Н е само на Петльовден, честван обикновено на 2 февруари, се хапват пилешко и яйца. Лора и Стоян от „Бон Апети“ дават много примери по въпроса за използването на тези два толкова съществени за световната кухня продукти. Ето няколко, подбрани от bonapeti.bg.
Торта пататник
Необходими продукти:
- 1 кг картофи
- 2 цели пилешки бутчета
- 1 яйце
- 2 глави лук
- 1 дафинов лист
- 400 г печурки
- 1 с.л. брашно
- 300 мл прясно мляко
- 4 стръка магданоз
- 60 г краве масло + още за намазване
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Бутчетата се заливат с вода, сваряват се заедно с дафиновия лист и се обезкостяват.
Картофите се обелват, нарязват се на кубчета и се сваряват в подсолена вода. След това се пюрират с преса за картофи. Смесват се с половината от млякото и от маслото, овкусяват се със сол и черен пипер на вкус и хубаво се разбъркват.
Гъбите се обелват и се нарязват на тънко. Лукът се реже на полумесеци и се запържва в останалото масло. Прибавят се гъбите и се оставят да се запържат до златисто. Слага се месото, поръсва се с накълцания магданоз, сол и черен пипер на вкус. Разбърква се и се оттегля от огъня.
Форма за торта с подвижно дъно с диаметър 26 см се намазва добре с масло и се поръсва с галета. В нея се изсипва картофеното пюре и се заравнява. Отгоре се разпределя сместа с пилешко и гъби. Останалото мляко се разбива с брашното и яйцето. Ястието се залива с получената смес. Пече се в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор до готовност – около 30 минути.
Охлажда се 10 минути, изважда се от формата, нарязва се и се поднася.
Омлет от белтъци и червен сос
Необходими продукти:
- 8 белтъка
- 100 г пилешки гърди
- 50 г спанак
- 100 мл бяло вино
- зехтин за намазване
- сол и черен пипер на вкус
За соса:
- 2 печени червени чушки
- 1 скилидка чесън
- 1 стрък мащерка
- 1 с.л. зехтин
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
Пилешкото месо се намазва със зехтин, овкусява се със сол и черен пипер и се готви в сгорещен тиган, по минута от всяка страна. Налива се виното и съдът се оставя на огъня, докато виното се изпари, а месото се сготви. След това месото се изважда и се нарязва на кубчета. Спанакът се почиства и се пуска в тиган за кратко – колкото да омекне. След това се изважда и се накълцва. Белтъците се разбиват леко с телената бъркалка на пасатора. Сипват се в намазан със зехтин тиган. Добавят се пилешкото и спанакът. Готви се на слаб огън около 5 минути, прегъва се и се изважда.
Сосът се приготвя, като в дълбок тиган се сипват зехтинът и накълцаният чесън. Добавят се нарязаните на кубчета чушки, 3–4 с. л. вода и листенцата мащерка. Похлупва се и се задушава за 3–4 минути. След това се посолява и се пасира. Омлетът се сервира със соса.
Пица шакшука
Необходими продукти:
- 4 яйца
- 200 г домати на кубчета (от консерва)
- 100 г краве сирене
- 1 зелена чушка
- 1 люта чушка
- 1 глава лук
- 4 скилидки чесън
- 1/2 връзка кориандър
- 2 с.л. доматен концентрат
- 2 с.л. зехтин
- 1/2 с.л. червен пипер
- 1 ч.л. захар
- 1/2 ч.л. кимион на зърна
- сол и черен пипер на вкус
За тестото:
- 250 г брашно
- 125 мл вода
- 1 с.л. зехтин
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. суха мая
- 1/2 ч.л. захар
Начин на приготвяне:
Маята се разтваря в 50 мл от водата заедно със захарта. Оставя се да шупне. Брашното се смесва със солта. Оформя се кладенче и се налива зехтинът. Прибавят се шупналата мая и останалата вода. Замесва се меко и еластично тесто. Разделя се на две топки, поръсва се с брашно, покрива се с кърпа и се оставя да втаса.
Лукът се реже на полумесеци, зелената чушка – на жулиен, а лютата чушка и чесънът се наситняват. Запържват се в сгорещения зехтин, докато омекнат и започнат да се карамелизират. Добавя се доматеният концентрат, разбърква се и се поръсва червеният пипер. Разбърква се и веднага се наливат доматите и 50 мл вода. Сосът се оставя на котлона за около 5 минути, да се сгъсти. Овкусява се с прясно стрит кимион, сол, захар и черен пипер. След това се охлажда.
Във фурната се поставя камък за пица. Включва се на 220 градуса с вентилатор. Всяка топка тесто се разточва на тънко. Разточеното тесто се поставя върху хартия за печене. Щом камъкът се нагорещи добре, върху него се поставя първият блат. С вилица се правят дупки, за да не се надува. Пече се 5 минути. След това отгоре се разпределя половината от соса. Чукват се 2 яйца и се поръсва с половината сирене. Пече се още 8–10 минути. Изважда се и се поръсва с накъсан пресен кориандър или с магданоз. По желание ръба на пиците може да се намаже със зехтин. По същия начин се приготвя и втората пица.
Солен хлебен пудинг
Необходими продукти:
- 21 филии бял хляб за тост
- 500 г колбас по желание
- 350 г кашкавал
- 500 мл прясно мляко
- 8 яйца
- 6 печени червени чушки (от буркан, без оцет)
- 2 с.л. дижонска горчица
- сол и черен пипер на вкус
- краве масло за намазване
Начин на приготвяне:
Колбасът и чушките се накълцват, а кашкавалът се настъргва на едро ренде. Тавата за печене се маже с масло и в нея се подреждат плътно няколко филийки бял хляб. Поръсват се с половината от колбаса, кашкавала и печените чушки. Подрежда се втори пласт филийки, поръсват се останалите колбас, кашкавал и чушки и отново се редят филийки. Яйцата се разбиват с млякото и горчицата, овкусяват се със сол и черен пипер и сместа се налива в тавата. Прибира се за 1–2 часа в хладилник, за да може хлябът да поеме течността. По желание преди печене се поръсва с още кашкавал.
Пече се в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор за около 30 минути. Охлажда се леко, нарязва се и се сервира.