0

Н овото кулинарно приключение с Лора и Стоян започва в понеделник, 22 април, от 11:30 по 24Kitchen и ще върви от същия час в делниците. В първия епизод Лора и Стоян се спират на балканската кухня. Представят рецепта от турската кухня за супа с ориз и кисело мляко, а също и традиционно пилешко с ориз със свеж зелен сос, а за финал – изкусен десерт под формата на крем пита в чаша. Точно рецептата за тази крем пита от „Бон Апети“ предоставиха в аванс специално за читателите на „Телеграф“.

„Бон Апети“ се връща за ново кулинарно вдъхновение на своите зрители от понеделник в 11:30 по 24Kitchen. Очаква ни истинско пиршество за сетивата – красиви, пъстри, вкусни и изискано поднесени ястия. В първите 12 епизода водещите ще бъдат в обичайния си състав – Лора и Стоян. А в следващите 8 Стоян ще представи самостоятелно своята визия за вкусна храна. В предаването ще има по нещо за всеки – както бързи рецепти за моментите, когато времето не достига, така и лесни рецепти с достъпни продукти. Има и специален епизод, посветен на любимата храна на Доналд Дък - палачинките. Началото е посветено на Балканите, откъдето е и тази специално предоставена за читателите на „Телеграф“ рецепта за крем пита в чаша.

След това е ред на нетрадиционни рецепти с традиционни продукти – бобът е със салвия, сушените домати са с билково олио, ребърцата са пържени, а хлябът е плосък и с мая и квас. В следващ епизод ще бъдат представени хрупкав хляб с гъби и сирена, класическо руло „Стефани“ и пухкави козуначени мъфини. В друг баничките са с пилешко и оризови кори, лукът е пълнен с телешко и кедрови ядки.

Крем пита в чаша

8 порции, 1 час и 30 минути + охлаждане

Необходими продукти:

За крема:

  • 1 пакет пудинг за бисквитена торта ванилия
  • 800 мл прясно мляко
  • 100 г захар
  • 250 мл сладкарска сметана
  • 175 г крем сирене
  • 1/2 ампула есенция ром

За корите:

  • 6 бр. фини точени кори
  • краве масло за намазване
  • мед за поливане

Начин на приготвяне:

За крема сипете в тенджера захарта, пакетчето пудинг и постепенно наливайте млякото, като бъркате. Сложете на котлона и бъркайте около 5 минути. Прехвърлете готовия крем в купа, покрийте го с фолио за свежо съхранение и го оставете да се охлади.

Сложете една кора в тава, застлана с пергаментова хартия. Намажете я с разтопено масло и полейте с мед. Отгоре подредете останалите кори, като всяка мажете с масло и поливате с мед. Последната трябва да е намазана само с масло. Покрийте с пергаментова хартия и притиснете с тава, за да не се нагънат корите по време на печене. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна до златисто – за 15 минути. Извадете и охладете готовите кори.

С миксер разбийте охладения крем, налейте сметаната и отново разбийте. Прибавете есенцията ром и крем сиренето. Разбийте за кратко. Пухкавия крем разпределете в чаши, като редувате с натрошени медени кори. Може да сервирате веднага, когато корите са все още хрупкави, или след като охладите.

Съвети: Вместо мед може да използвате кафява или бяла захар. С останалите кори пригответе млечна баница например.