0

Е дни от най-здравословните и ефективни диети за отслабване включват риба.

Ако човек я комбинира със зеленчуци или варива, може да свали между 1 и 3 килограма за седмица. В зависимост от предпочитанията си хората могат да включват различни видове риба в менюто си, като тук влиза дори консервираната.

Pixabay

Ефект

За да има ефект от даден хранителен режим, порциите трябва да са малки и разпределени между 5 хранения (3 основни с 2 междинни закуски), напомнят специалистите. И обръщат внимание на това, че една от основните грешки, които правят дамите в желанието си да се вталят бързо, е да гладуват. По този начин обаче организмът се настройва на режим „оцеляване“ и отказва да изгаря запасите от мазнини. Това води и до забавяне на метаболизма.

Рибната диета е точно за онези, които искат да отслабнат, но не и да гладуват, категорични са специалистите. И допълват, че гарнитурата към основното ястие трябва да се състои от зеленчуци или варива. Допустимо е да се хапне и филийка хляб, ако е пълнозърнест, типов или от лимец.

Pixabay

Като всяка друга диета и тази изисква прием на големи количества течности. И тук специалистите уточняват, че става дума за вода, а не за газирани и подсладени напитки или за бира. Позволени са единствено билковите чайове, плодовите фрешове и зеленчуковите смутита (нектари). Любителите на кафето трябва да сведат консумацията му до една чаша сутрин.

Мазнини

В тази диета за отслабване мазнините в рибата играят важна роля, уточняват специалистите. Става дума за полиненаситените мастни киселини (омега-3), които не увеличават нивото на холестерола, но подпомагат мозъчната дейност и изгарянето на подкожните мазнини. Или иначе казано, ако човек иска да отслабне, да хапва риба, дори и тя да е малко по-мазна (като сьомгата например).

Pixabay

Тук специалистите напомнят, че рибата се използва масово от професионалните спортисти за по-бързо възстановяване след тежките тренировки и за по-бързото формиране на мускулна маса. Причината за това е високото съдържание на белтъци. Този елемент в храната е важен не само за мускулите, но и за подобряване дейността на ензимите, повишава имунитета и намалява накъсването на косата през лятото, допълват специалистите.

Ползите от рибата обаче не спират дотук. Този хранителен продукт е богат на калций и фосфор, витамини от група В, както и А, D и Е. Специалистите съветват в здравословното меню да се включват предимно калкан, бяла риба, кефал, лефер, мерлуза, треска, сафрид, хек и попчета. Както вече стана дума, сьомгата, заедно с толстолоба, шарана и скумрията, са малко по-мазни. Това обаче не означава, че трябва да се избягват. Напротив – специалистите твърдят, че е добре да се хапват веднъж седмично.