, които се разточват на питки с диаметър около 15 см. Всяка питка се намазва със зехтин и се слагат по 3 една върху друга. Всяка купчина питки се разточва на кора с големина на тавата - кръгла. Върху корите се разпределя от морковената смес, след това от яйчената. Завиват се рула. В тавата се слага намокрена хартия за печене, намазва се със зехтин. В нея се редят рулата като витата баница. Баницата се намазва със зехтин и с разбитите яйца. Пече се в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, за около 55 минути. Когато се извади, се намазва с прясно мляко и се завива с кърпа.
Дебела палачинка с луканка и кашкавал
Необходими продукти:
- 4 яйца
- 200 мл прясно мляко
- 130 г брашно
- 1/4 ч.л. захар
- 50 г краве масло
- 150 г луканка
- 100 г кашкавал от краве мляко
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват заедно с прясното мляко. Добавят се захарта, солта, черният пипер и брашното. Отново се разбива. Луканката се нарязва на тънко. Кашкавалът се настъргва. Луканката се запича до златисто в сух тиган на умерен огън. Фурната се загрява на 200 градуса (с вентилатор). Чугунен тиган се слага в нея за 10 минути, да се нагорещи. Пуска се маслото и се оставя да се разтопи. Налива се яйчената смес и се пече 15 минути. Готовата палачинка се изважда от фурната и се поръсва с настъргания кашкавал и луканката.
Охлюви със салам
Необходими продукти:
- 400 г бутер тесто
- 320 г салам „Камчия“
- 2 топки сирене моцарела
- 40 г сирене пармезан
- 1/2 консерва домати - 400 г
- 2 стръка босилек
- 2 скилидки чесън
- 1/2 ч.л. сух риган
- 1 ч.л. захар
- 2 с.л. зехтин
- сол и черен пипер на вкус
- брашно за разточване
Начин на приготвяне:
Доматите се пасират с ригана, босилека, зехтина, чесъна и захарта. Саламът се реже на много тънки шайби. Моцарелата се накъсва. Пармезанът се настъргва. Тестото се разточва леко върху набрашнен плот. Намазва се с доматения сос, подреждат се шайбите колбас, поръсва се с моцарелата и пармезана. Навива се стегнато руло. Реже се на не много дебели шайби, които се подреждат в тава – с разреза надолу. Пекат се 15-20 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор. Поднасят се топли.