0

У нас тараторът е най-типичната студена лятна супа, но по света има още много примери. И повечето от тях се готвят с топлина, а чак след това се охлаждат. За някои от тях забелязахме рецепти на magipashova.com.

Ментова с грах

Продукти:

400 г замразен грах

1 глава лук

1 л филтрирана вода или бульон

1/2 ч. ч. заквасена сметана

1 с. л. масло или гхи

4-5 стръка прясна мента

сок от 1/2 лайм

1 ч. л. черен пипер

1/2 ч. л. хималайска сол

Приготвяне:

Загрейте маслото в тенджера. Нарежете лука на ситно и го добавете към маслото. Разбърквайте няколко минути, докато лукът стане прозрачен. Добавете граха и водата/бульона. След като заври, оставете да къкри на тих огън 15-20 минути, докато грахът омекне. Добавете черния пипер и солта и отдръпнете от огъня. Изчакайте супата да се охлади, добавете сметаната, сока от лайм и почистените листа от мента и пасирайте. Оставете за няколко часа в хладилник, преди да сервирате.

С авокадо и краставица

Продукти:

2 краставици

2 зрели плода авокадо

1 чаша кисело мляко

1-2 стръка мента

сок от 1 лимон

1 скилидка чесън

1 до 1 и 1/2 чаша вода за разреждане

сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

Обелете краставицата. Разрежете авокадото на две, отстранете костилката и изгребете вътрешността с лъжица. Смесете всички продукти без водата, солта и пипера в блендер и пасирайте. Започнете да наливате по малко вода, докато получите желаната гъстота. Овкусете със сол и черен пипер. При сервиране може да гарнирате с пресен копър, магданоз или босилек, с шайби чери домати или флейки лют червен пипер, с конопени семена или леко запечени кедрови ядки.

Гаспачо

Продукти:

6 зрели домата, обелени и нарязани

1 глава лилав лук

1 малка краставица

1 червена чушка

2 скилидки чесън

6-8 листа босилек

1 ч. л. сладък червен пипер

сок от 1/2 лимон

2 с.л. зехтин

Приготвяне:

За да обелите лесно доматите, потопете ги за 30 секунди в гореща вода и прехвърлете веднага в съд с ледена вода. Отстранете външната ципа и ги нарежете. Почистете и нарежете останалите зеленчуци. Поставете всички продукти в блендер и пасирайте. Охладете супата в хладилник поне за час, преди да сервирате.

С царевица

Продукти:

4 кочана сладка царевица

1 глава лук

1 скилидка чесън

3-4 стръка прясна мащерка

1 чаша кокосово мляко или зеленчуков бульон

3 чаши вода

1 с. л. масло или гхи

сок от 1/2 лайм

сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

С помощта на остър нож отстранете зърната царевица от кочана. Нарежете лука и го задушете с маслото в дълбока тенджера, докато стане прозрачен. Добавете чесъна и мащерката и разбъркайте. Изсипете в тенджерата зърната от царевица, кокосовото мляко/бульона и водата. След като заври, оставете да къкри на тих огън около 20 минути или до увиране на царевицата. Добавете сол и черен пипер. Изчакайте супата да се охлади и я пасирайте заедно със сока от лайм. Оставете супата за няколко часа в хладилник, преди да я сервирате.