0

К олкото и да успяваме да избегнем настинките и грипа, през студеното време все идва момент, в който не сме във форма. Тогава е добре да подсилим организма си, за да може имунната система да се пребори с вирусите, бактериите и инфекциите.

Когато сме болни, тялото има нужда от повече калории от обикновено - според лекарите с всеки градус повишена температура на тялото метаболизмът също се покачва. Независимо от липсата на апетит или от стомашния дискомфорт яденето, дори на малки порции, и хидратацията са ключ към бързото оздравяване. За целта най-доброто меню би включвало храни, които едновременно ни зареждат с достатъчно течност и хранителни вещества.

Какво можем да направим и какви храни и течности да приемаме?

На първо място не забравяйте за вълшебните свойства на меда. Той се слави като природен антибиотик. Това е така, защото съдържа феноменален коктейл от антиоксиданти, противовъзпалителни, антимикробни, противогъбични и антивирусни вещества. Помага при възпалено гърло, запушен нос, потиска кашлицата и ускорява оздравителните процеси в тялото. Освен това стимулира имунната система. Цитрусите пък са едни от най-добрите източници на витамин С. Той е антиоксидант, който е съществен за функциите на имунната система. Когато сте болни, тялото има нужда от витамин С, за да се справи с инфекцията. Можете да му го доставите, като хапвате повече цитрусови плодове.

Пилешката супа е богата на хранителни вещества, които ускоряват оздравяването. Тя е много полезна, най-вече ако е приготвена у дома. Богата е на колаген, който заздравява тъканите. Съдържа ценни протеини, а зеленчуците в нея я насищат с антиоксиданти, витамини и минерали.

Зърнените храни са много питателни. Те съдържат множество ценни за организма хранителни вещества, сред които богато количество фибри, протеини, витамини, минерали, антиоксиданти. Полезни са, когато сте болни, защото подпомагат работата на имунната система, нормалното делене на клетките, работата на червата.

Ядки и семена

Ядките и семената съдържат предимно полезни мазнини, фибри, минерали. Ето защо те са важни, когато сте болни, защото дават енергия и подобряват съпротивителните сили на организма при вирусни инфекции и настинки

Сироп от бъз

Сиропът от бъз е известно средство за борба с вирусите и настинките. Той се използва от векове в народната медицина заради огромното съдържание на антиоксиданти. Те се борят с инфекциите и свободните радикали, като улесняват работата на имунната система. Подобряват деленето на клетките и оздравяването на тъканите, като стимулират по-бързото и правилното им възстановяване

Зелен чай

Зеленият чай е много добър източник на антиоксиданти. Те се борят с възпаленията и свободните радикали, което улеснява работата на имунната система. Наблегнете на него, когато сте болни, за да ускорите процесите на оздравяване.

Овесени ядки

Овесените ядки са невероятно полезна храна. Те съчетават протеини, полезни мазнини в малко количество, изобилие от фибри, витамини и минерали. Доставят важни за имунната система вещества, от които тялото има нужда, когато сте болни.

Смутита

Смутитата се приготвят от смлени цели плодове и зеленчуци. Това означава, че тялото ви ще получи огромно количество минерали, витамини и фибри накуп. Правете си смутита, когато сте болни, за да се почувствате по-добре по-бързо.

Бисквити при стомашни проблеми

За стомашните проблеми, които често съпътстват грипа, трябва да заложим на леки храни, които са лесни за храносмилане, и достатъчно течности. Препоръчително е в такива моменти да приемаме препечен хляб, сухар или солени бисквити. Те не дразнят допълнително стомаха и подпомагат храносмилането.

Особено подходящи са и бананите с високото си съдържание на калий, който се изчерпва в случаи на повръщане, диария и обилно потене. Те също са лесни за храносмилане и зареждат тялото с електролити.

Без мазни храни и захар

Въпреки че в случай на настинка и грип лютото и цитрусовите плодове ще имат благотворен ефект, ако имате стомашни проблеми, е по-добре да ги пропуснете. И двете действат дразнещо на лигавицата на стомаха и могат да доведат до болка и дискомфорт.

Не препоръчваме и мазните храни, които са трудни за храносмилане, както и храни с високо съдържание на захар, която потиска имунната система и може да подсили възпалителните процеси.