М ного хора не понасят дори мисълта за грис, защото им напомня за детската градина. И въпреки че лелките може да са ви карали да си изядете цялата купичка с настояване: „Една лъжичка за мама, една за баба...“, ще се съгласите, че тези времена, в които ви беше широко около врата, хич не са били чак толкова лоши. И ще преглътнете лесно спомените за купичката с грис. А рецептите, които събрахме оттук-оттам за вас, вече са изпробвани и отзивите за тях са отлични.
Пудинг с лимонова кора
Необходими продукти:
- прясно мляко - 3 ч.ч.
- грис - 1 ч.ч.
- масло - 1 пакетче (125 г)
- пудра захар - 1 ч.ч.
- яйца - 6 бр.
- лимонова кора - 1 щипка настъргана
- плодово сладко - 3 с.л. по избор
- стафиди - 2 с.л.
- сол
Начин на приготвяне:
Грисът се сварява в подсоленото с щипка сол мляко и се охлажда. Маслото се разбива със захарта, 2 яйца и 4 жълтъка и се смесва с охладения грис. Прибавят се лимоновата кора, отцедените и ситно нарязани плодове от сладкото, стафидите. Накрая се премесват разбитите на твърд сняг белтъци.
Сместа се изсипва в намазана форма и се вари 45 минути на водна баня. Може да аранжирате пудинга с пресни ягоди и листо мента или пък да го разредите с плодов сироп и лъжичка коняк.
Кекс със заливка
Необходими продукти:
- яйца - 5 бр.
- захар - 1 ч.ч.
- брашно - 1 ч.ч.
- грис - 1 ч.ч.
- олио - 1 ч.ч.
- прясно мляко - 1 ч.ч.
- бадеми - 1 ч.ч. смлени
- ванилия - 1/2 ч.л.
- бакпулвер - 1 бр.
- кокосови стърготини за поръсване
За заливката:
- захар - 1 ч.ч.
- прясно мляко - 1 ч.ч.
Начин на приготвяне:
Разбиваме яйцата, захарта и ванилията. Добавяме брашното и гриса. Бъркаме до еднородна смес и след това добавяме и олиото, млякото, бакплувера и смлените бадеми. Сипваме сместа в тавичка и печем на 180 градуса до готовност. След като е изпечен кексът, го изваждаме от фурната и го оставяме да изстине. В тенджерка на котлона карамелизираме захарта за заливката и след това сипваме и прясното мляко. Бъркаме на котлона за около 10 минути. Заливаме кекса и го оставяме за около 2-3 часа да се напои хубаво. Сервираме нарязан на квадратчета. Може да наръсим с кокосови стърготини отгоре.
Гръцко реване
Необходими продукти:
- яйца - 5 бр.
- масло - 250 г
- захар - 2 ч.ч.
- грис - 2 ч.ч.
- брашно - 1 ч.ч.
- бакпулвер - 20 г (2 пакетчета)
- ванилия - 2 бр.
- захар - 3 ч.ч. за сиропа
Начин на приготвяне:
Разбиваме яйцата със захарта и постепенно добавяме всичко с леко бъркане. Сместа се изсипва в тавичка и се пече в умерена фурна.
Като се изпече, се оставя да изстине. Нарязва се на ромбове. Залива се с горещ сироп - 3 ч.ч. вода и 3 ч.ч. захар, които се варят до получаване на гъст сироп. Отгоре може да се сложи и малко сладко според предпочитанията.
Арабски сладкиш
Необходими продукти:
За тестото:
- грис - 1 ч.ч.
- брашно - 1 ч.ч.
- захар - 1 ч.ч.
- бакпулвер - 1 бр.
- ванилова захар - 1 бр.
- кокосови стърготини - 1 ч.ч.
- кисело мляко - 1 ч.ч.
- олио - 1 ч.ч.
- яйце - 1 бр.
За поръсване:
- ядки - сурови
- сушени плодове
За сиропа:
- захар - 1 ч.ч.
- лимонов сок - 2-3 с.л.
- вода - 0. 5 ч.ч.
Начин на приготвяне:
В дълбок съд миксирайте всички сухи съставки за тестото, след което добавете и течните съставки. Разбъркайте много добре до гладка смес.
Намаслете тава с размери 20х30 см леко с растителна мазнина и разпределете вътре тестото за сладкиша. Поръсете с ядки и плодове. Печете на умерена фурна малко повече от половин час. Трябва да придобие златист загар. Оставете арабския сладкиш да се охлади за 20 минути, а през това време направете сироп от посочените съставки, които се варят около три минути.
Нарежете сладкиша с грис на блокчета и го полейте със сиропа, като гледате течността да е разпределена равномерно. Оставете сиропа да попие, преди да поднесете.