0

Н е само на Петльовден, честван обикновено на 2 февруари, се хапват пилешко и яйца. Лора и Стоян от „Бон Апети“ дават много примери по въпроса за използването на тези два толкова съществени за световната кухня продукти. Ето няколко, подбрани от bonapeti.bg.

Торта пататник

Необходими продукти:

  • 1 кг картофи
  • 2 цели пилешки бутчета
  • 1 яйце
  • 2 глави лук
  • 1 дафинов лист
  • 400 г печурки
  • 1 с.л. брашно
  • 300 мл прясно мляко
  • 4 стръка магданоз
  • 60 г краве масло + още за намазване
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Бутчетата се заливат с вода, сваряват се заедно с дафиновия лист и се обезкостяват.

Картофите се обелват, нарязват се на кубчета и се сваряват в подсолена вода. След това се пюрират с преса за картофи. Смесват се с половината от млякото и от маслото, овкусяват се със сол и черен пипер на вкус и хубаво се разбъркват.

Гъбите се обелват и се нарязват на тънко. Лукът се реже на полумесеци и се запържва в останалото масло. Прибавят се гъбите и се оставят да се запържат до златисто. Слага се месото, поръсва се с накълцания магданоз, сол и черен пипер на вкус. Разбърква се и се оттегля от огъня.

Форма за торта с подвижно дъно с диаметър 26 см се намазва добре с масло и се поръсва с галета. В нея се изсипва картофеното пюре и се заравнява. Отгоре се разпределя сместа с пилешко и гъби. Останалото мляко се разбива с брашното и яйцето. Ястието се залива с получената смес. Пече се в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор до готовност – около 30 минути.

Охлажда се 10 минути, изважда се от формата, нарязва се и се поднася.

Омлет от белтъци и червен сос

Необходими продукти:

  • 8 белтъка
  • 100 г пилешки гърди
  • 50 г спанак
  • 100 мл бяло вино
  • зехтин за намазване
  • сол и черен пипер на вкус

За соса:

  • 2 печени червени чушки
  • 1 скилидка чесън
  • 1 стрък мащерка
  • 1 с.л. зехтин
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

Пилешкото месо се намазва със зехтин, овкусява се със сол и черен пипер и се готви в сгорещен тиган, по минута от всяка страна. Налива се виното и съдът се оставя на огъня, докато виното се изпари, а месото се сготви. След това месото се изважда и се нарязва на кубчета. Спанакът се почиства и се пуска в тиган за кратко – колкото да омекне. След това се изважда и се накълцва. Белтъците се разбиват леко с телената бъркалка на пасатора. Сипват се в намазан със зехтин тиган. Добавят се пилешкото и спанакът. Готви се на слаб огън около 5 минути, прегъва се и се изважда.

Сосът се приготвя, като в дълбок тиган се сипват зехтинът и накълцаният чесън. Добавят се нарязаните на кубчета чушки, 3–4 с. л. вода и листенцата мащерка. Похлупва се и се задушава за 3–4 минути. След това се посолява и се пасира. Омлетът се сервира със соса.

Пица шакшука

Необходими продукти:

  • 4 яйца
  • 200 г домати на кубчета (от консерва)
  • 100 г краве сирене
  • 1 зелена чушка
  • 1 люта чушка
  • 1 глава лук
  • 4 скилидки чесън
  • 1/2 връзка кориандър
  • 2 с.л. доматен концентрат
  • 2 с.л. зехтин
  • 1/2 с.л. червен пипер
  • 1 ч.л. захар
  • 1/2 ч.л. кимион на зърна
  • сол и черен пипер на вкус

За тестото:

  • 250 г брашно
  • 125 мл вода
  • 1 с.л. зехтин
  • 1 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. суха мая
  • 1/2 ч.л. захар

Начин на приготвяне:

Маята се разтваря в 50 мл от водата заедно със захарта. Оставя се да шупне. Брашното се смесва със солта. Оформя се кладенче и се налива зехтинът. Прибавят се шупналата мая и останалата вода. Замесва се меко и еластично тесто. Разделя се на две топки, поръсва се с брашно, покрива се с кърпа и се оставя да втаса.

Лукът се реже на полумесеци, зелената чушка – на жулиен, а лютата чушка и чесънът се наситняват. Запържват се в сгорещения зехтин, докато омекнат и започнат да се карамелизират. Добавя се доматеният концентрат, разбърква се и се поръсва червеният пипер. Разбърква се и веднага се наливат доматите и 50 мл вода. Сосът се оставя на котлона за около 5 минути, да се сгъсти. Овкусява се с прясно стрит кимион, сол, захар и черен пипер. След това се охлажда.

Във фурната се поставя камък за пица. Включва се на 220 градуса с вентилатор. Всяка топка тесто се разточва на тънко. Разточеното тесто се поставя върху хартия за печене. Щом камъкът се нагорещи добре, върху него се поставя първият блат. С вилица се правят дупки, за да не се надува. Пече се 5 минути. След това отгоре се разпределя половината от соса. Чукват се 2 яйца и се поръсва с половината сирене. Пече се още 8–10 минути. Изважда се и се поръсва с накъсан пресен кориандър или с магданоз. По желание ръба на пиците може да се намаже със зехтин. По същия начин се приготвя и втората пица.

Солен хлебен пудинг

Необходими продукти:

  • 21 филии бял хляб за тост
  • 500 г колбас по желание
  • 350 г кашкавал
  • 500 мл прясно мляко
  • 8 яйца
  • 6 печени червени чушки (от буркан, без оцет)
  • 2 с.л. дижонска горчица
  • сол и черен пипер на вкус
  • краве масло за намазване

Начин на приготвяне:

Колбасът и чушките се накълцват, а кашкавалът се настъргва на едро ренде. Тавата за печене се маже с масло и в нея се подреждат плътно няколко филийки бял хляб. Поръсват се с половината от колбаса, кашкавала и печените чушки. Подрежда се втори пласт филийки, поръсват се останалите колбас, кашкавал и чушки и отново се редят филийки. Яйцата се разбиват с млякото и горчицата, овкусяват се със сол и черен пипер и сместа се налива в тавата. Прибира се за 1–2 часа в хладилник, за да може хлябът да поеме течността. По желание преди печене се поръсва с още кашкавал.

Пече се в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор за около 30 минути. Охлажда се леко, нарязва се и се сервира.