0

Е то че и тази година вече е към своя край и отново на дневен ред ще дойде темата за фойерверките в навечерието най-вече на новогодишната вечер. Традицията повелява… при големи празнични мероприятия да има фойерверки.

Начин

А дали е традиция или някакъв вид модерен начин да се отбележи празник, вие преценете. За съжаление много от нас забравят, че този едничък ни свят не е създаден само за нас – човеците. До нас и около нас има безброй други живи организми, за които подобно човешко забавление… всъщност е мъчение. Дори над онези, които считаме за свои най-добри приятели – кучетата, нямаме милост. Само човек, който не е виждал реалния страх в очите на животните, може да се забавлява от тези „топовни гърмежи“, макар и оцветени в ефектни багри. Знаете ли колко обяви се публикуват след например новогодишна заря в някой по-голям град за изгубени кучета? Собствениците им ги извеждат на нормална разходка, като ги държат прилежно за повода, но още при първият гръм нищо не е достатъчно да задържи уплашеното до смърт животно и то панически бяга, за да се скрие и доста често се изгубва.

Страх

Защо всъщност кучетата имат страх от фойерверките? Много кучета намират силните, изненадващи звуци като гръм на фойерверки или гръмотевици за тревожни и обезпокоителни. Кучетата имат отличен слух и когато чуят нещо страшно или странно за тях, инстинктите им вземат връх и им казват да се махнат и да намерят безопасно място. Поради тази причина, имайте предвид, че забавления, включващи фойерверки, не са забавни за повечето кучета. Безспорно има кучета, които или не се вълнуват от гърмежите, или се настървяват и почват да лаят в посока на силния звук. Но това е по-редкият случай в сравнение с онези, при които животните или бягат, или треперят.

Преживяване

По-лошото е, че преживеният стрес може да отключи редица здравословни проблеми. Някои ще си кажат хайде, хайде какво пък толкоз, но като лекар практик аз се срещам ежедневно с животни с проблеми и виждам на стресова основа колко проблеми може да бъдат създадени. За да сме информирани и човечни, все пак можем да обърнем внимание на няколко неща, с които да направим това преживяване по-незабележимо за тях - на първо място да ги пазим от места, където има фойерверки или ако има и сме навън, кучето да бъде със здрав повод. Хубаво е да създадем безопасно място в дома си, където да може да се оттегли, когато пожелае. Това може да е леглото му, празна спалня или офис, баня или някакво сервизно помещение. В най-големия момент на паника – т.е. момента на внушителната заря, която радва хората, бъдете до вашия любимец. Осигурете му комфорта на вашето присъствия, точно както бихте го направили с детето си, когато е уплашено. С пожелание за весели празници и повече разум.

*Автор: Д-р Евгени Евтимов